Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Осінньо-зимова пора – найбільш вдалий час, щоб насолодитися чарівними властивостями і чудовим смаком страв з яблуками – найбільш прославленими і одночасно найбільш корисними і універсальними фруктами у світі.

яблоки_7
Getty Images

Жоден плід на планеті не оповитий такою кількістю легенд і з жодного іншого не готують так багато різних страв на всіх континентах. Що тільки не роблять з яблуками: варять, парять, смажать, запікають, маринують, квасять, солять, сушать, фарширують, зацукровують, глазурують і т. д. З них цілком можна приготувати обід – від салату, гарячої закуски і супу до другої страви, десерту і, звичайно, випічки та напоїв, адже яблучних рецептів тисячі і тисячі.

Плоди яблуні чудово поєднуються з будь-якими видами м'яса, овочами, іншими фруктами і навіть морепродуктами. Єдине, що варто враховувати під час готування – сорт з усіма його особливостями: смаком, соковитістю і фактурою.

До жирної свинини або птиці, а також до перших страв ідеально пасують кислі сорти з міцної м'якоттю, наприклад, антонівка або Брамль. У салати, як правило, додають кислуваті або кисло-солодкі і щільні Джонатан, Ренет Симиренка, Гренні Сміт і Боровинку. Для десертів і пирогів традиційно використовують кисло-солодкі і солодкі Гренні Сміт, Папіровку, Джонаголд, Голден, Гала, Золотисту Пепінку.

Втім, яким би не був сорт соковитих і ароматних фруктів, страви з ними допомагають згадати сонячний смак літа, вберігають від одноманітності в харчуванні і володіють "молодиільним" ефектом.

Яблучний соус до птиці. Мексика

 

 

яблоки_4
Getty Images

 

 

Рівень складності – легкий

4 порції

Інгредієнти:

2 кисло-солодких яблука

1 середній помідор

2 см свіжого червоного чилі

1/8 ч. л. солі

1/3 ст. води

½ ч. л. мелених зерен коріандру

Почистити фрукти від насіннєвих коробочок і плодоніжок і порізати. Вкласти до емальованої каструльки, влити воду, посолити, поставити на невеликий вогонь. Томат надрізати хрест-навхрест, ошпарити окропом, очистити від шкірки, порізати і додати до яблук. Покласти в каструльку коріандр і подрібнений чилі. Варити суміш 5-7 хвилин і за допомогою ручного блендера перетворити на пюре. Занеобхідності досолити і доперчити.

Салат з радічіо і яблуками. Італія

 

 

яблоки_3
Getty Images

 

 

Рівень складності – легкий

4 порції

Інгредієнти:

3-4 кислих зелених яблука

3-4 листків салату радічіо

100 г грудинки в'яленої

пучок листового салату

50 г сухарів з білого хліба

¼ склянки очищених волоських горіхів

2 ст. л. світлого бальзамічного оцту

4 ст. л. оливкової олії

сіль, мелений білий перець

Вимити радічіо і салат, обсушити, порвати вручну і викласти в салатницю. Яблука очистити, нарізати соломкою. Грудинку нарізати кубиками і обсмажити в сковороді до хрусткого стану. Фрукти, грудинку і сухарики покласти поверх салатів. Посолити і поперчити салат, збризнути оцтом, полити оливковою олією і перемішати. Подавати, прикрасивши ядрами волоського горіха.

Яблучний суп каррі. Англія

 

 

яблоки_2
Getty Images

 

 

Рівень складності – середній

4 порції

Інгредієнти:

1 ст. л. вершкового масла

2 середні цибулини

2 см свіжого кореня імбира

1,5 ст. л. порошку карі

3 кислих зелених яблука

2 середніх червоних картоплини

1 ч. л. солі

3,5 ст. курячого бульйону

1/2 ст. вершків

½ ч. л. меленого чорного перцю

½ скл. сметани

листя петрушки

Розтопити вершкове масло у товстостінній каструлі на середньому вогні. Покласти подрібнену цибулю і пасерувати до напів прозорого стану. Додати натертий імбир і порошок карі і тримати на вогні, помішуючи, 1 хвилину. Приєднати нарізані скибочками яблука, порізану кубиками картоплю, сіль і курячий бульйон, довести до кипіння і варити на середньому вогні близько 15 хвилин. Зняти з вогню і дати трохи охолонути.

