Догляд за шкірою в підлітковому віці: на що звернути увагу

Догляд за шкірою в підлітковому віці: на що звернути увагу

Фото: www.credits

Підліткові зміни виявляються не тільки в поведінці дитини, а ще й на шкірі у вигляді підліткових висипань. Як правильно доглядати за підлітковою шкірою, читайте рекомендації нашої консультантки— косметологині "Студії молодості" Олександри Чернявської.

У підлітковому віці відбуваються зміни в гормональній системі, і у внутрішніх органах. Оскільки шкіра — це орган, який з'єднує внутрішні органи із зовнішнім середовищем, то перебудова організму, безумовно, відбивається й на шкірі. Знаючи цю особливість підліткового віку, батьки спільно з косметологом можуть допомогти підлітку впоратися з можливими проблемами шкіри.

Коли починати догляд

Добре, якщо у батьків прекрасна шкіра, яка передалася дитині. Але якщо спадковість не дуже, то краще зайнятися підлітковими проблемами зі шкірою завчасно і прийти з дитиною на консультацію до косметолога. Фахівець розповість, чи очікувати якихось проблем, а також підкаже, якими засобами догляду користуватися і як, дасть свої рекомендації.

Почніть з харчування

На стан шкіри в підлітковому віці впливає і стан гормональної системи, і що найчастіше, робота шлунково-кишкового тракту. Тому що правильніше харчується дитина, то менше проблем потрібно чекати у вигляді всіляких висипань. Безумовно, ви не можете змусити підлітка їсти здорову їжу, якщо він сам не хоче, але все ж краще, щоб дитина була добре поінформована про принципи правильного харчування. Бажано зробити це на власному прикладі. Особливо уникайте в раціоні смаженого, гострого, солодощів.

Пройдіть обстеження

Бажано до студентства обстежити організм підлітка. Якщо є якісь проблеми з підшлунковою залозою або з жовчним міхуром, то лікар повинен рекомендувати лікування і профілактичні заходи. Наприклад, лікарі рекомендують періодично пити курсом відвари лікарських трав.

Головне – не ускладнювати

Тільки-но починаються висипання у дитини, в жодному разі не можна давити, роздирати прищі, ховати за тональними засобами. В іншому разі на шкірі залишаються плями і ямки, від яких позбавлятися дуже довго. Деякі шрами залишаються на все життя. Також слід уникати повсюдно рекламованих засобів для вмивання проти підліткових прищів. Дуже часто такі засоби містять складові спиртові або кислоти. Спирти підсушують епідерміс, але тим самим стимулюють роботу сальних залоз. Через це порушується шкірно-сальний обмін, який потім складно відновити. Перш ніж купувати будь-який засіб проти прищів, краще привести дитину на консультацію до косметолога.

Косметолог або дерматолог?

Якщо проблем зі шкірою ще немає або лише на початковій стадії, краще привести дитину до косметолога. З запущеними проблемами часто потрібно звертатися вже до дерматолога. Однак потрібно розуміти, що дерматолог допомагає впоратися з вуграми, але рідко піклується про збереження краси шкіри. Тому краще не запускати і звертатися до косметолога якомога раніше. Він подивиться на шкіру, дізнається у вас, чим дитина користується, зробить легку чистку і дасть рекомендації щодо догляду. Можливо, порекомендує якісь локальні засоби для шкіри для зняття запалення.

Щоденний догляд

Найелементарніша процедура в догляді – вмивання вранці і ввечері. Дитина 12-13 років, яка ще не користується косметикою, може користуватися м'якою пінкою для вмивання, але не милом, оскільки мило сушить шкіру. Взимку можна застосовувати живильний крем на ніч. Є для цих цілей дитяча косметика, яка продається в аптеках. Також існують нейтральні легкі креми серед професійної косметики, або натуральні креми ручної роботи, якими можна користуватися й дітям. Якщо мама користується антивіковими засобами, то молодій шкірі вони не підійдуть. Можна також користуватися легкими мінеральними тоніками, що не містять спиртів і кислот, термальною водою.

Якщо є проблеми

За проблемної шкіри косметолог робить чистку в декілька етапів, залежно від стану шкіри. Іноді не вистачає однієї процедури, тому на другий і навіть третій день робляться повторні, більш легкі чищення. Потім йде процедура дарсонвалізації (апаратне загоєння шкіри) і спеціальна маска. Після цього підліток отримує рекомендації щодо подальшого догляду. Для відновлення шкіри після висипань косметолог або дерматолог призначає лікувальний крем. Ним треба користуватися деякий час після лікування, щоб не з'являлося нових висипань. Після чищення, а також для того, щоб вирівняти колір шкіри і рельєф, можна застосовувати процедури поверхнево-серединних і серединних пілінгів, які проводяться з допомогою фітокомпонентів. Але, на жаль, ці пілінги підходять тільки в зимовий період. Вони відлущують і знімають поверхневий епідермальний шар шкіри, тим самим вирівнюючи її. На час лікування необхідно відмовитися від солодкого, кави, від жирної і смаженої їжі.

Тетяна Корякіна

Дякуємо за консультацію  косметологині "Студії молодості" Олександрі Чернявській, studiamolodosti.com.ua.

Повʼязані теми:

Наступна публікація