Про користь круп написано сотні статей, а ось про їхню економічність згадують набагато рідше. Тим часом, це не тільки здорова їжа, але і, як правило, найдорожча.
Хороші новини — з круп можна готувати не тільки кашки-малашки, але різні страви — салати, перші, другі.
Салат "Табуле" з пшоном
Час — 40 хвилин
Порцій — 4
1 порція — 185 ккал
Інгредієнти:
150 г пшона
100 г бринзи
1 цибулина
1 помідор
2-3 волоських горіхи
1 свіжий огірок
листя м'яти, петрушки і базиліка
2-3 стрілки зеленої цибулі
3 ст. л. рослинної олії
сік половини лимона
1/8 ч. л. чорного меленого перцю
сіль за смаком
опціонально — чорні маслини
Відваріть, але не переваріть пшоно. На розпеченій сковороді обсмажте недрібно стовчені волоські горіхи. Нарубайте листя м'яти, базиліка і петрушки. Подрібніть ріпчасту цибулю і огірок. Помідор очистіть від шкірки, розріжте на четвертинки і зберіть сік із насінням в окрему ємність, а м'якоть дрібно наріжте.
Змішайте томатний сік із лимонним і рослинною олією, посоліть, поперчіть. Викладіть в салатницю овочі і пшоно, додайте 2/3 нарізаної зелені, залийте заправкою і залиште на пів години, гарненько розмішавши. Перед подаванням на стіл посипте салат з пшона останньою третиною зелені, розкришеною бринзою, горіхами і дрібно нарізаною зеленою цибулею, а також, якщо є, маслинами.
"Серцевий" суп із манною крупою
Час — 90 хвилин
Порцій — 4
1 порція — 220 ккал
Інгредієнти:
250 г курячих сердечок
2,5 л води
2 середніх картоплини
1 велика цибулина
1 середня морква
1 корінь петрушки
6 ст. л. манної крупи
5-6 ст. л. рослинної олії
1 ч. л. зернят коріандру
2 листочки лаврового листа
3-4 горошини чорного перцю
порошок мускатного горіха на кінчику ножа
опціонально — сметана і зелень петрушки
Курячі сердечка промийте і позбавте від жиру і плівок, покладіть в холодну воду, доведіть до кипіння, знімаючи піну, і залиште варитися на пів години, зменшивши вогонь до мінімуму.
Овочі і коренеплоди почистіть, картоплю наріжте невеликими шматочками, цибулю — кубиками, моркву і петрушку потріть на крупній тертці.
Картоплю опустіть в киплячий бульйон. Спасеруйте на сковороді з рослинною олією цибулю — приблизно 4-5 хвилин.
Додайте до неї моркву і продовжуйте ще 3 хвилини, підсипте подрібнений корінь петрушку і, помішуючи, пасеруйте суміш ще 2-3 хвилини. Перекладіть золотисту підсмажку в бульйон.
За 5 хвилин до готовності супу злегка потовчіть зерна коріандру, киньте на розпечену сковороду без олії на 30 секунд і одразу відправляйте в суп.
Далі всипте в каструлю манну крупу, але обов'язково тонкою цівкою і постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.
Додайте лавровий лист, перець, вимкніть вогонь і дайте супу настоятися 15 хвилин. Підсипте мускатним горіхом, розмішайте і одразу подавайте, аранжуючи за бажанням сметаною і зеленню.
Печеня "Пташиний двір" з перловкою
Час — 50 хвилин
Порцій — 6
В 1 порції — 340 ккал
Інгредієнти:
500 г курячого філе
100 г маринованих грибів
250 г перловки
250 г томатів
250 моркви
3 зубчики часнику
100 мл курячого бульйону
100 г сиру
2-3 горошини запашного перцю
1-2 бутони гвоздики
сіль і перець за смаком
Наріжте курятину на шматочки розміром із волоський горіх, посоліть, поперчіть і обсмажте на олії 10-12 хвилин. Очистіть помідори від шкірки, розріжте на четвертинки або кубики. Окремо відваріть перловку до готовності і промийте холодною водою. Очистіть і подрібніть часник і обсмажте на олії, додайте терту моркву і через кілька миттєвостей, коли вона стане золотистою, томати. Посоліть овочеву суміш і тушкуйте третину години, киньте в кінці запашний перець і гвоздику. Викладіть всі інгредієнти в вогнетривку форму, додайте гриби, розрізані навпіл, залийте рівномірно бульйоном, посипати сиром і запікайте в духовці 15 хвилин.
Софія Фарах