Анчоуси з чорноморської хамси - рецепт від Андрія Величка

Анчоуси з чорноморської хамси - рецепт від Андрія Величка

Фото: Getty Images

Бренд-шеф Андрій Величко каже, що цей продукт можна застосовувати на кухні просто неймовірними способами.

Так, з чорноморської хамси можна приготувати солоні, майже сицилійські анчоуси. Звичайно ж майже, адже моря ж різні, та й люди різні - навіщо повторювати чужий смак, якщо можна отримати свій. А своє - ближче!

Та й якщо чесно, хамса та анчоус - це дві назви однієї дрібної рибки. У неї округле тіло довгасте, досить великі очі, а от животик набагато менший, ніж у тюлечки. Але це все деталі. Головне - свіжа хамса, сіль і терпіння.

Рецепт досить простий, але в простоті його складність. Потрібно всі кроки правильно зробити, щоб через два тижні насолоджуватися смаком чорноморського чи одеського анчоуса. Якщо врахувати, що готовий анчоус спокійно може зберігатися кілька місяців у вас в холодильнику, то це взагалі незамінний інгредієнт швидкого перекусу, моментальної закуски або просто спеція!

Так, не помилка. Дрібна солона рибка може бути спецією, якщо її дрібно порубати і додати в заправку до овочевого салату, або одну рибку подрібнити з гострим перцем і додати томатний соус до спагеті... але про варіанти вживання - потім, зараз сам рецепт. Як же нам отримати одеський анчоус?

Продукти:

Хамса свіжа - 500 г;

Сіль морська - 4-6 ст. ложки;

Олія рослинна - 1-1,5 склянки.

Крок 1

Вибрати свіжу хамсу. Зараз це можна зробити вранці, на рибних ринках. Рибка повинна бути не солоною. Оскільки без солі вона швидко псується, то купуйте рано вранці і з купівлею йдіть додому швидше. І якщо ви вирішили купувати рибку, візьміть з собою коробочку. Якщо вам насиплють її як зазвичай в пакет, вона зімнеться і стане гірчити, а в коробочці рибка залишиться цілішою.

Я раніше писав про нюанси покупки тюлечки і хамси, тому повторюватися не буду - там багато порад.

Крок 2

Якщо ви купили хамсу, донесли її додому швидко, то час готувати. Готуємо. Для початку рибку необхідно промити. Багато хто вважає це зайвим, але я якось звик все мити і полуницю, і курку, і хамсу. Потім ножицями видалити голову, а пальцями - нутрощі і хребет. Обережно з нутрощами - погано видалите, залишите темне - буде гірчити. Це найдовше, трудомістке, нервозаспокійливе заняття. Але воно того варте! Буквально через 20-30 хв ви отримаєте стос розкритих сірих рибок абсолютно без кісток! Буде спокуса змішати все з яйцем, кропом і борошном, та посмажити биточки з тюлечки. Але будьте стійкими - ми робимо одеські анчоуси, потрібно переходити до наступного кроку.

Крок 3

Засолювання. Підберіть круглу ємність невеликого діаметра (близько 15-18 см) і на дно неї насипте трохи морської солі. А тепер обережно, по колу викладаємо рибку шкірою вгору. Коли закінчили, насипаємо сіль і знову повторюємо викладання шару рибки. Отримаємо кілька шарів рибки, пересипані сіллю.

Крок 4

Приготування. Тепер потрібно залишити під пресом на 2 тижні, в холодильнику. Для цього я накриваю блюдцем і ставлю на нього або літрову банку з водою, або щось подібне за вагою. Періодично утворюється рідина, яку необхідно виливати, щоб анчоуси не розкисали.

Крок 5

Коли анчоуси просолені, як годиться, і спресовані, можна залити їх олією. Для цього я перекладаю їх в іншу ємність, поменше. Адже за час засолювання рибка втратила близько 30% ваги та об'єму, тому її стало менше. Олією залити так, щоб тільки покрила. Це дозволить законсервувати анчоуси, вони більше не будуть втрачати вагу, а їхній запах не пошириться холодильником. Олію можна використовувати рослинну рафіновану: соняшникову, оливкову, домашню із смажених насіннячок, з виноградних кісточок або взагалі будь-яку вашу улюблену рослинну олію.

Крок 6

Як їсти? Рибку необхідно дістати з олії, і видалити велику сіль, що  залишилася. Найсмачніший варіант - темний хліб намастити м'яким маслом, зверху покласти кілька таких одеських анчоусів. Мені показали такий варіант поїдання анчоусів на півдні Італії, і хоч наші одеські анчоуси відрізняються - це не менш смачна канапка!

Ще варіант - з літніми помідорами. Приготуйте салат з помідорами, цибулею і такими анчоусами. Якщо додасте руколу - буде суперпоєднання солодкого, солоного, гіркого і кислого.

Подавайте з відвареною молодою картоплею та олією. Класика!

Приготуйте гострий томатний соус до спагетті. У італійців є такий традиційний рецепт - спагеті путанеска. Так ось в такому пекучому соусі парочка анчоусів просто необхідна.

Ну і ще один варіант використання - анчоус може бути інгредієнтом заправки для салату як картопляного, так і листового, з роменом, або помідорного салату.

Загалом, цей продукт можна застосовувати на кухні просто неймовірними способами!

Андрій Величко — один з небагатьох кухарів в Україні, хто отримав кулінарну освіту в Інституті Поля Бокюза, творця "нової французької кухні".

На своїй сторінці у Facebook він ділиться зі своїми читачами цікавими рецептами та секретами приготування страв.

Читайте також: Рецепт сільського пирога з черешнею від Андрія Величка

Повʼязані теми:

Наступна публікація