За допомогою блендера перетворити суп на пюре, перемішати з вершками, приправити сіллю і перцем. На середньому вогні ще раз прогріти його, але не дати закипіти. Розлити по тарілках, прикрасити сметаною і листям петрушки.

Свинина з яблуками. Ельзас

 

 

яблоки_5
Getty Images

 

 

Рівень складності – середній

4 порції

Інгредієнти:

2 ст. л. рослинної олії

750 г свинячого ошийка

3 ст. л. борошна

сіль і перець

1 велика цибулина

1/4 ч. л. кмину

1 ст. курячого або овочевого бульйону

1 ст. л. гострої гірчиці

3 кислих зелених яблука

2 ст. л. свіжої петрушки

Розігріти сковорідку з 1 ложкою рослинної олії. Нарізати свинину скибочками товщиною не менше 2 см, посолити, поперчити, присипати 2/3 борошна і обсмажувати на середньо-сильному вогні протягом 6-8 хвилин. Перекласти м'ясо на тарілку.

Зменшити вогонь до середньо-малого, приєднати ложку олії, що лишилася, цибулю, кмин і готувати, поки цибуля не стане напів прозорою. Викласти на сковорідку очищені й розрізані на 8 частин яблука, свинину, влити бульйон, додати гірчицю, довести до кипіння, зменшити вогонь і тушкувати рагу під кришкою 10 хвилин. Наприкінці посипати нарізаними листям петрушки і одразу подавати. Як гарнір чудово підходить тушкована капуста і варена картопля.

Салака запечена. Латвія

 

 

яблоки_6
Getty Images

 

 

Рівень складності – середній

4 порції

Інгредієнти:

1 кг салаки

2 великих кисло-солодких і міцних яблука

4 цибулини

400 мл молока

1/2 склянки борошна

пучок кропу

1 ст. л. сушеного чебрецю

1 ст. л. сушеного естрагону

сіль і чорний перець

3-4 ст. л. рослинної олії

Рибу вимити, видалити голови, нутрощі і за бажанням хребет. Покласти в миску, засипати сушеними приправами і поставити в холодильник на кілька годин. Змастити олією глибоку форму для запікання, викласти в неї нарізану великими напів кільцями цибулю, зверху тушки салаки, далі дрібно нарізані яблука і знову цибулю. Змішати молоко з борошном, сіллю і перцем і залити рибу так, щоб рідина її ледь покривала. Закрити форму фольгою і відправити в розігріту духовку на 30-40 хвилин. Вогонь спочатку повинен бути середнім, хвилин через 10 його потрібно зменшити. Подавати рибку найкраще з вареною картоплею і буряково-яблучним салатом, попередньо посипавши кропом.

Профітролі яблучні. Німеччина

 

 

яблоки_3
Getty Images

 

 

Рівень складності – середній

Інгредієнти:

20-25 профітролей

Для тіста:

150 г вершкового масла

1 скл. води

1/8 ч. л. солі

250 г борошна

Закип'ятити склянку води, покласти до неї вершкове масло. Коли масло розплавиться, всипати сіль і, не вимикаючи ще кілька хвилин мінімальний вогонь, борошно. Всипати її тонкою цівкою, постійно вимішуючи дерев'яною лопаткою, поки тісто не почне саме відділятися від стінок каструлі. Коли заготовка для тіста охолоне, вбити в неї 4 яйця по одному, щоразу добре вимішуючи. Далі брати тісто чайною ложкою і викладати шматочки розміром з волоський горіх на застелене пекарським папером деко, залишаючи достатньо місця навколо, адже вони збільшаться в розмірі. Випікати кульки 25 хвилин за температури 180°С, потім злегка остудити, зробити збоку невеликі надрізи і через них покласти всередину ще теплого тіста начинку. Важливо не дати охолонути остаточно інакше тісто буде кришитися.

Для профітролей можна робити і закусочні, і десертні начинки.

Начинка гостра:

Шматочок хрону довжиною 3-5 см натерти на дрібній, а 6 кислих яблук на великій тертці. Змішати з половиною склянки сметани, пучком дрібно нарізаного кропу, щіпкою чорного меленого перцю, посолити і поставити у холод на пів години.

Начинка солодка:

250 г некислого сиру віджати і перетерти крізь сито. 4 солодких яблука Білий налив, Слава переможцям або Голден натерти, скропити лимонним соком і змішати з сиром і ¼ ч. л. кориці. За бажанням додати цукор.

Мереживні млинці з карамельними яблуками. Франція

 

 

яблоки_1
Getty Images

 

 

Рівень складності – середній

6 порцій

Для млинців:

0,5 л молока

0,5 л кефіру

1 велике яйце

3-4 ст. л. рослинної олії

1,5 ст. борошна

½ ч. л. розпушувача

Для начинки:

5-6 міцних солодких яблук

½ скл. цукру

50 г вершкового масла

Змішати в мисці молоко і кефір, додати яйце, рослинну олію, розпушувач і, поступово підсипаючи борошно, вимісити тісто до консистенції рідкої сметани.

На чавунній млинцевої сковороді посмажити тонкі млинці, перекласти їх на тарілку, накрити рушником і залишити на плиті, щоб не охолонули.

В іншій сковороді розтопити вершкове масло і додати яблука, порізані скибочками або кубиками. Коли вони злегка зарум'яняться, додати цукор і ще трохи потомити, помішуючи, поки цукор не розплавиться і не покриє фрукти зі всіх боків.

Подавати млинці з покладеними зверху карамельними шматочками і за бажанням зі сметаною.

Пиріг "Ніжність". Україна

 

 

яблоки_2
Getty Images

 

 

Рівень складності – середній

8 порцій

Інгредієнти:

1 ст. борошна

½ скл. цукру

70 г вершкового масла

1 велике яйце

1 ч. л. розпушувача

1 ст. л. цедри лимона

6 солодких яблук розсипчастих

Крем:

300 мл молока

½ скл. цукру

2 ст. л. борошна

2 жовтки

1 ч. л. кориці

1 ст. л. цедри лимона

Розм'якшене масло збити з цукром і лимонною цедрою. Додати яйце, перемішати, всипати борошно і розпушувач і вимісити тісто вручну. Перекласти його у змащену олією роз'ємну форму, руками розтягнути по дну і сформувати бортики висотою 2 см.

Поставити форму в холодильник на 30 хвилин.

Яблука очистити від насіння і шкірки і порізати шматочками. Викласти їх на тісто віялом і поставити форму в розігріту до 180°С духовку на 15 хвилин.

У невеликому сотейнику з товстим дном з'єднати жовтки, цукор, борошно, цедру, корицю і ретельно перемішати. Поступово додаючи молоко, розтирати масу ложкою. Насамкінець збити віничком або ручним міксером. Поставити каструлю на середній вогонь і, безперервно помішуючи, довести суміш до кипіння. Потримати на вогні ще хвилину, зняти і злегка остудити. Дістати форму з духовки, викласти крем поверх яблук і розрівняти.

Поставити пиріг назад у духовку і випікати ще пів години на найменшому вогні.

Перед подаванням пиріг повністю остудити.

Це цікаво:

"З'їж яблуко, зеконом на лікарях", – так можна перефразувати старовинну англійську приказку, яка точно відповідає рекомендаціям сучасної медицини.

Кислі сорти яблук корисні під час ожиріння і цукрового діабету, солодкі необхідні для нормалізації роботи серцево-судинної системи, печінки, нирок.

У плодах трохи вітаміну С, зате вони надзвичайно багаті на вітаміни А, В1, В2, В3, В6, В9, Е, Н, РР і безліч інших корисних речовин. Містять яблучну, винну, лимонну кислоти, різноманітні види цукрів, дубильні речовини, ефірну олію і мікроелементи – залізо, калій, кальцій, магній, кремній і навіть йод.

Яблука – найбагатше джерело пектинів і танінів – речовин, що сприяють травленню і зміцнюють стінки кровоносних судин. Крім цього, пектин виводить з організму радіоактивні речовини, токсичні метали, радіонукліди, пестициди та знижує вміст холестерину.

Фрукти на 95% складаються з води і є ідеальною основою для низькокалорійної дієти.

Софія Фарах

Залиште свій коментар

Вибір редакції