Мастектомія: коли необхідно видаляти молочну залозу

Мастектомія: коли необхідно видаляти молочну залозу

Фото: Credits

Видалення молочної залози є сильним психоемоційним стресом для жінки. Прийняти нове тіло морально складно, навіть якщо операція проводилася на благо здоров'я.

2013 року актриса Анджеліна Джолі видалила молочні залози шляхом проведення профілактичної превентивної подвійної мастектомії. Після цього ризик виникнення раку грудей з 87% скоротився до 5%.

Про важливість профілактичної мастектомії та медичні показання, розповів пластичний хірург, хірург-онколог, завідувач відділу мамології в клініці ISIDA Ігор Звєрєв.

Про мастектомію і мутації генів

Мастектомія – це хірургічна операція, спрямована на видалення однієї або обох молочних залоз у разі раку грудей, саркоми молочної залози, запущених варіантів фіброзно-кістозної мастопатії (доброякісна пухлина молочної залози) і ін. захворюваннях. Видаляються уражені тканини.

Профілактична мастектомія проводиться у разі високого ризику розвитку раку молочних залоз (РМЗ). Як дізнатися, що ризик високий. Проводиться генетичне тестування на наявність мутації генів BRCA1 і BRCA2. Існують і інші гени, але вони зустрічаються набагато рідше.

Згідно з об'єднаним науковими даними, середній ймовірний ризик розвитку раку молочних залоз у носіїв BRCA1 становить 65%, 39% – для розвитку раку яєчників. BRCA2 – 45% для раку молочних залоз і 11% для раку яєчників. Ці показники є правдивими, але умовними. Ризик розвитку раку може досягати і 80-90% у разі спадкової схильності до РМЗ.

Також враховується сімейний анамнез. Якщо в сім'ї на рак молочних залоз хворів родич першої лінії (мама, бабуся, сестра), жінці необхідно обов'язково пройти тестування на BRCA1 і BRCA2. Оптимальний вік – 18-20 років.

Профілактичне видалення грудей

Мастектомія – один з найпопулярніших методів хірургічного лікування раку молочних залоз у всьому світі. Однак навколо неї періодично розгортається дискусія зі знаком питання: чи завжди необхідно видаляти груди?

Видалення молочної залози є сильним психоемоційним стресом для жінки. Прийняти нове тіло морально складно, навіть якщо операція проводилася на благо здоров'я. Профілактична мастектомія сприймається ще болісніше, оскільки кожна жінка сподівається, що все обійдеться і без хірургічного втручання.

Мастектомія – це один з етапів лікування. Залежно від стадії та рецептурного статусу пухлини надалі буде призначена хіміотерапія, гормональна, таргетна, променева терапія чи інші методи.

Метод лікування вибирають, врахувавши декілька факторів, – це вік пацієнтки, ступінь поширеності пухлини, розмір і локалізацію новоутворення, стан здоров'я на момент обстеження та інше. В деяких випадках можливий вибір з декількох методів лікування. Лікар повинен поінформувати про це пацієнтку, не схиляючи її до того чи іншого методу.

У разі великих розмірів пухлини, що утворилася в грудях невеликого розміру (нульовий, перший розмір), органозберігальну операцію провести неможливо.

Двобічна профілактична мастектомія показана жінкам, які мають високий ризик розвитку РМЗ (є носіями генів BRCA1 і BRCA2), і коли ризик генетичного обстеження перевищує популяційний ризик.

Під час операції молочні залози повністю видаляються. Якщо пацієнтка захоче відновити груди, вона може вдатися до реконструктивної мамопластики. Тобто встановити силіконові імплантати. Часто радикальну мастектомію об'єднують з реконструкцією грудей – операція проводиться одна за одною. Це дозволяє уникнути неприйняття власного тіла після видалення молочних залоз у разі РМЗ.

У чому плюс профілактичної мастектомії?

Вона знижує ризик розвитку раку молочних залоз у пацієнток з високою генетичною схильністю до захворювання приблизно на 90%. За наявності мутації генів BRCA1 і BRCA2 – на 90-95%. Під час операції видаляється більша частина тканин, але зберігається шкірна оболонка і соскова зона.

У разі хірургічного видалення грудей, коли пухлина сильно розрослася і рак молочної залози прогресує, шкірна оболонка і соскова зона зберігаються не завжди.

Рак молочних залоз посідає перше місце в структурі онкологічних захворювань серед жіночого населення. Це свідчить про недбале ставлення пацієнтів до свого здоров'я. Проте щорічний профілактичний огляд у лікаря-мамолога, який пацієнтки усвідомлено пропускають, може врятувати десятки життів. А проведення профілактичної мастектомії дозволить уникнути діагнозу "рак молочених залоз".

Подбайте про себе вже сьогодні!

Читайте також: Недорозвинення молочних залоз: чи варто хвилюватися

Повʼязані теми:

Наступна публікація