Авторський рецепт від шеф-кухарки: галушки, фаршировані язиком та в’яленими томатами

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Якщо ви хочете приємно здивувати та потішити своїх рідних або друзів кулінарними смаколиками, то цей оригінальний рецепт полтавських галушок вам у цьому допоможе.

Галушки – українська національна страва – легка у приготуванні, смачна та ситна. Їх готують з пшеничного, гречаного борошна або поєднавши ці два види.

Ще з давніх-давен господині, які не мали багато часу на приготування складних страв, бралися готувати галушки, адже це один з найкращих варіантів швидкого приготування обіду чи вечері.

Вони замішували борошно з сіллю та водою, розкачували тісто, нарізали його смужками, а потім відщипували або відрізали по круглому чи квадратному шматочку та кидали у кип'ячу воду, молоко чи бульйон. І все – страва готова. Подавали їх зі сметаною, шкварками або до борщу.

Походить слово "галушка" від слова "галка", що означає "грудка" або "кулька".

Одні говорять, що парові галушки почали готувати в середині XVI століття – кінці XVII століття. Інші, що галушки походять ще від часів Трипільської культури (VI – III тис. до н.е.). Якщо вірити наскельним зображенням (петрогліфам), знайденим в одній із печер Кам'яної Могили, то в ті часи через брак продуктів почали готувати вареники без начинки, які назвали "голушками".

Галушки десяток разів також згадуються у творі зачинателя української літературної мови Івана Котляревського (який жив і творив у Полтаві) – в "Енеїді".

На честь галушок у Полтаві встановлено пам'ятник – величезна миска з бетонними галушками, поряд з якою лежить ложка і вишитий рушник. Скульптуру відкрили в День сміху – 1 квітня 2006 року. Подія була приурочена до річниці від дня народження Миколи Гоголя, який неодноразово згадував галушки у свої творах. Пам'ятник став символом міста, до якого постійно приходять місцеві жителі та туристи фотографуватися.

Вихідні у Полтаві_38

А ще існує галушка-рекордсмен, яку внесли до Книги рекордів України у 2008 році. Її вага сягала 10 кілограмів, а діаметр – 43 сантиметри. Для приготування цього кулінарного витвору використали 3 кг свинини, 2,1 кг борошна, 1,5 л кефіру та 0,65 кг цибулі.

А ще галушкам присвятили пісню: слова написав Анатолій Лихошвай, музику – Василь Якубович.

Був я, друзі, у Тюмені –
Добрі ліплять там пельмені,
Та немає краще страви,
Як галушки у Полтаві.

Ой, галушечки-галушки, –
Нема в світі краще юшки:
І на салі, і в сметані,
І пшеничні, і гречані, –
Ось які!..
Полтавські галушки.

Заїжджав я до Кавказу –
Там харчо – згориш відразу,
Аж в очах зірки світились,
Та галушечки все снились.

Хвалить брат мій щі "по-флотськи" –
Вигляд в нього парубоцький;
Я ж здоров'ячко теж маю
І йому своє співаю.

Ой, галушечки-галушки, –
Нема в світі краще юшки:
І на салі, і в сметані,
І пшеничні, і гречані, –
Ось які!..
Полтавські галушки.

Любі друзі, приїжджайте,
До Полтави завітайте;
Будем вас ми частувати
І галушки подавати.

Рецептів галушок є безліч. Але найпопулярнішими є полтавські галушки, де їх вважають головною місцевою стравою. На Полтавщині люди мають десятки варіантів їхнього приготування. Зазвичай, там їх варять на водяному пару.

Кулінари місцевих ресторанів готують галушки за авторськими рецептами, привносячи в них свої ідеї та додаючи сучасні складники. Таким оригінальним рецептом з Леді.ТСН.ua поділилася шеф-кухарка полтавського ресторану Premier Hotel Palazzo Вікторія Дмитренко.

Тож пропонуємо вам власноруч приготувати галушки, фаршировані язиком та в’яленими томатами.

Галушки

На дві порції:

Тісто на кефірі (пропорції на 1 кг):

Кефір – 400 г

Борошно пшеничне – 630 г

Масло вершкове – 200 г

Сода харчова – 10 г

Сіль – 20 г

 

Фарш з язика (на 0,5 кг):

Язик яловичий – 425 г

Томати в’ялені – 50 г

Каперси – 10-15 г

Майонез – 25 г

Базилік, тім’ян, розмарин, тархун

Сіль, спеції, приправи, прянощі

Соус сирний

Зелень

Готуємо тісто

До кефіру додаємо сіль, борошно, соду і все перемішуємо.

Для начинки дрібно нарізаємо язик, каперси, в’ялені томати і базилік. Змішуємо все з майонезом, злегка подрібнюємо в блендері. За смаком додаємо сіль та спеції.

В основі сирного соусу – соус бешамель. Пасеруємо масло вершкове і борошно до першого горіхового аромату. До гарячої суміші вершків і молока додаємо мелений мускатний горіх, зелень. Доводимо до кипіння і готуємо ще на слабкому вогні 3-4 хв. Протираємо крізь сито.

Змішуємо рівні частини соусу бешамель і плавленого крем-сиру. Прогріваємо, доводимо до смаку.

Формуємо галушки: розкачуємо тісто за допомогою спеціальної круглої форми, звичайною склянкою вирізаємо кружечки, кладемо всередину трішки начинки й защипуємо краї, робимо форму кульки.

Зверху посипаємо галушки нарізаною зеленою цибулею.

Залиште свій коментар

Вибір редакції