"Празький торт": історія створення та рецепти

Дата публікації
Перегляди
41к
Поділитись:
WhatsApp
Viber
"Празький торт": історія створення та рецепти

Фото: Credits

Всіма улюблений шоколадний торт можна з легкістю приготувати і в домашніх умовах. Головне — дотримуватися рецептури і не ледарювати.

Ми розповімо вам два рецепти — оригінальний з Праги і простий для господинь, які не хочуть провести цілий день на кухні.

 

 

 

Фото: Sunday Mirror

 

 

 

Історія створення

Знаменитий "Празький торт" і його оригінальний рецепт беруть свій початок з однойменної столиці Чехії — Праги. Саме тут кондитери придумали рецепт фірмового шоколадного торта, який, на подив, в Празі сьогодні зовсім не користується попитом. Можливо, це пов'язано з тим, що процес його приготування досить трудомісткий, а рецепт включає велику кількість інгредієнтів, лише тільки крем для торта був чотирьох видів. А ось той самий шоколадний торт, іменований "Празьким", який так полюбився нам, був придуманий російським кондитером Володимиром Гуральником, який навчався кондитерського мистецтва у майстрів з Чехословаччини. "Празький торт" не був запатентованим, але був офіційно оформленим відповідно до Держстандарту, випікався на різних кондитерських фабриках і був скрізь однаково смачним. Однак в сучасний час торт знову зазнав змін, і приготувати його в домашніх умовах стало ще простіше.

Фото: Sunday Mirror

Оригінальний рецепт "Празького торта"

Торт складається з трьох бісквітних коржів, які просякнуті кремом і зверху политі шоколадною помадкою. У деяких рецептах помадку замінюють більш простою у приготуванні шоколадною глазур'ю. Цей рецепт можна назвати плагіатом фірмового чеського торта "Прага", оскільки з рецепта були запозичені тільки бісквітне тісто і та сама шоколадна глазур. Все інше кондитер Володимир Гуральник придумав сам.

Інгредієнти для тіста:

6 яєць

150 г цукру

115 г борошна пшеничного

25 г какао

40 г вершкового масла

Приготування коржів

Відокремлюємо жовтки від білків і збиваємо жовтки з половиною цукру. Білки охолоджуємо в холодильнику і охолоджені збиваємо до піни, поступово додаючи цукор. У готові збиті білки додаємо жовтки і акуратно перемішуємо. В окремій посудині змішуємо борошно з какао і поступово вводимо суху суміш в яйця, акуратно перемішуючи.

У невеликій посудині розтоплюємо вершкове масло, після чого, остудивши цю суміш, додаємо її в бісквітну масу і перемішуємо. Форму для випічки змащуємо вершковим маслом і трохи посипаємо борошном або манкою. Виливаємо в форму тісто і відправляємо в попередньо розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин. Дуже важливо перші 15 хвилин випікання не відкривати духовку, щоб тісто не впало.

Інгредієнти для крему:

1 яйце

20 мл води

120 г сирого згущеного молока

200 г вершкового масла

10 г какао

щіпка ваніліну

Приготування крему

Збиваємо яєчний жовток із водою, потім додаємо згущене молоко і ретельно перемішуємо. Ставимо на водяну баню і, періодично перемішуючи, варимо, поки не загусне. Охолоджуємо.

В окремій посудині збиваємо розм'якшене вершкове масло з ванільним цукром. Охолоджену жовткову масу змішуємо з маслом і добре перемішуємо до однорідного стану. В кінці додаємо какао і знову перемішуємо. Можна використовувати міксер, щоб позбутися грудок.

Охололий бісквіт розрізаємо на три однакові частини, і кожен корж змащуємо вершковим кремом. Верхній корж змащуємо джемом і ставимо торт холонути в холодильник, а самі займаємося приготуванням шоколадної глазурі.

Інгредієнти для шоколадної глазурі:

60 г вершкового масла

60 г чорного шоколаду

абрикосовий або будь-який інший джем

На водяній бані розтоплюємо вершкове масло і шоколад, розламаний попередньо на невеликі шматки. Перемішуємо до однорідного стану і поливаємо наш готовий торт. Ставимо в холодильник просочитися на кілька годин.

Фото: Sunday Mirror

Простий рецепт "Празького торта"

Інгредієнти для тіста:

1 банка сирого згущеного молока

2 яйця

1 ст. борошна

1 ч. л. соди

1 ст. л. оцту

2 ст. л. какао

Приготування коржів

Змішуємо банку згущеного молока і два яйця. Поступово додаємо борошно, соду, погашену оцтом, і какао. Перемішуємо до однорідної маси. Змащуємо форму вершковим маслом і посипаємо борошном або манкою. Випікаємо два коржі в духовці за температури 180 градусів 30 хвилин.

Інгредієнти для крему:

150 г вершкового масла

1 ст. цукру

2 ст. л. какао

2 ст. л. борошна

1 яйце

1 скл. молока

Приготування крему

Змішуємо какао з борошном в широкій чашці. Додаємо в суміш одне яйце. Знову перемішуємо. Після чого поступово по одній ложці вводимо склянку молока. У вас повинна вийти однорідна шоколадна суміш. Далі розтоплюємо вершкове масло на вогні, додаємо туди склянку цукру і шоколадну суміш. Варимо на маленькому вогні, поки не загусне. Охолоджуємо крем і змащуємо коржі. Готовий торт можна посипати тертим чорним шоколадом.

Читайте також: Як прикрасити торт: модні тенденції і красиві ідеї 2020 року

Дата публікації
Перегляди
41к
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Наступна публікація