Рисова дієта – худнемо швидко

Рисова дієта – худнемо швидко

Фото: www.credits

Рисову дієту можна було б назвати загальною улюбленицею. Надто вже вона популярна. Причому серед жінок всіх вікових груп і соціальних категорій. Здогадайтеся, чому? Правильно, тому що рисова дієта відповідає трьом найважливішим критеріям ідеальної дієти: швидкість, простота і ефективність.

Чому саме рис?

Нескладно здогадатися, що в основі рисової дієти лежить неочищений (нешліфований) рис. Чому саме він, а не скажімо, гречка, яка також містить вуглеводи, рослинні білки, клітковину, вітаміни групи В. Відповідь проста: вся річ в унікальній абсорбційній здатності рису, завдяки якій цей злак поглинає і виводить з організму різні токсичні речовини. Недарма відварений рис (без солі і заправок) часто рекомендують вживати після харчового отруєння.

Тривалість рисової дієти: мінімум – 3 дні, максимум – 2 тижні.

Втрата ваги: за 3 дні втрачається 1 кг, за тиждень – 3 кг

Кому підходить? Любителькам неочищеного рису, а також тим, хто страждає від набряків (рис без солі сприяє виведенню зайвої рідини з організму). Підійде ця дієта і жінкам, охочим разом з втратою зайвих кілограмів ще й поліпшити стан судин, а також суглобів.

Суть дієти: Крім рису, в раціон тих, хто худне включені свіжі фрукти, відварені овочі, трохи рослинної олії і зовсім трохи молока та сметани. Калорійність раціону досить низька (800-900 ккал на день за норми 1000-1200). Втрата кілограмів відбувається завдяки низькій енергетичній цінності раціону.

Фото: Getty Images/Fotobank

Коментар доктора медичних наук, професора кафедри гастроентерології і дієтології КМАПО ім. Шупика Галини Анохіної:

"Ця дієта належить до редукованих. Вона містить дуже мало білку, жирів в ній теж недостатньо для повноцінної роботи організму. Основу цієї дієти становлять вуглеводи (рис й овочі), а тому рекомендувати її як постійну систему харчування не можна. Плюс рисової дієти - у високій енергетичній цінності рису, завдяки чому людина швидко насичується і не відчуває почуття голоду між прийомами їжі. Ефективність такої дієти досить висока, але хочеться попередити, що втрата ваги відбувається здебільшого завдяки виведенню зайвої рідини з організму, а також завдяки розщепленню м'язів, внутрішніх органів і клітин імунної системи. Саме тому рисова дієта несумісна з інтенсивними фізичними і емоційними навантаженнями (це може згубно позначитися на здоров'ї). Крім того, після переходу на нормальне харчування є ризик набрати втрачені кілограми. Тож вибирати цю дієту краще молодим і здоровим жінкам, а решті слід попередньо порадитися з лікарем".

Перший день*

Сніданок

Яблуко, відварений рис (60 г сухих зерен) з лимонною цедрою і декількома крапельками лимонного соку. Зелений чай або настій трав (ромашка, м'ята, меліса)

Обід

Чашка овочевого бульйону, салат зі свіжих овочів (150 г), рис із зеленню, фруктовим оцтом (1 ч. л.) і оливковою олією (1 ч. л.)

Вечеря

Чашка овочевого бульйону, рис з морквою і кабачком, приготований на пару

Другий день

Сніданок

Апельсин, рис з апельсиновою цедрою і 1 ч. л. сметани

Обід

Чашка овочевого бульйону з вареними овочами і порцією рису

Вечеря

Те ж меню, що і на обід

Третій день

Сніданок

Груша, відварений рис, посипаний корицею

Обід

Чашка овочевого бульйону, салат з огірків з оцтом і оливковою олією. Порція вареного рису з грибами (150 г), обсмаженими на оливковій олії

Вечеря

Чашка овочевого бульйону, відварений рис з капустою броколі, приготованою на пару

Четвертий день

Сніданок

Фруктовий салат з 1-2 ст. л. рисових пластівців, рис з молоком або вершками.

Обід

Чашка овочевого бульйону, редиска з листовим салатом, рис з морквою, приготованою на пару

Вечеря

Чашка овочевого бульйону, відварений рис з петрушкою і дрібкою очищеного насіння соняшнику

П'ятий день

Сніданок

Рис з виноградом (або родзинками) і тертим мигдалем (1 ч. л.)

Обід

Чашка овочевого бульйону. Рис з великою кількістю зелені й овочами, приготованими на пару (заправити 1 ст. л. оливкової олії)

Вечеря

Чашка овочевого бульйону. Рис з подрібненими волоськими горіхами (1 ст. л.), зеленою цибулею (2 ст. л.) і тертим коренем селери або петрушки (2 ст. л.). 100 г шпинату (приготувати на пару)

Шостий день

Сніданок

Чашка вареного рису. 2 фініки, 4 волоських горіха, 1-2 ягоди інжиру і 1 груша

Обід

Чашка овочевого бульйону, відварений рис з сирими овочами (огірок, солодкий перець), подрібненою м'ятою і оливковою олією (1 ст. л.)

Вечеря

Чашка овочевого бульйону, рис з подрібненими яблуками (1-2), вершками або сметаною (1 ст. л.) і медом (1 ч.л.)

Сьомий день

Сніданок

Чашка рису з подрібненими яблуком і грушею, декількома краплями лимонного соку і медом (1 ч. л.), йогуртом (2-3 ст. л.)

Обід

Чашка овочевого бульйону, порція зеленого салату, рис з помідором і зеленою квасолею, звареною на пару

Вечеря

Чашка овочевого бульйону, рис з кабачком (на пару), заправлений оливковою нерафінованою олією (1 ч. л.), 5 оливками і подрібненим базиліком

*Починаючи з восьмого дня, меню повторюється

Наталя Винник

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація