Перші підліткові прищі: як з ними боротися

Перші підліткові прищі: як з ними боротися

Фото: www.credits

Підліткові прищі – це завжди стрес, сльози, обурення, знижена самооцінка. Часто батьки роблять велику помилку, залишаючи ситуацію на самоплив і кажучи: "Не переживай, саме мине". Якщо нічого не робити з підлітковими прищами або боротися з ними неправильно, можна посилити проблему, що призведе до неприємних наслідків у майбутньому. Про те, як поводитися, зіткнувшись з проблемою прищів в підлітковому віці, нам розповів косметолог салону "Студія молодості" Ольга Колодій.

Чому з'являються прищі

Зазвичай, прищі починають з'являтися з початком підліткового віку. І причин їх появи декілька:

Сплеск гормонів. Вироблення гормону андрогену веде до збільшення виробітку підшкірного сала, яке закупорює пори і призводить до утворення комедонів (чорних цяток). Якщо в пори потрапляє бактерія пропіонібактеріум акнес, то за недостатньо сильного імунітету вона починає розмножуватися, викликаючи нагноєння і почервоніння.

Кліщ демодекс. У нормі цей кліщ присутній у кожної людини, не завдаючи дискомфорту. Але при ослабленні імунітету він може почати розмножуватися. У цьому разі поява прищів супроводжується свербінням.

Хвороби внутрішніх органів, особливо шлунково-кишкового тракту призводять до утворення висипань на шкірі. Сюди можна зарахувати і неправильне харчування. Підлітки, зазвичай, люблять шкідливу їжу і напої. Для того щоб зупинити утворення прищів, необхідно обмежити вживання солодощів (шоколад забиває стравохід), а також смаженого, гострого й гарячого (збільшує вироблення підшкірного сала). Часто підлітки починають вживати алкоголь та курити, що також призводить до утворення прищів.

Неправильний догляд. Часто, виявивши у себе прищі, підлітки (а часом і їхні батьки) намагаються позбутися від них за допомогою засобів, побачених у рекламі або рекомендованих знайомими. Ці засоби індивідуальні і можуть не підходити типу шкіри підлітка, що тільки посилить проблему.

Спадковість. Якщо у батьків, бабусь чи дідусів була проблема з прищами, то велика ймовірність, що у дитини теж буде ця проблема.

Стоматологічні проблеми. Як не дивно, але проблеми із зубами можуть спровокувати висипання на обличчі.

Гірсутизм (підвищене оволосіння). Через цю особливість підвищується ризик потрапляння бактерій і виникнення прищів.

Чим можна зашкодити

Проблема посилиться, якщо реагувати на неї неправильно:

нічого не робити. Часто з метою економії фінансів, або просто з переконання, що це не та проблема, яку потрібно вирішувати, батьки кажуть, що прищі минуть самі. Але підліткові прищі, зазвичай, не минають, якщо не усунути причину. Зовнішність у нашому соціумі – візитна картка людини, варто приділяти їй увагу;

чіпати їх руками. Часто підлітки лізуть до обличчя руками, заносячи інфекцію;

видавлювати. Стосовно видавлювання прищів у косметологів немає єдиної думки. Багато фахівців, особливо на Заході, не видавлюють прищі, вважаючи за краще лікувати їх за допомогою різних процедур. Але, враховуючи, що імунітет сучасних підлітків залишає бажати кращого, і прищі, переважно, не розсмоктуються самі, то видавлювання іноді ефективне. Однак це має робити фахівець. Якщо ж ви вирішили видавити прищик самостійно, важливо зробити це максимально безпечно. Для цього одноразовою голкою проколіть нарив і, обмотавши пальці кілька разів бинтом, надавіть з двох боків. Потім обробіть ранку перекисом водню або хлоргексидином;

здирати скоринки, коли прищики загоюються. В цьому випадку до недостатньо загоєної ранки може потрапити інфекція, що призведе до повторного нагноєння. Це також може призвести до утворення рубця або плями на місці ранки, якщо на це місце потрапить сонячне світло;

протирати місце висипань засобами, які не призначав спеціаліст;

постійно думати про прищі. Це посилює стрес, що призводить до утворення нових прищів.

Що робити, коли з'явилися прищі

Щойно ви помітили у дитини перші прищики, краще не чекати, поки вони минуть самі, а відвести дитину на консультацію до дерматолога і косметолога. Дерматолог не виконує процедур з видалення прищів, він тільки оглядає шкіру, за необхідності призначає зішкріб на виявлення демодекса. Якщо аналіз на демодекс негативний, лікар може призначити відвідування гастроентеролога та гінеколога (для дівчинки) або андролога (для хлопчика), щоб виявити внутрішню причину появи висипань і впоратися з нею. Косметолог усуває естетичний дефект за допомогою чисток і призначення правильного догляду, але не допомагає впоратися з причиною висипань.

Тетяна Корякіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація