Осінній рецепт: листкова самса з гарбузом

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Зараз пора гарбуза. Отже, саме час пекти самсу з гарбузом. Якщо у вас немає під рукою тандира, спробуйте спекти самсу з гарбузами, цибулею і курдючним салом у звичайній духовці.

Інгредієнти:

гарбуз – 300 г

ріпчаста цибуля – 300 г

сало або вершкове масло – 150 г

сіль, прянощі – за смаком

Для фаршу беремо приблизно в рівних пропорціях гарбуз солодкого сорту і цибулю, а також трохи баранячого сала (курдюка).

Сенс такого поєднання інгредієнтів в тому, що баранячий жир розчинить каротин, який міститься в гарбузі, – це його жиророзчинний оранжевий пігмент, який також міститься в моркві, помідорах, в панцирах ракоподібних і який перетворюється в нашому організмі в дуже потрібний вітамін А. Крім того, саме в жирі розчиняються ефірні олії перцю, кмину (зіри) і коріандру (кінзи), які додадуть нашій випічці запаморочливий аромат.

Ріжемо дрібними кубиками гарбуз (довжина ребра такого кубика близько 1 см), сало – теж. До речі, якщо бараняче сало вам не до душі, настругайте у фарш охолодженого вершкового масла – буде смачно.

Цибулю шаткуємо дуже дрібними кубиками.

Змішуємо, додаємо сіль за смаком, чорний перець, подрібнені в ступці кмин і коріандр. Любителі гостренького підсипають ще і мелений червоний перець, головне – не перестаратися.

Готуємо листкове тісто, як на фитир або використовуємо готове листкове тісто з магазину. Розкачуємо лист тіста до товщини приблизно 1,5 мм, нарізаємо квадратиками приблизно 13х13 см. Кладемо в серединку гірку фаршу і складаємо вчетверо (в отакий конвертик – бік на бік з невеликим перекриттям), не защипивши краю, укладаємо на деко гладкою стороною догори, а стиками донизу, робимо кілька проколів виделкою.

Багато хто любить робити трикутнички – будь ласка!

Сформовані самси змащуємо збитим яєчним жовтком, посипаємо кунжутом або чорнушкою, або тим та тим упереміш. Випікаємо за температури 200оС, поки не підрум'яняться. 

До речі, з такого ж фаршу можна зробити і манти, за бажання, якщо у вас є багатоярусна пароварка.

Юлія Мельничук

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції