Всіма улюблений шоколадний торт можна з легкістю приготувати і в домашніх умовах. Головне — дотримуватися рецептури і не ледарювати.
Ми розповімо вам два рецепти — оригінальний з Праги і простий для господинь, які не хочуть провести цілий день на кухні.
Історія створення
Знаменитий "Празький торт" і його оригінальний рецепт беруть свій початок з однойменної столиці Чехії — Праги. Саме тут кондитери придумали рецепт фірмового шоколадного торта, який, на подив, в Празі сьогодні зовсім не користується попитом. Можливо, це пов'язано з тим, що процес його приготування досить трудомісткий, а рецепт включає велику кількість інгредієнтів, лише тільки крем для торта був чотирьох видів. А ось той самий шоколадний торт, іменований "Празьким", який так полюбився нам, був придуманий російським кондитером Володимиром Гуральником, який навчався кондитерського мистецтва у майстрів з Чехословаччини. "Празький торт" не був запатентованим, але був офіційно оформленим відповідно до Держстандарту, випікався на різних кондитерських фабриках і був скрізь однаково смачним. Однак в сучасний час торт знову зазнав змін, і приготувати його в домашніх умовах стало ще простіше.
Оригінальний рецепт "Празького торта"
Торт складається з трьох бісквітних коржів, які просякнуті кремом і зверху политі шоколадною помадкою. У деяких рецептах помадку замінюють більш простою у приготуванні шоколадною глазур'ю. Цей рецепт можна назвати плагіатом фірмового чеського торта "Прага", оскільки з рецепта були запозичені тільки бісквітне тісто і та сама шоколадна глазур. Все інше кондитер Володимир Гуральник придумав сам.
Інгредієнти для тіста:
6 яєць
150 г цукру
115 г борошна пшеничного
25 г какао
40 г вершкового масла
Приготування коржів
Відокремлюємо жовтки від білків і збиваємо жовтки з половиною цукру. Білки охолоджуємо в холодильнику і охолоджені збиваємо до піни, поступово додаючи цукор. У готові збиті білки додаємо жовтки і акуратно перемішуємо. В окремій посудині змішуємо борошно з какао і поступово вводимо суху суміш в яйця, акуратно перемішуючи.
У невеликій посудині розтоплюємо вершкове масло, після чого, остудивши цю суміш, додаємо її в бісквітну масу і перемішуємо. Форму для випічки змащуємо вершковим маслом і трохи посипаємо борошном або манкою. Виливаємо в форму тісто і відправляємо в попередньо розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин. Дуже важливо перші 15 хвилин випікання не відкривати духовку, щоб тісто не впало.
Інгредієнти для крему:
1 яйце
20 мл води
120 г сирого згущеного молока
200 г вершкового масла
10 г какао
щіпка ваніліну
Приготування крему
Збиваємо яєчний жовток із водою, потім додаємо згущене молоко і ретельно перемішуємо. Ставимо на водяну баню і, періодично перемішуючи, варимо, поки не загусне. Охолоджуємо.
В окремій посудині збиваємо розм'якшене вершкове масло з ванільним цукром. Охолоджену жовткову масу змішуємо з маслом і добре перемішуємо до однорідного стану. В кінці додаємо какао і знову перемішуємо. Можна використовувати міксер, щоб позбутися грудок.
Охололий бісквіт розрізаємо на три однакові частини, і кожен корж змащуємо вершковим кремом. Верхній корж змащуємо джемом і ставимо торт холонути в холодильник, а самі займаємося приготуванням шоколадної глазурі.
Інгредієнти для шоколадної глазурі:
60 г вершкового масла
60 г чорного шоколаду
абрикосовий або будь-який інший джем
На водяній бані розтоплюємо вершкове масло і шоколад, розламаний попередньо на невеликі шматки. Перемішуємо до однорідного стану і поливаємо наш готовий торт. Ставимо в холодильник просочитися на кілька годин.
Простий рецепт "Празького торта"
Інгредієнти для тіста:
1 банка сирого згущеного молока
2 яйця
1 ст. борошна
1 ч. л. соди
1 ст. л. оцту
2 ст. л. какао
Приготування коржів
Змішуємо банку згущеного молока і два яйця. Поступово додаємо борошно, соду, погашену оцтом, і какао. Перемішуємо до однорідної маси. Змащуємо форму вершковим маслом і посипаємо борошном або манкою. Випікаємо два коржі в духовці за температури 180 градусів 30 хвилин.
Інгредієнти для крему:
150 г вершкового масла
1 ст. цукру
2 ст. л. какао
2 ст. л. борошна
1 яйце
1 скл. молока
Приготування крему
Змішуємо какао з борошном в широкій чашці. Додаємо в суміш одне яйце. Знову перемішуємо. Після чого поступово по одній ложці вводимо склянку молока. У вас повинна вийти однорідна шоколадна суміш. Далі розтоплюємо вершкове масло на вогні, додаємо туди склянку цукру і шоколадну суміш. Варимо на маленькому вогні, поки не загусне. Охолоджуємо крем і змащуємо коржі. Готовий торт можна посипати тертим чорним шоколадом.
Читайте також: Як прикрасити торт: модні тенденції і красиві ідеї 2020 року