Рятуємося від целюліту: вакуумний масаж, обгортання, антицелюлітний крем

Рятуємося від целюліту: вакуумний масаж, обгортання, антицелюлітний крем

Фото: Credits

Жіночий організм так влаштований, що назавжди позбутися целюліту неможливо, але можна зменшити ознаки "апельсинової кірки", збільшивши пружність шкіри і зменшивши випинання жирових клітин.

Приблизно 80-90% жінок репродуктивного віку мають "апельсинову кірку". Половина з них хотіла б назавжди позбавиться від її проявів.

Що таке целюліт і чому він з'являється та чи можна позбавиться від нього раз і назавжди, розповіла лікарка-дерматовенерологиня, косметологиня Ганна Кравчук.

Природа целюліту

Поява на шкірі "апельсинової кірки" – не що інше, як гіноідна ліпіодистрофія. Загальноприйняте визначення "целюліт" не зовсім коректне. Оскільки целюліт – це гостра інфекція м'яких тканин, що супроводжується набряком, гострим болем, запаленням з гіперемією. Під гіперемією мається на увазі переповнення судин кров'ю – шкіра набуває стійкий червоний відтінок.

Гіноідна ліподистрофія – не запальна зміна сполучнотканинних волокон і структури підшкірно-жирової клітковини. Жирові клітини, адипоцити, збільшуються в розмірах – порушується процес вироблення і розщеплення жирів, що призводить до набряку тканин, погіршення лімфовідтоку і кровообігу. Візуально це проявляється у вигляді горбків, які утворюються в області стегон, гомілок, живота.

Целюліт – це хвороба, гіноідна ліподистрофія – ні. Проте в косметології закріпилося визначення "целюліт", який я буду використовувати надалі за текстом.

Целюліт проходить чотири стадії розвитку:

предцелюліт – видимі ознаки "апельсинової кірки" не спостерігаються, горбки можуть показуватися під час здавлювання шкіри;

початкова – "апельсинова кірка" помітна в стані спокою у вертикальному положенні, а також під час напруженні м'язів;

мікронодулярная – шкіра стає в'ялою, пухкою, горбистою, є набряк; целюліт видно в будь-якому положенні і за будь-якого освітлення;

макронодулярна – виражений целюліт, присутня сильна набряклість тканин, целюлітні ямки-западини, венозна сітка. При здавлюванні тканин виникають больові відчуття.

Предцелюліт – це фізіологічна норма. Жирові клітини є у всіх дівчат репродуктивного віку.

Третя і четверта стадія целюліту, як правило, спостерігаються у дівчат з ожирінням або надлишковою масою тіла. В такому випадку необхідно спочатку схуднути, а потім розпочинати боротьбу з "апельсиновою кіркою".

Причини появи целюліту

Я виділяю сім причин появи целюліту. Це:

малорухливий спосіб життя, сидяча робота;

гормональний дисбаланс – надлишок естрогенів у крові;

генетична схильність;

ендокринні порушення, наприклад, хвороби щитоподібної залози;

погрішності в харчуванні – вживання фастфуду, тістечок, цукерок, газованих і алкогольних напоїв;

недотримання питного режиму;

порушення білкового обміну.

Також целюліт присутній в житті дівчат, які часто худнуть, а потім набирають масу тіла. І навпаки.

Методи боротьби з "апельсиновою кіркою"

Вакуумний масаж. Вакуумний масаж – популярний метод позбавлення від целюліту. Його виконують щодня або через день. Мінімальна кількість сеансів без перерви – 10, максимальна – 20.

Метод ефективний, але має ряд протипоказань – це варикозне розширення вен, серцево-судинні хвороби, схильність до тромбоутворення, близько розташовані до шкіри, ламкі судини.

Під час масажу ніг і стегон, необхідно рухатися знизу вгору – від колінної чашки у напрямку до пахової зони. Внутрішню поверхню стегна масажувати не можна – є ризик пошкодження судин, що призведе до застою венозної крові. Масажуючи верхню частину стегна, не доходите до пахової зони на одну горизонтально розташовану долоньку. Прикладіть її до шкіри, щоб не перетинати червону лінію, де розташовуються лімфатичні вузли. Цю зону промасажуйте руками.

Попри те, що вакуумний масаж можна робити вдома самостійно, я раджу переконатися, що він не протипоказаний.

Обгортання. Обгортання – додатковий доглядовиг метод, який сприяє зменшенню обсягу стегон за допомогою відтоку зайвої рідини. Також обгортання зволожує і тонізує шкіру, збагачує її корисними макро- і мікроелементами, вирівнює шкірний рельєф.

Перед обгортанням я рекомендую виконати скрабування і розтерти шкіру щіткою для тіла. Цей ритуал позбавить вас від ороговілих лусочок, покращує мікроциркуляцію крові, розм'якшить перегородки сполучної тканини.

Масаж щіткою для тіла може замінити вакуумний масаж. Залежно від чутливості шкіри визначайте інтенсивність рухів.

Антицелюлітний крем – профілактичний засіб, який я рекомендую використовувати в комплексі з обгортанням. Наприклад, після скрабування нанесіть на шкіру тіла розігрівальний антицелюлітний крем, а потім виконайте обгортання. Або втирайте в шкіру охолоджувальний антицелюлітний крем після обгортання.

Чудово, якщо в його складі буде ретинол, L-карнітин, ефірні олії, кофеїн, вітаміни С, В, Е. Ефективність антицелюлітних кремів складає в середньому 15-20%.

Апаратні косметичні процедури. Вакуумно-роликовий масаж, пресотерапія, LPG масаж, дарсонвалізація, мезотерапія, озонотерапія, VelaShape, кавітація, гаряче і холодне обгортання – всі ці процедури спрямовані на боротьбу з "апельсиновою кіркою". Проводяться курсами.

Головна особливість целюліту

Жіночий організм так влаштований, що назавжди позбутися целюліту неможливо. Можна зменшити ознаки "апельсинової кірки", збільшивши пружність шкіри і зменшивши випинання жирових клітин.

Якщо у вас 1-2 стадія целюліту, пора займатися профілактикою. Профілактика – це зменшення булок і тістечок в раціоні, дотримання питного режиму, регулярне скрабування та обгортання (вдома і в косметологічному кабінеті), пресотерапія, мануальний масаж.

Боротьба з целюлітом в домашніх умовах – це шлях тестування на собі різних доглядових методик і косметичних засобів. Хтось бачить покращення після відмови від солодощів і фастфуду, а хтось після щоденного масажу щіткою для тіла.

Однак, якщо поява целюліту пов'язана з гормональним збоєм, необхідно звернутися до гінеколога або ендокринолога.

Любіть себе і свою шкіру!

Більше порад про красу і здоров'я читайте на сторінці Ганни Кравчук instagram.com/dr.annakravchuk

Читайте також: Масаж обличчя в домашніх умовах: правила та прийоми

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Краса обличчя і тіла
Наступна публікація