Хто тільки не приписував собі авторство в створенні котлет по-київськи: і росіяни, і французи, і навіть американці. Хоч би там як, але назва за стравою закріпилася, і навіть далеко за межами України вона іменується Chicken Kyiv.
Котлети по-київськи — страва не на кожен день. Її приготування вимагає часу і певної вправності, але все далеко не так страшно, як може здатися на перший погляд. У підсумку ж ви будете винагороджені чудовим результатом. Ніжне м'ясо в хрусткій скоринці, ароматний сік, що розтікається під час розрізання, — це чи не насолода для будь-якого гурмана?
Інгредієнти:
- 2 курячих філе
- 150 г вершкового масла
- 2 яйця
- 50 мл молока
- 0,5 лимона
- 2 зубки часнику
- пучок зелені
- панірувальні сухарі
- борошно
- олія
- чорний мелений перець
- сіль
Приготування
Розм'якшене вершкове масло з'єднати з рубаною зеленню і пропущеним через прес часником, злегка посолити, поперчити, влити лимонний сік і добре вимішати.
Підготовлене масло загорнути в харчову плівку, сформувати бруском або валиком діаметром близько 1,5 см, і помістити в морозильну камеру.
З курячого філе видалити біле сухожилля, яке під час смаження деформує котлети. Філе розділити на велике і мале, надрізати їх уздовж, не розрізаючи до кінця, і розкрити, як книжку.
Шматки філе посолити, поперчити, обережно, щоб не пошкодити цілісність м'яса, відбити, викласти на мале філе шматочок охолодженого масла довжиною 5-7 см, щільно його загорнути, а потім, підвертаючи краї, загорнути у велике філе, сформувати таким чином довгасті овальні котлети .
Готові напівфабрикати помістити на 10-15 хвилин в морозильну камеру, після чого обваляти їх у борошні, змочити у збитих з молоком яйцях, обваляти в панірувальних сухарях і знову відправити на 15 хвилин у морозилку.
Потім котлети ще раз занурити в льєзон, обваляти в сухарях і смажити у фритюрі до утворення рум'яної скоринки.
Обсмажені котлети довести до готовності в духовці за температури 180°С протягом 10-15 хвилин.
На замітку
Подавайте котлети по-київськи з овочами, картоплею фрі або картопляним пюре.
Для приготування олійної начинки можна використовувати кріп або зелень петрушки або їхню суміш.
Якщо у вас ціла куряча тушка, приготуйте котлети по-київськи з кісточкою. Для цього відокремте від тушки філе разом із крилом, залиште тільки 1 кістку, відрізавши інші, і зачистіть її від м'яса. Форм котлету у вигляді курячої ніжки. При подачі на кісточку одягніть папильотку.
Читайте також: Рубані котлети з курячого філе з томатно-яблучним соусом: рецепт від Євгена Клопотенка