Які гінекологічні проблеми викликають висипання на шкірі

Які гінекологічні проблеми викликають висипання на шкірі

Фото: Credits

У жінок у будь-якому віці на шкірі можуть з'явитися неприємні висипання: акне, прищі, розацеа (рожеві вугрі, які бувають у 30-50 років) та інші, які безмежно дратують і псують настрій. І якщо у підлітків проблеми з висипаннями минають вже до 20 років, якщо немає складнощів, то дорослі страждають сильніше і довше. Їхня шкіра вражається глибше і лікується важче.

Чому на шкірі з'являються висипання? Про це розповіла гінекологиня вищої категорії Руслана Вовк - керівниця житомирської клініки "Приватна медична практика Руслани Вовк”.

Чому виникають висипання у дорослих?

У дорослих людей підліткові прищі можуть з'явитися і в 40 років, тому що акне постійно дорослішає. Висипання у дорослих виникають на тлі гінекологічних та ендокринних проблем. На появу таких захворювань дуже впливає коливання гормонального фону, а причин тут багато: збій менструального циклу, вагітність, клімакс, стреси, алергії, неправильне харчування і так далі. Якщо йдеться про зміну гормонального фону та порушення місячного ритму, то висипання можуть триматися місяцями та навіть перейти в хронічну форму. 

Вугрі та прищі можуть бути на спині, стегнах, сідницях, в паху, в зоні грудей. Ці місця закриті, але обличчя завжди відкрите, і жінки дуже соромляться своїх висипань. В такій ситуації вони ідуть на приймання до косметологів та дерматологів, які часто виписують ефективні гормональні препарати, але їх повинен призначати саме гінеколог. Тому що причина появи висипань може бути суто гінекологічна, і вирішувати її потрібно разом із лікарем, який займається жіночим здоров'ям.

Акне під час вагітності - нормальне явище

Висипання можуть бути і під час вагітності. Річ у тому, що запліднення яйцеклітини супроводжується стрибком прогестерону, який активізує роботу сальних залоз. Тому вугрі та прищі - це цілком нормальне явище, особливо на початку вагітності. Висипання можуть з'явитися на обличчі, плечах чи грудях. Зазвичай після першого триместру вони минають. 

Як змінюється шкіра під час клімаксу?

Висипання можуть бути і під час клімаксу. Коли починається клімактерична перебудова організму кількість жіночого гормону (естрогену) зменшується, а чоловічого ( тестостерону) збільшується. Це впливає на стан шкіри: під впливом тестостерону вона стає менш пружною і сухішою. Тоді сальні залози починають виробляти багато жирового секрету, який, з'єднуючись із відмерлими клітинами шкіри, створює сприятливі умови для запалення. Клімактеричний висип щільний і глибокий. Як правило, локалізується в зоні рота, підборіддя та шиї. 

Дуже часто причинами висипання стають такі гінекологічні захворювання як полікістоз яєчників, запальні захворювання органів малого тазу, збої в роботі гіпофізу, дисфункція надниркових залоз. 

Порушення менструального циклу провокують появу акне

Порушення менструального циклу провокують появу акне. Перед місячними в організмі підвищується концентрація андрогенів, що сприяє інтенсивному виділенню шкірного жиру, і як наслідок - поява вугрової висипки. Після закінчення менстуації гормональний фон відновлюється. 

Щоб подолати неприємні висипання на шкірі, потрібно точно встановити причину цього явища. Тому слід звернутися до декількох спеціалістів: гінеколога, дерматолога і косметолога. Тільки спільними зусиллями можна повернути шкірі здоровий і привабливий вигляд. 

Читайте також: З чим пов'язані висипання на обличчі 

Повʼязані теми:

Наступна публікація