Як грамотно захистити шкіру від сонця

Як грамотно захистити шкіру від сонця

Фото: www.credits

Як захистити шкіру від шкідливого впливу сонячних променів? Вивчіть кращі методи. Виберіть правильну косметику.

Несприятливий вплив сонця на шкіру добре відомий більшості з нас. Інтенсивні і тривалі сонячні ванни на сонці сушать шкіру, прискорюють старіння і підвищують ризик виникнення меланоми. УФ-випромінювання може бути шкідливим не лише під час перебування на пляжі, але і під час звичайної прогулянки.

То як же захистити шкіру від шкідливого впливу сонячних променів? Давайте розберемо найбільш ефективні, а головне – правильні методи захисту.

Як захистити шкіру від сонця під час засмаги

Сьогодні ми знаємо, що УФ-випромінювання може сприяти розвитку передчасного старіння, викликаючи дефект колагену і провокуючи утворення пігментних плям. Але найбільш небезпечним побічним ефектом впливу сонця на шкіру може стати розвиток меланоми – злоякісного епідермального утворення
Меланома – злоякісна пухлина шкіри або слизових оболонок, що утворюється з меланоцитів. УФ-випромінювання вважається найбільш важливою причиною захворювання.

Найбільшу небезпеку для шкіри становить прямий вплив сонця без попереднього використання відповідної сонцезахисної косметики у вигляді крему або емульсій. Разом із цим потрібно розуміти, що крем з високим SPF не тільки мінімізує ризики обгорання шкірних покривів, але й забезпечує гарний захист шкіри обличчя від появи почервоніння і пігментації.

Так, в літній час на нашому тілі має бути крем щонайменше з фільтром SPF 30, а на обличчі – з SPF 50. Завдяки цьому значно знижується несприятливий вплив сонячних променів на зовнішній шар шкіри.

Цікаво! Шкіра, вкрита фільтром SPF 50, не засмагає? Неправда! Шкіра, покрита кремом з таким високим фільтром, набуде красивого і легкого відтінку засмаги, тільки повільніше і безпечніше.

Комплексний захист від сонця – сонцезахисний крем

Використання правильної косметики, безперечно, є одним з найбільш ефективних методів захисту від надмірного ультрафіолетового випромінювання. Маючи в арсеналі сонцезахисний крем або емульсію з правильно підібраним УФ-фільтром, можна бути впевненим – шкіра уникне опіків, що особливо важливо для дітей. Адже інтенсивний періодичний вплив ультрафіолетового випромінювання призводить до сонячних опіків, особливо в дитячому віці, що пов'язано з великим ризиком розвитку меланоми в майбутньому.

Сьогодні косметичний ринок буквально тріщить по швах, пропонуючи велику кількість сонцезахисних засобів. Можна зустріти як доглядову косметику з певним SPF для щорічного застосування, так і спеціальну, призначену для літнього періоду. Ось кілька порад, на які слід зважати під час придбання крему:

  • звертайте увагу на захист від УФ-А і УФ-Б-променів;
  • перевіряйте наявність у засобі таких компонентів, як Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl salicylate, is-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (потужні компоненти, що захищають від УФ-випромінювання);
  • переконайтеся, що продукт підходить вам за типом шкіри і є водостійким.

Важливо! Використовувати крем слід за 15 хвилин до виходу на сонце. Хімічні сонцезахисні засоби не працюють відразу.

Також варто звернути увагу, що вибір оптимального сонцезахисного продукту залежить і від фототипу шкіри. Людям з сухою шкірою слід використовувати креми з ультрафіолетовим фільтром – вони містять більше олій і жирної фази, які захищають шкіру від надмірного висихання. Для жирної шкіри краще за все підійде класичний лосьйон для засмаги, оскільки в ньому багато води. А для жирної шкіри можна використовувати креми, які додатково мають матувальний ефект.

Важливо! Достатньо всього лише 15-20 хвилин перебування на сонці, щоб активувати ферменти, які руйнують фібробласти, колагенові та еластинові волокна протягом наступних 72 годин, і в такий спосіб прискорюють процес старіння шкіри.

Найліпші способи захисту від сонця:

  • використовувати захисну косметику, яка містить УФ-фільтри – наносити на шкіру обличчя та тіла. Пам'ятайте, що сонцезахисний крем слід наносити кожні дві години, особливо в разі активного потовиділення або перебування на пляжі;
  • не засмагати з 11:00 до 16:00, коли дія сонця найбільш інтенсивна. У ці години також потрібно уникати перебування під прямими сонячними променями;
  • не носити темний одяг зі штучних тканин. У літньому гардеробі повинні переважати світлі речі з натуральних матеріалів – бавовни, шовку, льону;
  • придбати хороші сонцезахисні окуляри – з поляризаційним ефектом. Пам'ятайте, що від негативного впливу сонця страждає не тільки шкіра, але і слизова очей;
  • обов'язково носити головні убори – капелюхи, кепки, хустки тощо. В такий спосіб можна себе захистити від теплового удару і надмірного пересихання волосся;
  • дотримуватися питного режиму, що особливо важливо в літній час. На день необхідно випити не менше двох літрів очищеної води без газу;
  • збагатити раціон харчування продуктами-антиоксидантами (свіжі овочі, фрукти, м'ясо). Антиоксиданти підтримують природні захисні механізми клітин людини, забезпечують ефективний захист від вільних радикалів, чудово підкреслюють природний тон шкіри і фіксують загар.

Особливо важливо вдаватися до грамотних методів захисту від сонця людям, що мають світлу шкіру чи руде волосся, а також родичів, які раніше проходили лікування раку шкіри.

Пам'ятайте, що навіть у хмарний день крізь хмари може проходити до 80% ультрафіолетових сонячних променів.

 

Нас консультувала лікарка сімейної медицини Христина Шевченко.

Читайте також: Зсередини і зовні: як насичити шкіру вітамінами і якими

Повʼязані теми:

Наступна публікація