8 правил втрати ваги: як схуднути і більше не гладшати

8 правил втрати ваги: як схуднути і більше не гладшати

Фото: Credits

Зв'язок ваги і самооцінки схожий на закон сполучених посудин: чим більше зайвих кіло, тим нижча впевненість у собі. І з цим терміново треба щось робити!

Що ж заважає багатьом знайти фігуру мрії, а заодно підвищити самовпевненість? Як схуднути і не гладшати? Наш консультант – дієтологиня Євгенія Крилова.

Чому ми не худнемо?

Харчові звички в сім'ї. Стереотип: пухка дитина – здорова дитина, а значить, вона повинна їсти багато і калорійно – зіпсував фігуру не одному поколінню. Чи корисні для дитини булочки, пиріжки, вареники, пельмені і смажена картопля – про це бабусі і мами особливо не замислюються, а потім зайві кілограми у дітей помилково списують на генетичну схильність до зайвої ваги.

Стреси. Багато хто з нас біжать до холодильника у відповідь на стресові ситуації. Так, їжа заспокоює, але гормон кортизол (його вироблення в стресі зростає) сприяє накопиченню надлишкової жирової тканини.

Недосипання. "Трудоголіки і сови ризикують набрати зайву вагу через звичку лягати спати після півночі, – стверджує Євгенія Крилова. – Повноцінний сон оптимізує метаболізм, регулює рівень гормонів стресу-адреналіну і кортизолу, крім того, у нічний час виробляється гормон мелатонін, який знижує рівень глюкози і підтримує в організмі гормональне рівновагу. Так що бажано засинати до 23.00 і спати не менше 8 годин на добу".

Пізні вечері та страви на ходу. Більшості сучасників колись снідати, обід замінюють перекуси перед комп'ютером, і тільки ввечері люди набивають шлунок під зав'язку. У підсумку – погано сплять, відчувають розбитість від ранку і розпливаються в талії. Розірвати це замкнене коло і схуднути можна, тільки відрегулювавши своє денне меню.

Нездорова їжа. Як часто ми читаємо на етикетках, що входить до складу продуктів з супермаркетів? А варто було б! Сосиски, кетчупи, копченості, фабрична випічка найчастіше містить гормони росту, дріжджі, цукор, підсилювачі смаку, трансжири та іншу харчову хімію, збільшує масу тіла своїх шанувальників.

Гіподинамія. Велику частину часу сучасна людина сидить: за комп'ютером, за кермом, біля телевізора. А з роками метаболізм сповільнюється: з'їв дві котлети в 30 років – і нічого, а в 45 – вони вже відклалися на талії. Вихід: регулярно бігати, стрибати, плавати, гуляти. Після 40 років звичну порцію ділити навпіл.

Що робити, щоб схуднути?

Правило №1. Жодних дієт і голодувань! "Жорсткі обмеження в харчуванні провокують уповільнення метаболізму, – стверджує Євгена Крилова, – тільки збалансоване харчування 3-6 разів на день залежно від мети!"

Правило №2. Сніданок обов'язковий! Варіанти корисного, легкого сніданку: паровий омлет з овочами, сир з ягодами, вівсянка з фруктами і горіхами.

Правило №3. Не забувайте про воду! Протягом дня обов'язково пийте рівномірними порціями (наприклад, по склянці через кожні дві години) і за 30-40 хвилин до приймання їжі.

Правило №4. Вечеряйте хоча б за чотири години до сну. Після 18.00 їсти можна і потрібно – не вареники з пельменями, звичайно, але що-небудь легке і необтяжливе для шлунка.

Правило №5. Масаж – обов'язкова процедура для всіх тих, хто худне! Євгена Крилова рекомендує почати з лімфодренажного масажу, оскільки він стимулює лімфовідтікання і виведення з організму зайвої рідини. Ця масажна техніка посилює кровообіг у зоні жирових відкладень, пришвидшує метаболізм, в результаті жир не відкладається про запас, а витрачається на потреби тканин.

Правило №6. Один раз на тиждень влаштовуємо розвантажувальний день. Вибираємо продукт-сорбент, наприклад, печені яблука, гарбуз, будь-який інший овоч або фрукт. Груба клітковина має адсорбувальну дію. У тонкому кишечнику вона перетворюється на якусь подобу губки і вбирає в себе продукти обміну, які там застрягли. Ефект виходить два в одному: очищаємо організм і втрачаємо вагу.

Правило №7. Щоб схуднути, потрібно в мозку перемкнути домінанту – з дуже потужної, харчової на якусь не менш значущу – цікавий проєкт, закоханість, подорож. Коли є справа/емоції, які захоплюють з головою, думати про їжу просто ніколи, і тоді худнеться само собою – комфортно, непомітно, без надриву.

Правило №8. Позбуватися ваги легше і простіше в компанії: а) подруги, яка теж худне; б) досвідченого дієтолога, який розпише дієту і буде супроводжувати на цьому шляху.

Читайте також: 7 дієвих способів, як схуднути без дієт і тренувань

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація