Канапе – маленькі бутербродики – ідеально підходять для супроводу дружніх вечірок, де традиційно передують основні страви, але вони також можуть повністю замінити гаряче, якщо зробити їх в достатній кількості, з різними начинками і оформити, не шкодуючи фантазії.
Апетитні "малюки" – ідеальний вибір для тих, хто не хоче бігати від плити до столу в розпал свята, оскільки їх можна приготувати заздалегідь. У літню спеку робити закуски особливо зручно, позаяк вогонь доведеться включати ненадовго. І, нарешті, їх може приготувати навіть господиня-початківиця, адже це так просто – зробити бутерброд!
Варіантів приготування канапе безліч, і ми пропонуємо до вашої уваги варіанти на будь-який смак і гаманець.
Підготовка основи
Більшість рецептів передбачає використання підсушених в духовці або тостері хлібних скибочок товщиною 0,5 см і розміром не більше від 6х6 см. Попередньо з них зрізають скоринку і нарізають смужками, квадратиками або кружечками. Виняток – французький багет, з якого кірку не зрізають і ріжуть просто навскіс. Після теплової обробки, хліб охолоджують і змащують вершковим маслом, майонезом, легкою гірчицею або спеціально підготовленим соусом. Зверху укладають заздалегідь підготовлені продукти.
У рецептах без хліба як основа виступають деякі овочі, яким надають привабливого вигляду, фігурно обрізаючи крайки.
Легкі овочеві
1. З огірком і зеленим песто
Помістити у блендер стакан листя петрушки, трохи м'яти, лимонний сік, дрібку солі і чорного перцю, по дві ложки оливкової олії і насіння кунжуту. Все збити. Порізати огірки кружечками й укласти їх на підготовлений батон, а зверху, за допомогою кулінарного шприца, видавити песто зелений і шпажкою прикріпити зелені оливки. Прикрасити свіжим чебрецем.
2. Кростіні з рокфором
Цільнозерновий хліб смажити до золотаво-коричневого кольору. Збити рокфор і сметану в пропорції 5:1 і прогріти на водяній бані до повного розчинення сиру. Шматочки хліба полити охолодженою сирною сумішшю і доповнити половинками волоських горіхів.
3. Кростіні з томатами та сиром
Підсмажити зі смужок чиабати хрусткі грінки. Розрізати помідори чері навпіл, посолити і поперчити. Розмістити між томатними половинками кубики сиру фета, посипані зеленню кропу і з'єднати все з допомогою зубочисток. Увіткнути палички в грінки, а на їх верх помістити маслини без кісточок.
4. Тарталетки з грибами
Випекти з прісного тіста тарталетки або придбати готові. Печериці помити, дрібно порубати і згасити у вершковому маслі з подрібненою цибулею. Перед тим як зняти з вогню, посолити і поперчити.
Збити молоко і яйця в пропорції 1:3, всипати рубану петрушку і мелений білий перець. Розкласти грибний фарш по кошиках, залити омлетною масою і випікати в нагрітій духовці 10 хвилин.
Як випекти тарталетки
Інгредієнти:
3 ст. борошна
200 г вершкового масла
1 яйце
½ Скл. сметани
Охолоджене масло порубати з борошном, влити яйце і сметану, вимісити тісто і поставити його на холод на кілька годин. Далі розкачати в тонкий пласт, вирізати кружечки, покласти їх у формочки, змащені маслом, проколоти виделкою і випікати в розпеченій печі до готовності.
Ситні м'ясні
5. З індичкою і зеленим соусом
Запекти рулет з індички або купити готовий і тонко нарізати. Розкласти м'ясо на кружальцях з огірків і прикрасити соусом – змішати подрібнену зелень петрушки з тертою грушею і дрібкою солі. Зверху покласти кільця цибулі, попередньо замариновані у суміші води, яблучного оцту і цукру.
6. З білими сосисками і яблучним чатні
Очистити і подрібнити яблука і спасерувати на вершковому маслі. Висипати в засмажку дрібку кориці і порошку чилі, доповнити пряними травами і медом і тушкувати 10 хвилин.
Опустити білі сосиски на кілька хвилин в окріп, дістати, остудити і зняти шкірку. Нарізати їх кружальцями і кожен намазати цільнозерновою гірчицею.
Укласти косо порізані шматки французького багета на деко і підсушити в печі. Полити хліб яблучним чатні, зверху прикрасити ковбасними кружальцями, поставити знову в духовку на кілька хвилин і, вийнявши, посипати товченими волоськими горіхами.
7. З хамоном та гострим сиром
Поєднати в мисці сир середньої жирності та подрібнену зелень кропу і цибулі в пропорції 1:1:1. Додати трохи розчавленого часнику і кмину. Все як слід збити виделкою. Цією сумішшю тонко намазати скибочки хамона, скрутити їх в рулети і кожен перев'язати стрілкою зеленої цибулі. Укласти закуску на крекери або подавати окремо на блюді, встеленому листям салату.
8. З шинкою і динею
Шинку, нарізану на великі, але тонкі пластини, згорнути в конуси, гострі кінчики яких закріпити зубочистками або перев'язати пряними травами. Диню і будь-який блакитний сир порізати дрібними (не більше ніж 1х1 см) кубиками, посипати потовченими горіхами і наповнити цим міксом конуси з шинки.
9. З шинкою і сиром
Підсмажити цілі цибулини цибулі-шалоту на вершковому маслі до золотавого кольору, всипати на сковороду цукрову пудру, перемішати і довести пудру до стану карамелі. Залити цибулю невеликою кількістю води і згасити на слабкому вогні, поки рідина не випарується.
Твердий сир нарізати тонкими пластинами, частину посипати пекучим червоним перцем. Обернути кожну цибулину спочатку сиром, а потім тонкою скибочкою шинки і закріпити рулетик шпажкою.
З рибою та морепродуктами
10. Зі скумбрією і яйцем
Тонкі кружечки з французького багета підсушити в духовці. З філе копченої скумбрії вирізати невеликі кубики. З варених яєць видалити жовтки і нарізати їх овальними пластинками.
Третину хлібних шматочків змастити вершковим сиром (типу "Віола") і покласти листочки фіолетового базиліка, на третину скибочок покласти яйце і шматочок сиру і останню третину доповнити скумбрією і базиліком. Поставити кружальця один на одного і проткнути шпажками.
11. Закуска з креветок
Очистити тигрові креветки від нутрощів, залишивши панцир тільки на хвостику. Швидко обсмажити їх на рослинній олії. Додати в сковороду трохи білого сухого вина, дрібку солі і чорного перцю і потримати на повільному вогні 5-10 хвилин, залежно від розміру членистоногих. Кожну креветку вмочити в соус чилі і потім в обсмажене кунжутне насіння. Подавати на блюді, встеленому листям салату.
12. В японському стилі з мідіями
Мідії розморозити, промити в холодній воді і замаринувати в соєвому соусі.
Підготувати другий соус: розвести тертий часник в мірині – солодкому рисовому вині, в поєднанні з кількома ложками соєвого соусу. Мірин можна замінити хересом.
Дайкон – білу редьку – очистити і порізати на шайби товщиною 1 см. Обсмажувати їх на слабкому вогні 10 хвилин, вони повинні стати м'якими, але не розвалюватися. Окремо швидко спасерувати мідії і нарізаний пластинками зубчик часнику, потім додати решту маринаду з миски і потушкувати ще стільки ж.
Розкласти мідії і часник на кружальцях із редьки, поруч розмістити соусник з приправою з мірина.
13. Млинцеві канапе з червоною ікрою
Спекти тонкі млинці. Змішати натертий плавлений сир з майонезом і цедрою лимона. З'єднати подрібнені варені яйця і гірчичне масло – французька гірчиця і вершкове масло 1:1. Зробити млинцевий пиріг: намазати один млинець сирною сумішшю, інший – міксом з яєць і масла, наступний – ікрою. Далі чергувати, складаючи млинці стосом. Накрити торт млинцем, помістити в холодильник, перед подаванням розрізати на кубики, кожен проткнути шпажкою і доповнити ікрою і зеленню.
14. З копченим лососем і чорною ікрою
Обсмажити смужки білого хліба до утворення хрусткої скоринки. Змішати сметану і хрін в пропорції 1:1.
Помістити шматочок лосося на хлібну скибочку, зверху капнути ложку соусу з хріном і покласти трохи чорної ікри. Декорувати кропом і повторити цю операцію з рештою скибочок хліба.
На замітку
Згідно з останніми віяннями кулінарної моди, начинки до рецептів 3,6, 7, 9, 11 можна подавати не на хлібі або на блюді, а в келихах, нанизавши їх на дерев'яні шампури. А начинки до рецептів 1, 2 і 14 сервувати в японських керамічних ложках.
Будь-які канапе можна оформити зеленню і яскравими, ароматними приправами, наприклад, негострою паприкою, насінням кунжуту, кедровими горішками.
Спеціальні шпажки за необхідності замінюють зубочистками, а дорогі продукти – доступними аналогами.
Софія Фарах
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