Пілінг фруктовими кислотами: про глибину впливу і правила застосування

Пілінг фруктовими кислотами: про глибину впливу і правила застосування

Фото: www.credits

Професійний пілінг здатний зменшити глибину зморшок, повністю або частково усунути гіперпігментацію, очистити протоки сальних залоз від шкірного сала.

Хімічний пілінг — найпопулярніша косметична процедура. Проводиться жінкам і чоловікам з усіма типами шкіри за відсутності на її поверхні ран і відкритих комедонів.

Як провести кислотний пілінг вдома, кому він потрібен і якого ефекту чекати від процедури, розповіла лікарка-косметологиня, дерматовенерологиня Ганна Кравчук.

Принцип дії

Хімічний пілінг фруктовими кислотами — це очищення поверхневого шару шкіри від ороговілих лусочок шляхом використання АНА-кислот. До АНА-кислот належать винна кислота, яблучна, молочна, лимонна, мигдальна, гліколева. Також АНА-кислоти містяться в соку ананаса, ківі, папаї.

Під час нанесення на шкіру фруктові кислоти послаблюють зчеплення кератиноцитів, основних клітин шкіри, і вони безболісно відлущуються. Після відлущування активізується процес ділення нових клітин, які заміщають старі й непрацездатні. Молоді кератиноцити містять молекули натурального зволожувального фактора (NMF), що відповідає за рівень зволоження шкіри.

Також пілінг фруктовими кислотами:

активізує синтез колагену й глікозаміногліканів;

очищає пори і протоки сальних залоз;

нормалізує ліпідний баланс;

підвищує проникність шкіри, завдяки чому компоненти крему або сироватки проникають у її глибокі шари;

підсилює захисну функцію шкіри і регенерацію клітин;

вирівнює рельєф епідермісу;

знижує інтенсивність гіперпігментації;

пом'якшує шкіру.

Домашній чи професійний

У домашніх умовах ви можете зробити поверхневий пілінг фруктовими кислотами. На суху або вологу шкіру наноситься есенція чи гель, а через кілька хвилин змивається теплою водою. Такий пілінг очистить шкіру від ороговілих лусочок і шкірного сала, пом'якшить епідерміс і вирівняє тон. Такого ж ефекту можна домогтися, використовуючи сік або м'якоть ківі.

У кабінеті косметолога проводиться три види пілінгу: поверхневий, серединний і глибокий. Триває процедура в середньому 30 хвилин, містить підготування до пілінгу, пілінг, нанесення крему або маски. Популярністю користуються гліколевий, молочний, мигдальний і пілінг Джесснера. Пілінг Джесснера — це комбінований пілінг, що складається з саліцилової і молочної кислоти, і антисептику резорцінолу. Найм'якший пілінг — мигдальний, показаний чутливій, сухій і обезводненій шкірі.

Вибір пілінгу залежить від стану шкіри пацієнта й бажаного ефекту. Показаний він за:

жирної і комбінованої шкіри;

широких пор;

акне й постакне;

стресового старіння шкіри;

мімічних зморшок;

вікового старіння;

куперозу;

розацеа.

Професійний пілінг здатний зменшити глибину зморшок, повністю або частково усунути гіперпігментацію, очистити протоки сальних залоз від шкірного сала. Підвищити пружність шкіри шляхом активізації вироблення колагену. А також нормалізувати роботу сальних залоз, запобігаючи виникненню вугрів, наприклад, у підлітковому віці.

Якщо шкіра не надто проблемна, професійний пілінг можна робити 2-3 рази на рік, починаючи з 20 років. За наявності зморшок, пігментації, рубців після акне — курсом раз на рік. Курс в середньому складається з 5-7 процедур.

Домашній пілінг відрізняється від салонного глибиною впливу і результативністю. У пілінгу для домашнього використання концентрація кислот становить 2% до 10%. А в професійних — від 30 до 70%. Але регулярне відлущування ороговілих лусочок вдома — це непогана ідея. Головне — дотримуватися інструкції і користуватися засобом за типом шкіри. Пощипування і поколювання за використання кислотного пілінгу — норма. Свербіж, відчуття горіння — привід негайно змити пілінг прохолодною водою.

Протипоказання

Не можна робити кислотний пілінг за:

наявності на шкірі ран, подряпин, саден, відкритих комедонів;

екземи;

атопічного дерматиту;

герпесу;

вірусних бородавок;

загострення вугрової хвороби;

гнійничкових утворень;

індивідуальної непереносимості фруктових кислот.

Після проведення пілінгу фруктовими кислотами утримайтеся від відвідування пляжу та солярію, щоб уникнути подразнення шкіри й сонячних опіків. Перед виходом на вулицю, особливо влітку, обов'язково користуйтеся сонцезахисним кремом.

Хімічний пілінг фруктовими кислотами — недорога косметична процедура, що дозволяє за регулярного застосування підтримувати шкіру в хорошому стані. Підходить підліткам, жінкам і чоловікам з будь-яким типом шкіри.

Любіть себе і свою шкіру!

Більше порад про красу і здоров'я читайте на сторінці Ганни Кравчук instagram.com/dr.annakravchuk

Читайте також: Масаж сухою щіткою: правила використання та протипоказання

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Краса обличчя і тіла
Наступна публікація