Похмільні супи: що приготувати вранці після свята

Похмільні супи: що приготувати вранці після свята

Фото: www.credits

Слідом за гучними вечірками нерідко настає зовсім невесела розплата: в очах темно, в голові шумить, шлунок бунтує. Швидко привести себе до ладу допоможуть страви, давно придумані саме на цей випадок. Якщо вам здається, що в такому стані неможливо їсти, — це ілюзія. Кілька ковтків наваристого супу, і стає очевидно — саме гарячої фудтерапії потребував змучений організм.

Коротко лікувальна дія відібраних нами страв така: вони усувають результати зневоднення, розріджують згущену кров, відновлюють баланс електролітів, втрачених через спиртне. Незалежно від місця походження, вони поживні і злегка гострі, і це правильно, адже насичені складники успішно пов'язують продукти розпаду алкоголю, а гострі виводять їх з організму.

 

Фото: Sunday Mirror

 

Хаши (Грузія)

Овіяна легендами страва під різними назвами відома у всьому Кавказі, так що її навіть важко зарахувати до якоїсь однієї кухні. Як і всі інші варіанти, вона миттєво приводить у божий вигляд і сприяє гарному настрою.

Рівень складності: середній

Час — від 8 годин

Інгредієнти на 4-8 порцій:

1 бараняча або яловича передня ніжка

1/2 яловичого хвоста

2 ріпчасті цибулини

¼ або ½ ст. л. солі

4 лаврові листки

4 горошини чорного перцю

8 горошин коріандру

шматочок сушеного чилі

2-4 зубчики часнику

зелень

В ідеалі ніжка повинна бути вже позбавлена від копита, обпалена, вишкрябана, інакше всі ці процедури доведеться робити самим. Хвіст очищений і розрубаний.

Ніжку потрібно вимочувати мінімум кілька годин, потім розрізати по суглобах, покласти в холодну воду, додати хвіст і поварити хвилин 40. Потім рідину злити, каструлю помити і налити в неї свіжу в пропорції 2 частини води на 1 частину м'ясопродуктів. Останні перед другою закладкою як слід промити під проточною водою. Довести м'ясо-кістковий бульйон до кипіння, зняти піну, зменшити вогонь до мінімуму, додати 2 цибулини просто в лушпинні, але без коріння, посолити і поставити тушкувати на найменшому полум'ї на всю ніч або мінімум на 8 годин, прикривши кришкою з невеликою щілинкою.

Готовий бульйон повинен википіти наполовину, ьути дуже міцним і клейким. Якщо він рідкуватий, зняти кришку і дати покипіти на середньому вогні.

Вийняти ніжку і хвіст, звільнити від шкури, кісток і сухожиль і повернути в каструлю. Додати в ємність лаврушку, чорний перець і коріандр, за бажанням сушений перець чилі і дати поваритися ще хвилин 10.

Розкласти м'ясо по тарілках, залити бульйоном, додати по кілька крапель виноградного оцту, трохи натертого часнику і скільки завгодно нарізаної зелені, краще кінзи, але можна будь-якої іншої. Подавати з підсохлим або свіжоим лавашем, білим хлібом, сухариками і обов'язково з салатом зі свіжої редьки.

Похмелитися і піти в непам'ять

Скільки безсмертних і дуже смішних рядків присвячено похміллю — не злічити: чого тільки варті ранкова зустріч Стьопи Лиходєєва з Воландом або Берті Вустера з Дживс. Зрештою першого невишукано "полікували" горілкою, другого — коктейлем, над рецептурою якого не один десяток років ламають голови шанувальники романів Вудхауза. В обох випадках "пацієнти" миттєво отямилися і... накоїли купу дурниць. Воно й не дивно, адже подібна практика призводить як мінімум до характерного амбре і до не цілком адекватної реакції на дійсність. А ось спекотні страви на основі міцного бульйону, в складі яких є імбир, соління та прянощі, зцілюють по-справжньому.

