Готуємо з круп: рецепт трьох страв із пшона, манки і перловки

Дата публікації
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Готуємо з круп: рецепт трьох страв із пшона, манки і перловки

Credits

Про користь круп написано сотні статей, а ось про їхню економічність згадують набагато рідше. Тим часом, це не тільки здорова їжа, але і, як правило, найдорожча.

Хороші новини — з круп можна готувати не тільки кашки-малашки, але різні страви — салати, перші, другі.

Салат "Табуле" з пшоном

Credits

Час — 40 хвилин

Порцій — 4

1 порція — 185 ккал

Інгредієнти:

150 г пшона

100 г бринзи

1 цибулина

1 помідор

2-3 волоських горіхи

1 свіжий огірок

листя м'яти, петрушки і базиліка

2-3 стрілки зеленої цибулі

3 ст. л. рослинної олії

сік половини лимона

1/8 ч. л. чорного меленого перцю

сіль за смаком

опціонально — чорні маслини

Відваріть, але не переваріть пшоно. На розпеченій сковороді обсмажте недрібно стовчені волоські горіхи. Нарубайте листя м'яти, базиліка і петрушки. Подрібніть ріпчасту цибулю і огірок. Помідор очистіть від шкірки, розріжте на четвертинки і зберіть сік із насінням в окрему ємність, а м'якоть дрібно наріжте.

Змішайте томатний сік із лимонним і рослинною олією, посоліть, поперчіть. Викладіть в салатницю овочі і пшоно, додайте 2/3 нарізаної зелені, залийте заправкою і залиште на пів години, гарненько розмішавши. Перед подаванням на стіл посипте салат з пшона останньою третиною зелені, розкришеною бринзою, горіхами і дрібно нарізаною зеленою цибулею, а також, якщо є, маслинами.

"Серцевий" суп із манною крупою

Час — 90 хвилин

Порцій — 4

1 порція — 220 ккал

Інгредієнти:

250 г курячих сердечок

2,5 л води

2 середніх картоплини

1 велика цибулина

1 середня морква

1 корінь петрушки

6 ст. л. манної крупи

5-6 ст. л. рослинної олії

1 ч. л. зернят коріандру

2 листочки лаврового листа

3-4 горошини чорного перцю

порошок мускатного горіха на кінчику ножа

опціонально — сметана і зелень петрушки

Курячі сердечка промийте і позбавте від жиру і плівок, покладіть в холодну воду, доведіть до кипіння, знімаючи піну, і залиште варитися на пів години, зменшивши вогонь до мінімуму.

Овочі і коренеплоди почистіть, картоплю наріжте невеликими шматочками, цибулю — кубиками, моркву і петрушку потріть на крупній тертці.

Картоплю опустіть в киплячий бульйон. Спасеруйте на сковороді з рослинною олією цибулю — приблизно 4-5 хвилин.

Додайте до неї моркву і продовжуйте ще 3 хвилини, підсипте подрібнений корінь петрушку і, помішуючи, пасеруйте суміш ще 2-3 хвилини. Перекладіть золотисту підсмажку в бульйон.

За 5 хвилин до готовності супу злегка потовчіть зерна коріандру, киньте на розпечену сковороду без олії на 30 секунд і одразу відправляйте в суп.

Далі всипте в каструлю манну крупу, але обов'язково тонкою цівкою і постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.

Додайте лавровий лист, перець, вимкніть вогонь і дайте супу настоятися 15 хвилин. Підсипте мускатним горіхом, розмішайте і одразу подавайте, аранжуючи за бажанням сметаною і зеленню.

Печеня "Пташиний двір" з перловкою

Час — 50 хвилин

Порцій — 6

В 1 порції — 340 ккал

Інгредієнти:

500 г курячого філе

100 г маринованих грибів

250 г перловки

250 г томатів

250 моркви

3 зубчики часнику

100 мл курячого бульйону

100 г сиру

2-3 горошини запашного перцю

1-2 бутони гвоздики

сіль і перець за смаком

Наріжте курятину на шматочки розміром із волоський горіх, посоліть, поперчіть і обсмажте на олії 10-12 хвилин. Очистіть помідори від шкірки, розріжте на четвертинки або кубики. Окремо відваріть перловку до готовності і промийте холодною водою. Очистіть і подрібніть часник і обсмажте на олії, додайте терту моркву і через кілька миттєвостей, коли вона стане золотистою, томати. Посоліть овочеву суміш і тушкуйте третину години, киньте в кінці запашний перець і гвоздику. Викладіть всі інгредієнти в вогнетривку форму, додайте гриби, розрізані навпіл, залийте рівномірно бульйоном, посипати сиром і запікайте в духовці 15 хвилин.

Софія Фарах

Наступна публікація