Ці коржі часто смачніші від простого хліба, вони можуть бути як солоними, так і солодкими.
Ось коли вдома не виявилося хліба, а виходити за ним лінь — дуже рекомендую приготувати коржі на кефірі. Але це якщо в холодильнику є кефір. А краще купити домашнє молоко, зробити з нього кефір (він сам вийде, в цьому не потрібно брати участь — просто залиште молоко на кілька днів без холодильника в не надто прохолодному місці). І обов'язково приготуйте коржі на кефірі зі спеціями. Смак щойно посмаженого коржа просто дивовижний — хрустка скоринка, пишний м'якуш, який має легку кислинку через ферментацію молока. А якщо посипати коржі бесарабською сіллю зі спецією мірудія — це практично повноцінний обід.
Це одна з перших страв, які я дуже добре запам'ятав. І одна з перших страв, приготованих мною в дитинстві — рецепт вкрай простий, тож за півгодини можна вже насолоджуватися хрусткими коржами, а не виходити в магазин за хлібом. Лінь у мене виступила мотиватором. Ці коржі часто смачніші від простого хліба, вони можуть бути як солоними, так і солодкими.
Інгредієнти:
3-3 1/4 склянки пшеничного борошна
1 яйце
1 склянка кефіру жирністю 2,5%
1 ст. л. рослинної олії в тісто
1/2 ч ложки соди
2 щіпки солі
4-5 ст. л. рослинного масла для обсмажування коржів
Інгредієнти для подавання:
1 ст. л. спеції мірудія
1/2 ч. л. солі
сметана для подавання
Крок 1
Необхідно замісити тісто середньої густини — трохи м'якше, ніж на вареники. Зручно це зробити в мисці — до просіяного борошна додати всі інгредієнти і почати замішувати тісто виделкою. Коли стане незручно, домісіть руками. Тісто зібрати в кульку, накрити рушником або обгорнути в плівку і залишити хвилин на 30-40 без холодильника.
Крок 2
Поділіть тісто на невеликі шматочки вагою близько 60-80 грамів, для зручності, цей рецепт приблизно на 10 частин. Робочу поверхню або стіл, присипте борошном і розкачайте кожну кульку тіста завтовшки приблизно 5 мм. Розкачані коржі можна скласти один на одного, присипавши борошном, і накрити рушником, щоб не підсихали.
Крок 3
Необхідно розігріти олію в сковороді на середньому вогні. Після цього обсмажуємо наші коржики, попередньо гарненько обтрусивши борошно. Адже воно горітиме і вже 3-й корж буде смажитися в гіркій брудній олії. Обсмажені коржі традиційно викладаємо на паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир. І поки ще гарячі — посипаємо сумішшю спеції мірудія з сіллю.
Як їсти коржі?
Найкращий варіант — це гарячі щойно посмажені коржі їсти з холодною сметаною або холодним густим бесарабським йогуртом (угуртом).
Другий варіант — використовувати коржі як основу для бутербродів. Навіть не бутербродів, а сендвічів. Розрізати корж горизонтально на 2 половини — верхню й нижню. З начинок може бути що завгодно — від гострого "присмаку" з тонкими слайсами сала і зеленої цибулі до поєднання сиру із запеченим солодким перцем і зеленню.
Під час обсмажування коржі повинні піднятися щонайменше у 3-4 рази, обов'язково використовуйте виделку і проколюйте їх у декількох місцях — так вони краще прсмажаться і не виникатимуть надто великі бульбашки повітря.
Вони, щоправда, в холодному вигляді мені не дуже подобаються, тому, якщо вони охололи, розігрійте в духовці, або в тостері — коржі знову оживають і їх практично не відрізнити від свіжих.
Андрій Величко — один із небагатьох кухарів в Україні, хто отримав кулінарну освіту в Інституті Поля Бокюза, творця "нової французької кухні".
На своїй сторінці в Facebook він ділиться з передплатниками цікавими рецептами та секретами приготування страв.
Читайте також: Рецепт гарячого шоколаду з прянощами