 

Фото: Sunday Mirror

 

Менудо (Мексика)

На іншому кінці світу теж тямлять у веселощах і лікуванні, щоправда, для втілення латиноамериканського рецепта доведеться пошукати вичищений і повністю підготовлений до готування яловичий рубець, але воно того варте — суп божественно смачний і дуже ефективний як оживляє засіб.

Час — 7 годин

Рівень складності — легко

Інгредієнти на 6 порцій

1 кг яловичого рубця

6 зубчиків часнику

1 столова ложка перцю

2 гілочки чебрецю

3 лаврові листки

1 ч. л. солі

1 пучок кінзи

1 пучок зеленої цибулі

12 дрібних зелених помідорів

Повністю підготовлений, тобто вишкрябаний і вимочений, рубець промити, нарізати шматками 2,5 х2,5 см, покласти в каструлю, посолити і залити 3 літрами гарячої води.

Помістити неочищений, але вимитий часник, перець горошком, чебрець і лавровий лист в марлевий мішечок і також відправити в каструлю.

Довести воду до кипіння і зняти піну. Зменшити вогонь і варити на повільному вогні 3-4 години, або поки рубець не стане м'яким. За 10 хвилин до повної готовності видалити мішечок із прянощами, додати нарізані листя і стебла кінзи або орегано, нарізану зелену цибулю і розрізані навпіл або на четвертинки помідори. Замість зелених можна взяти невеликі червоні свіжі або консервовані у власному соку томати. Приправити перцем чилі, нарізаним на смужки.

Особливо гарний Менудо, приготований напередодні і поданий розігрітим.

Сервують його в глибоких тарілках, додаючи за бажанням дрібно нарізані цибулю, зелень і редиску.

 

Фото: Sunday Mirror

 

Хаєянгук (Корея)

Назва цієї густої страви, що нагадує рагу, так і перекладається — "похмільний суп". У ньому можуть бути зовсім вже екзотичні інгредієнти: гриби шіїтаке, готарі, паста місо, але і без них можна обійтися. Залишається запастися свининою на кісточці, капустою, білої рідкісної, кров'янкою і терпінням, зате все наслідки випаруються як за помахом чарівної палички.

Рівень складності — середньо

Час — 2,5 години

Інгредієнти на 4 порції:

400 г свинячої грудинки

300 мл води

400 мл яловичого бульйону

1 ріпчаста цибулина

4 зубчики часнику

4 стрілки зеленої цибулі

100 г білої редьки

100 г китайської капусти

4 гливи

1 ст. л. соєвого соусу

3 горошини чорного перцю

¼ ч. л. меленого червоного перцю

3 см свіжого кореня імбиру

Опціонально: 100 г кров'яної ковбаси

Покласти грудинку в холодну воду, довести до кипіння, потримати на вогні 5 хвилин і після рідину злити, а м'ясо і каструлю промити. Закип'ятити яловичий бульйон з привареною свининою і поставити на повільний вогонь.

Цибулю, половину часнику і імбир очистити, нарізати, приєднати до м'яса і варити все разом 2 години на найменшому вогні. З готового бульйону вийняти м'ясо, бульйон процідити, позбавивши від овочів, повернути м'ясо в посудину з бульйоном і знову поставити на мінімальний вогонь.

Зелену цибулю і капусту нарізати довгими смужками, очищену редьку і гриби соломкою товщиною 1 см. Часник подрібнити. Помістити в основу, яка тушкується, редьку, а через 5 хвилин всі інші інгредієнти, включаючи прянощі, і залишити на плиті ще на такий самий час. Якщо дотримуватися оригінального рецепту, разом із прянощами слід класти розкришену кров'яну ковбасу, точніше, запечену бичачу кров, але це справа смаку.

У кожну миску покласти трохи м'яса і овочів, залити бульйоном і подати з капустою кімчі.

Софія Фарах

Читайте також: Печінковий крем-суп із червоним вином: простий рецепт оригінальної страви

Повʼязані теми:

Наступна публікація