5 помилок тих, хто худне

5 помилок тих, хто худне

Фото: Credits

Два місяці на дієті, а результат – якихось жалюгідних три кілограми! Знайома ситуація? Тоді настав час з'ясувати, яких саме помилок ми припускаємося, оголошуючи війну зайвій вазі.

Щоб схуднути, потрібно їсти більше фруктів.

Помилка. Енергетична цінність фруктів не однакова. У кислих яблук, лимонів, грейпфрутів, айви або журавлини вона коливається в межах 30-45 ккал на 100 г продукту. У більш солодких, як-от, груші, виноград, банани, персики, цей показник сягає 65-90 ккал. У сухофруктів калорійність ще вища: у 100 г кураги, фініків, інжиру і родзинок міститься від 250 до 300 ккал. Тому говорити про фрукти як про дієтичний продукт не завжди правильно, навіть у тому разі, якщо йдеться про кислі сорти. А все тому, що фруктові кислоти, що містяться в таких продуктах, збуджують звіриний апетит. Саме тому дієтологи радять поєднувати солодкі і кислі сорти фруктів, готуючи з них фруктові салати, які можна вживати як самостійну страву, наприклад, на сніданок або вечерю.

Що менше їси, то тонша талія

Помилка. Одноразове харчування – ворог стрункості. Практика показує, що сильний голод провокує переїдання. Ось чому дієтологи радять їсти 3-5 разів на день, але потроху. При цьому важливо не пропускати сніданок, наполягають вони, оскільки перше приймання їжі надовго дає відчуття ситості, дозволяючи відмовитися від непотрібних перекусів, які в середньому додають до щоденного раціону додаткові 600 кілокалорій.

На наступний день після переїдання краще поголодувати.

Помилка. Карати себе за нестриманість голодуванням вкрай шкідливо для здоров'я, адже голод – це стрес, який потроюється на тлі не менш стресового переїдання. Ось чому на наступний день після "свята живота" краще влаштувати собі розвантажувальний день на фруктах і кефірі, або ж на овочевих супах. Добре відновлює і сирно-йогуртове меню, з низькокалорійними сирками і нежирними йогуртами. При цьому слід пам'ятати, що розпочинати трапезу є сенс тільки з появою відчуття голоду.

Фото: Getty Images/Fotobank

Щоб схуднути потрібно сидіти на салатах

Помилка. Зовсім не кожний салат має право називатися дієтичною стравою. Особливо, якщо до нього додана відварена картопля, кукурудза, м'ясо, майонез і яйця. Пам'ятайте, одна столова ложка майонезу містить 100-150 кілокалорій, то загалом всі інгредієнти потягнуть на 700-900 кілокалорій. Тож реально схуднути з такими салатами навряд чи вийде. А от салати, приготовані із зелених овочів або білих коренеплодів, цілком можуть вважатися дієтичною стравою. Так, під час дієти фахівці рекомендують готувати салати з відвареної спаржі, салату-латуку, крес-салату, кореня петрушки, кореня селери, болгарського перцю, морської капусти, білокачанної капусти, броколі, кольрабі або брюссельської капусти. До цих базових овочів можна додати трохи зеленого горошку, заправити соком лимона і олією (або знежиреним йогуртом).

Желе можна їсти навіть під час дієти

Помилка. Якщо порівняти фруктове желе з тортом, то перевага, звісно, буде на боці першого, адже 100 г желе ледь дотягує до 300 кілокалорій, тоді як калорійність торта буде втричі рази вищою – близько 900 ккал. І все ж желе під час дієти варто вживати якомога рідше. Річ у тім, що, крім цукру і желатину, більшість таких десертів містить харчові барвники, ароматизатори та іншу харчову "хімію", що гальмує обмін речовин. Адже під час дієти основне завдання тих, хто худне – прискорити обмінні процеси, змушуючи організм спалювати запаси жиру. Ось чому замість желейних десертів віддавати перевагу краще фруктам і сухофруктам. Щоправда, останні важливо вживати малими порціями, не більше 3-4 шт. за 1 раз, інакше гарантовано додасте у вазі.

Дякуємо за консультацію лікарю-дієтологу Ірині Барановій.

Ірина Чорна

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація