Чому гірчить квашена капуста і як її треба правильно готувати: чотири головних правила

Чому гірчить квашена капуста і як її треба правильно готувати: чотири головних правила

Квашена капуста / Фото: Credits

Квашена капуста - смачна й дуже корисна страва. Вона зберігає багато необхідних організму вітамінів та мікроелементів. Також вона є основою для приготування супів та гарнірів. Квашену капусту приготувати нескладно, але треба знати кілька важливих правил, щоб вона не гірчила й не була занадто кислою.

В процесі приготування капуста проходить ферментацію, а це означає, що вона стає ще кориснішою для нашого організму, бо завдяки пробіотикам, які виробляються під час цього процесу, покращується загальний стан мікрофлори кишківника.

Але щоб цей процес відбувався й наша квашена капуста була смачною й не набула сіруватого відтінку, треба дотримуватися чотирьох головних правил. 

Вибір сорту капусти

Деякі сорти можуть гірчити, й тому для закваски не підходять. Зазвичай рекомендують обирати для тверді зимові сорти, молода капуста не підходить для квашення і може гірчити. Також може гірчити капуста, яка виросла в умовах нестачі води. 

Кількість солі

Кількість солі - це найголовніше питання, коли йдеться про ферментацію капусти.  Якщо додати замало або забагато солі, процес ферментації не буде відбуватися, як належно, й капуста буде гірчити.  Приблизна кількість солі - 1 столова ложка  на 1 кг капусти, отже на трилітрову банку це  2-3 столових ложки. 

Надлишок вуглекислого газу

Під час ферментації в банці виникає надлишок вуглекислого газу, тому капусту під час бродіння треба час від часу проколювали довгою деревʼяною паличкою в кількох місці. Це допоможе випустити газ - і капуста не буде гірчити.

Дотримання технології

За кімнатної температури процес ферментації відбувається інтенсивніше, ні, тоді, коли капуста бродить в холодильнику чи погребі. На ферментацію капусти потрібний тиждень за температури 20-22 градуси. Якщо скоротити цей час і занадто рано переставити капусту в холодне місце, вона буде гірчити. Тому, перш ніж зробити це, капусту треба скуштувати, щоб зрозуміти, чи вона вже готова. 

Про всі тонкощі квашення капусти, розповідає авторка каналу "У гостях у Тані". 

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація