Класика американської кухні: рецепт шоколадного брауні від Андрія Величка

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Бренд-шеф Андрій Величко поділився чудовим рецептом смачного десерту. Якщо будете дотримуватися всіх його рекомендацій - вам обов'язково все вдасться.

Брауні – шоколадний десерт, найчастіше має вигляд пирога або печива. Родом з Чикаго, і це справжня класика американської кухні. Звідки назва, ви, мабуть, здогадалися – вся справа в кольорі.

І ще цікавий факт про брауні – його поява чітко задокументовано 1893 року, тоді цей десерт вперше приготували для відвідувачів Всесвітньої виставки в Чикаго. Відтоді, в готелі Palmer House Hotel, брауні готують за традиційним рецептом із волоськими горіхами і абрикосовою глазур'ю.

А ось тахіні (тахіна) – продукт зовсім з іншої частини світу – зі Сходу. А якщо точніше – то Середній Схід, саме межиріччя Тигру і Євфрату вважається батьківщиною кунжуту і кунжутної пасти. А потім вже вона потрапила в кулінарні традиції Близького Сходу, Китая, Індії.

Тахіні, або тахіна – це кунжутна паста, перетерта з олією, насінням кунжуту. До речі, сезамова паста – інша назва тахіни. Тому що сезам – інша назва кунжуту.

Так ось, тахіні, окрім використання у хумусі, фалафелі, різних арабських закусках, є головним компонентом халви. Саме тієї халви, що роблять традиційним чином із патоки, мильного кореня і кунжуту. Тому тахіна – це ще ті солодощі!

Так ось рецепт брауні з тахіні – це не вигадка – це одне зі стійких сполучень, а якщо готовий пиріг посипати ще пластівцями малдонської солі, то точно можна з'їсти пальці. Розповім покроково, як приготувати такий пиріг. Причому це досить просто – підготовка максимум 15 хвилин, а далі – випікання – ви займаєтеся своїми справами, а брауні готується!

Продукти:

яйце куряче - 2 шт;

чорний гіркий шоколад - 120 г (я використовував 70% какао);

какао порошок - 3 ст. л.;

масло вершкове - 80 г + трохи для змащування форми;

цукор - 200 г;

ваніль;

щіпка солі;

тахіна - 150 г;

борошно - 3 ст л.

Інвентар:

Форма для випікання (квадрат 20 см), пергамент, вінчик, ложки, миски.

Крок 1

Потрібно ввімкнути духовку на 170°C і доки вона гріється підготувати форму для випікання. Для цього потрібно відрізати 2 широкі смуги пергаменту і хрест-навхрест застелити форму. Краю не обрізайте – нехай залишаться високими. За ці краї ви потім дістанете з форми готовий брауні. Ну і я трохи змащую маслом пергамент, зовсім трохи.

Крок 2

На водяній бані (а хто уважно прочитав рецепт голландського соусу, той вже майстер водяної бані) розтоплюємо масло і шоколад. Коли розтопилося – додаємо какао і перемішуємо до однорідного стану.

Крок 3

У мисці змішуємо яйця з цукром, додаємо туди сіль, ванілін (ванільний цукор, або екстракт, або трохи насіння з половини бобів). Потім додайте туди тахіну, перемішайте, а після обережно введіть борошно. Обережно перемішайте масу і розділіть її на 2 частини – у 2 різні миски.

Крок 4

В одну з частин світлого тіста додайте розтоплений шоколад і розмішайте. Влийте цю частину у форму для випікання. Рівномірно розподіліть. Далі другу частину світлого тіста за допомогою ложки викладіть зверху шоколадного. І ложкою зробіть трохи мармуру – обережно перемішайте спочатку вгору-вниз, а потім справа наліво.

Крок 5

Запікати 25-30 хвилин за 170°C. Потім дістати з духовки і залишити остигати. Через пі вгодини дістати з форми (саме зараз і згодилися краю пергаменту) і дати повністю охолонути.

Андрей Величко
Бренд-шеф Андрій Величко

Ідеальний на другий день після ночі в холодильнику. І спробуйте посипати перед подаванням на стіл пластівцями солі – поєднання просто чудове!

Андрій Величко — один з небагатьох кухарів в Україні, хто отримав кулінарну освіту в Інституті Поля Бокюза, творця "нової французької кухні".

На своїй сторінці у Facebook він ділиться зі своїми читачами цікавими рецептами та секретами приготування страв.

Читайте також: Готуємо яйця: 5 варіантів сніданків з різних країн

Залиште свій коментар

Вибір редакції