Калієва дієта: лікуємо судини і худнемо

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Вибираючи дієту, потрібно чітко собі уявляти кінцеву мету. Якщо ви хочете худнути заради схуднення, то вам підійде будь-яка низькокалорійна дієта. Якщо ж ви маєте намір вбити одним пострілом одразу двох зайців (тобто позбавитися від зайвих кілограмів і поправити своє здоров'я), тоді вам краще за все вибирати лікувальну систему харчування, таку, наприклад, як калієва дієта.

Для кого?

Калієва дієта розроблена спеціально для людей з тими чи іншими судинними проблемами. Дієтологи рекомендують перехід на цю дієту людям з гіпертонією, серцево-судинними захворюваннями, недостатністю кровообігу, а також тим, хто ще не хворий, але схильний до подібних недуг.

Суть дієти

Основною причиною серцево-судинних проблем медики вважають холестерин. Звужуючи просвіт між стінками судин, він провокує підвищення артеріального тиску, викликаючи головні болі, мігрені, крововиливи в мозок, серцеві напади. Ворогом №2 медики називають сіль, надмірне споживання якої призводить до затримки рідини в організмі, що провокує розвиток гіпертонічної хвороби. Саме тому калієва дієта бідна продуктами тваринного походження і сіллю (гіпертонікам слід вживати не більше 5 г солі на добу). Замість заборонених продуктів до цієї дієти включені продукти, багаті солями калію (картопля, риба, крупи), які сприяють виведенню з організму зайвої рідини і стабілізації артеріального тиску. Втім, перехід на цю систему харчування не звільняє людей з гіпертонічною хворобою від вживання медикаментів.

Тривалість дієти: 6-10 днів

Залежно від самопочуття (і витривалості) тим, хто худне, можна розтягнути дієту на 10 днів, а можна обмежитися шістьма. Для цього раціони I і II слід застосовувати протягом 1-2 днів кожен. А раціони III-IV розраховані на 2-3 дні.

Коментар доктора медичних наук, професора кафедри гастроентерології і дієтології КМАПО ім. Шупика Галини Анохіної: «Калієва дієта відома як серед експертів, так і серед кардіологів. Вона описана в багатьох підручниках з дієтотерапії і має під собою сувору наукову основу. Розрахована на зниження кровоносного тиску і поліпшення кровообігу, вона гарна як для профілактики серцево-судинних захворювань, так і для періоду їх загострення. Щоправда, цю дієту не можна застосовувати тривалий час, оскільки в ній практично немає білка, а без нього буде страждати функція печінки, може знизитися утворення альбуміну – речовини, яка затримує рідину в порожнині русла судин і запобігає запотіванню міжклітинних тканин. Ба більше, калієва дієта розрахована на людей із захворюваннями серцево-судинної системи, а їм знижувати вагу краще за все під спостереженням лікаря, оскільки перехід від однієї системи живлення (нехай навіть поганої, але до якої організм уже пристосувався), до іншої – може призвести до непередбачених наслідків. Так, під час різкого зниження ваги в кров потрапить велика кількість жирних кислот і амінокислот, які підвищують згортання крові та збільшують ризик утворення тромбів. Тож перед переходом на дієту краще за все пройти комплексне обстеження та оцінити всі ризики».

Раціон I

Перший сніданок

200 г печеної картоплі, чашка кави без кофеїну з молоком

Другий сніданок

100 мл соку зі свіжої капусти або моркви

Обід

Тарілка супу-пюре з картоплі, 100 г морквяного пюре, на десерт 50 г фруктового желе

Полуденок

Склянка відвару шипшини

Вечеря

Картопляне пюре

Перед сном

Стакан свіжовичавленого фруктового соку

Раціон II

Перший сніданок

200 г печеної картоплі, чашка кави без кофеїну з молоком

Другий сніданок

150 г пшоняної каші, 100 мл капустяного або морквяного фрешу

Обід

Суп-пюре з капусти і картоплі, 2 картопляні котлети, 100 г фруктового желе

Полуденок

100 мл відвару шипшини

Вечеря

Порція фруктового плову, відвар шипшини (100 мл)

Перед сном

Склянка фруктового фрешу

Раціон-III

Перший сніданок

200 г пшоняної каші на молоці і з сухофруктами, чашка кави без кофеїну з молоком

Другий сніданок

200 г картопляного пюре, склянка капустяного або морквяного фрешу

Обід

Порція вівсяного супу з овочами, 2 морквяні котлети, склянка компоту з сухофруктів.

Полуденок

100 мл відвару шипшини

Вечеря

50 г відвареної риби, 200 г картопляного пюре, чашка чаю з молоком

Перед сном

Склянка фруктового фрешу

Раціон IV

Перший сніданок

Порція салату зі свіжих овочів, гречана каша з молоком (200 г), чашка кави без кофеїну з молоком.

Другий сніданок

100 г родзинок або кураги, 100 мл капустяного або морквяного соку

Обід

400 мл картопляного супу з овочами, плов з відвареним м'ясом, склянка компоту з сухофруктів

Полуденок

2-3 печених яблука

Вечеря

50 г відвареного м'яса, 2 картопляні котлети, чай з молоком

Перед сном

100 мл фруктового фрешу

Наталя Винник

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції