Що приготувати з гарбуза: рецепти і рекомендації

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Є продукти, про дивовижність яких не напишеш у двох рядках, настільки вони гарні. Таким є гарбуз – яскравий сонячний подарунок осені і універсальний продукт, який варто полюбити кожному, хто хоче смачно поїсти і одночасно отримати заряд бадьорості, гарного настрою і краси.

 

тыква_8
Getty Images

Смак самих гарбузів не надто яскравий, зате вони відмінно поєднуються з більшістю приправ і прянощів і з будь-якими інгредієнтами – від м'яса й риби до тіста та фруктів. Розмаїття рецептів вражає уяву: перші, другі, десертні страви, а також гарбузи запечені, консервовані, сушені й грильовані. Крім того, існують сорти, які їдять сирими – вони солодкі або пряні. І це ще не все: ласуни можуть оцінити мармелади і варення, гурмани – фаршовані плоди, любителі пива – гарбузовий варіант, а оригінали – антипохмільні помаранчеві коктейлі.

Ми ж не пропонуємо нічого надприродного, перед вами – страви, вкрай популярні в різних країнах світу.

Відмінний сніданок

Тарт з гарбузом і шавлією

 

тыква_6
Getty Images

 

Тарт (не плутати з "торт") – це щось на зразок міні-піци, яку роблять із залишків тіста і будь-яких продуктів, які опинилися напохваті, поєднуючи іноді зовсім несподівані речі. Наша версія, безсумнівно, подарує задоволення шанувальникам французької кухні.

Інгредієнти на 4 порції:

1 велике кисле яблуко

350 г м'якоті гарбуза

1 велика цибулина

3 ст. л. вершкового масла

2 ч. л. свіжого листя розмарину

1 ст. л. французької гірчиці

1 ст. л. сметани

50 г будь-якого блакитного сиру

4 ст. л. меду

2-4 см свіжого перцю чилі

3 ст. л. рослинної олії

сіль і чорний перець

12 листя свіжої шавлії

Для тіста:

160 г борошна

110 г вершкового масла

1 яйце

дрібка солі

Змішати борошно з сіллю і з нарізаним кубиками вершковим маслом, перетерти до утворення крихти. Вбити яйце, влити кілька столових ложок холодної води і вимісити тісто. Загорнути його у харчову плівку і поставити охолоджуватися.

Гарбуз і яблуко очистити і нарізати кубиками 1,5х1,5 см, а цибулю – не дуже тонкими півкільцями. Змішати гарбуз, яблуко і цибулю, приправити нарізаним листям розмарину, сіллю і перцем. Розтопити вершкове масло і вилити до овочів.

Розділити тісто на 4 частини, кожну розкачати в коло (приблизно 20 см в діаметрі), викласти на дека, застелені пекарської папером.

Змішати гірчицю і сметану і змастити кожне кружальце тіста, залишаючи чистими 5 см по краях. Викласти овочі на тісто і загорнути краї на овочі, залишаючи середину відкритою.

Поставити деко в середньо нагріту духовку на 30-40 хвилин. У невеликій каструлі змішати воду, мед і подрібнений перець чилі і, довівши до кипіння, дати попахкотіти 6 хвилин.

Розжарити сковорідку з олією і покласти в неї листки шавлії на 30 секунд. Просушити обсмажені листки на паперових серветках.

За 5 хвилин до готовності вийняти тарти з духовки, два з них доповнити натертим блакитним сиром, інші два – гострим медовим соусом. Повернути в духовку і довести до готовності. Перед подаванням на стіл прикрасити листям шавлії.

Правда про гарбуз

Взагалі, гарбуз – не овоч, а ягода, а її найближчі родичі – кавуни і кабачки.

М'якоть плоду на 90% складається з води. У ній всього до 22 ккал, зате чимало цінної харчової клітковини.

Гарбуз ідеальний у ролі гарніру до м'яса, оскільки допомагає засвоювати важку їжу.

У гарбузів їстівне майже все: м'якоть, насіння, квіти.

Біле насіння – найвідоміший народний засіб від глистів, найкраще після устриць джерело цинку і визнаний афродизіак.

Гарбузова олія неймовірно корисна і одна з найдорожчих у світі.

Крім столових і кормових сортів, бувають декоративні та прикладні. Перші використовують для прикраси саду і у флористиці, а з других роблять посуд, музичні інструменти, іграшки, мочалки і т. д.

Найпоширеніші – три види столових плодів: мускатний, твердокорий та великоплідний. Довше за все зберігаються великоплідні, а найкращим смаком і поживними якостями володіють мускатні.

Вітамінний ланч

Салат "Вікторія"

 

тыква_7
Getty Images

 

Основа австралійської гарбузової фантазії –  плоди солодких сортів, таких як Fairytale, Jarrahdale і Delicata, але ми можемо сміливо використовувати "Акорн", "Арлекін, "Диво" або "Билинку", такі ж делікатні і солодкі.

Інгредієнти на 4-6 порцій:

500 г гарбуза

3 склянки гранатового соку

1 ст. пластівців із змішаних злаків

гілочка свіжого чебрецю

1 лавровий лист

2 голівки салату фризе або листкового

2 груші

1/2 ст. червоного винного оцту

1 ст. л. діжонської гірчиці

1 цибуля-шалот

1 ст. ріпакової або лляної олії

2 ст. л. оливкової олії

2 ст. л. лимонного соку

Сіль, мелений чорний перець

Відварювати пластівці протягом 3-5 хвилин разом з гілочкою чебрецю і лавровим листком. Злити воду, що залишилася, видалити прянощі. Уварити в емальованій каструлі гранатовий сік приблизно наполовину. Підготувати соус: з'єднати гранатовий сироп, оцет, гірчицю, сіль та цибулю-шалот і збити у блендері на низькій швидкості. Додати лляну олію і збільшити швидкість. Збивати до гладкості. В окремій мисці перемішати зерна з гранатовим соусом і дати постояти.

Очистити і нарізати гарбуз тонесенькими смужками, груші тонкими скибочками, фризе або листковий салат нарвати вручну. Перемішати все у великій мисці з оливковою олією, влити лимонний сік, поперчити і перемішати. Зверху викласти пластівці і полити гранатовим соусом.

тыква_9
Getty Images

Найкращі кулінарні сорти

грушоподібний коричневий "Баттернат" ("Горіхова")

маленький круглий темно-зелений "Акорн"

маленький приплюснутий оранжево-зелений з борознами "Арлекін"

блідо-жовтий, схожий на диню "Спагетті"

світло-коричневий перцеподібний "Диво"

приплюснутий світло- або темно-сірий "Сірий український"

приплюснутий сірий, смугастий або плямистий "Херсонський"

плоский, всіх відтінків сірого до майже білого кольору "Билинка"

круглий помаранчевий "Гілея"

світло-коричневий з рожевим відтінком "Олешківський"

Прекрасний обід

Суп-пюре "Чарівний горщечок"

 

тыква_4
Getty Images

 

Гарячий кремовий суп – відмінний вибір для похмурих днів: він не тільки осолодить смак, а й порадує погляд позитивним золотистим кольором. Зокрема, за це його цінують англійці.

Інгредієнти на 4 порції:

1 круглий мускатний гарбуз

2 ст. л. вершкового масла

1 середня цибулина

3 зубчики часнику

1 черешок селери

1 велике кисле яблуко

1 стакан яблучного соку

750 мл курячого бульйону

сіль, перець за смаком

1/2 ст. сметани

50 р сиру рокфор (або будь-якого іншого блакитного)

2 ст. л. очищеного гарбузового насіння

8-10 листочків м'яти

Розігріти духовку до 170°С. Зрізати верх гарбуза з хвостиком, видалити насіння, загорнути у фольгу, покласти на деко зрізом вниз. Підлити в деко склянку води і відправити у піч на 40-50 хвилин. Готовий гарбуз остудити, м'якоть вишкребти ложкою, намагаючись не порушити цілісність оболонки.

Цибулю і селеру нарізати кубиками 1х1 см, часник подрібнити

У товстостінній каструлі, а краще в чавунному казані розтопити на середньому вогні масло і засмажувати цибулю з селерою до золотавого кольору. Овочі потрібно помішувати і стежити, щоб не підгоріли. Очищене яблуко порізати скибочками і додати до овочів, а через дві хвилини влити яблучний сік і поварити суміш 5 хвилин. Додати гарбуз, бульйон, посолити, довести до кипіння і, зменшивши вогонь до мінімуму, варити суп чверть години. Не знімаючи з вогню, з допомогою ручного блендера перетворити суп на пюре. Перелити суп в гарбузову оболонку, поставити на кілька хвилин у теплу духовку і за секунду до готовності всипати розкришений блакитний сир. Подавати гарбузову "каструльку" на стіл цілісно, підлити трохи сметани, посипати злегка обсмаженим гарбузовим насінням і прикрасити листям м'яти.

На замітку

Гарбуз можна запекти напередодні;

суп вийде менш гострим, якщо замість блакитного сиру використовувати звичайний твердий або плавлений;

пюрувати суп блендером потрібно вкрай обережно, щоб не розбризкати його і не обпектися. Також можна скористатися чашним процесором, і після цього суп ще раз підігріти.

Як вибрати гарбуз

У сирому вигляді гарними є мускатні сорти, для готування підходять будь-які столові. Головне, на що слід звернути увагу під час вибору:

найсмачніші плоди – середніх розмірів і не важчі за 5 кг;

чим менший гарбуз, тим він солодший;

гарний гарбуз виглядає важче, ніж насправді;

шкірка якісного плода щільна, без плям і пошкоджень;

м'якоть смачних столових сортів м'ясиста, пружна, яскраво-помаранчева і в жодному разі не волокниста, за винятком сортів гарбуза "Спагетті";

хвостик повністю дозрілого гарбуза абсолютно сухий.

Фаршований гарбуз "Кури й лисиці"

 

тыква_2
Getty Images

 

Цей рецепт популярний у багатьох країнах, відрізняючись від йому подібних набором приправ та підлив. Ми вибрали найніжнішу варіацію з вершковим смаком і запахом мускатного горіха. Інгредієнти:

1 круглий гарбуз близько 3 кг

6 курячих грудок або стегон (кількість залежить від розміру гарбуза)

2 цибулини

1 ст. л. борошна

200 мл сметани або вершків

сіль і мелений чорний перець за смаком

2 ст. л. борошна

2 ст. л. вершкового масла

1/2 склянки тертого твердого сиру

1/2 ч. л. тертого мускатного горіха

З круглого гарбуза зрізати верх, а з нижньої частини вишкребти м'якоть, щоб вийшла своєрідна "каструлька". Поставити її на 20 хвилин у розігріту до 150°С духовку, загорнувши у фольгу. Готову дістати і злегка охолодити.

Курятину нарізати невеликими шматочками, злегка (не довше ніж 5 хвилин) обсмажити з додаванням солі і чорного перцю. Окремо обсмажити нарізану кубиками цибулю з додаванням борошна.

Підрум'янену курку разом з цибулею викласти в порожнину гарбуза разом з дрібно нарізаною гарбузовою м'якоттю і приправити мускатним горіхом і сіллю. Залити суміш сметаною, прикрити верхньою половиною, що залишилася, поставити на деко і відправити в духовку на 40 хвилин.

Хвилин за 5 до готовності зняти з гарбуза верх і дати курці покритися скоринкою.

Подавати на стіл цілісно, вистеливши блюдо під гарбуз зеленню.

На замітку

Курку або будь-яку іншу начинку цілком можна готувати в гітароподібному гарбузі, тільки розрізати його треба вздовж.

Мускатний горіх можна замінити негострим карі або сушеним орегано, а сметану – кефіром, томатним соком, соусом Бешамель і т. д.

Склад і користь гарбуза

Залежно від сорту, в гарбузі міститься до третини добової дози каротину, чверть вітаміну А, чимало солей міді, заліза і фосфору, вітаміни групи B, C, E, D і рідкісного вітаміну T, який прискорює обмінні процеси, перешкоджаючи ожирінню. У ньому багато калію, кальцію, магнію, цинку, кобальту, кремнію, фтору – життєво необхідних для нашого здоров'я. Гарбуз – неодмінний "учасник" будь-яких довідників лікарських рослин, сік з нього входить до різних дієт, а кашка – до складу очищувальних і тонізувальних масок для обличчя. З допомогою гарбузових страв простіше підтримувати організм у тонусі, худнути і гарнішати, а заодно – підтримувати сексуальну активність.

Легка вечеря

Гарбузове ризото

 

тыква_1
Getty Images

 

Ризото це не та страва, яка чекатиме їдців, навпаки, це вони повинні потерпіти, поки пряна й ароматна смакота буде готова. Зате й винагорода прекрасна – дієтичний і водночас ситний та смачний обід.

Інгредієнти на 6 порцій:

Для ризото:

400 г рису арборіо

1,5 л води

400 г м'якоті гарбуза

6 зубчиків часнику

85 г вершкового масла

2 ст. л. оливкової олії

100 г борошна

4 цибулини

1/3 ст. рослинної олії

сіль

Опціонально: 150 г пармезану

Для песто:

3 зубчики часнику

10 волоських горіхів

20 гілочок базиліка

1 ст. оливкової олії

Вимити, обсушити і великими шматками нарвати базилік. Часник нарізати. Горіхи обсмажити на сухій сковороді. Все подрібнити в процесорі в однорідну пасту. Продовжуючи збивати, вливати потроху оливкову олію так, щоб вийшло густе пюре. Посолити. Перекласти песто в соусник і відставити.

Гарбуз нарізати невеликими кубиками і обсмажити до м'якості в половині вершкового масла. У сотейнику розігріти воду з другою половиною масла, додати часник і тушкувати 5 хвилин.

Всипати рис на розігріту з рослинною олією глибоку сковороду і обсмажити до прозорості. По одному ополонику підливати в сковороду гарячий часниковий бульйон, щоразу чекаючи поки він вбереться. Готувати на мінімальному вогні до готовності.

Цибулю очистити, нашаткувати тонкими кільцями, обваляти в борошні і обсмажити у фритюрі з рослинної олії. Обсушити на паперовій серветці.

Пармезан натерти і всипати в рис разом з гарбузом. Тушкувати, помішуючи, 2 хвилини. Подавати на стіл, додавши до кожної порції песто і цибулю-фри.

Як зберігати гарбуз

Цілі плоди без пошкоджень на шкірці можуть зберігатися в прохолодному (0-4°С) і сухому місці до наступного врожаю. В морозильнику очищена від насіння м'якоть зберігається до року, в холодильнику близько тижня. Цілі гарбузи в холодильнику зберігати не можна.

Ароматний десерт

Пиріг бабусі Елен

 

тыква_3
Getty Images

 

Головний секрет традиційного американського пирога в тому, що тіста в ньому зовсім мало, зате повітряної начинки багато, приблизно в 6 разів більше від основи. А ще його можна готувати не тільки у свята, але і в будь який інший день за бажанням – рецепт простий, приготування недовге.

Інгредієнти на 8 порцій:

Для тіста:

1 1/4 склянки борошна

110 г вершкового масла

2 ч. л. цукру

1/2 ч. л. солі

6 ст. л. крижаної води

Для начинки:

2,5 ст. пюре із запеченого мускатного гарбуза (приблизно з 750 г сирого)

300 мл сметани

2/3 скл. цукру

2 яйця

1 яєчний жовток

1 ч. л. лимонної цедри

1/2 ч. л. меленої кориці

1/4 ч. л. меленого імбиру

по 1/8 ч. л. меленого мускатного горіха, меленої гвоздики і меленого кардамону

1/2 ч. л. солі

Масло нарізати кубиками і на 20-30 хвилин поставити в морозилку. Змішати борошно з сіллю і цукром, додати заморожене масло і ретельно вимісити, поступово додаючи воду.

Тісто готове, якщо за натискання воно злипається, а не розсипається. Скачати його в кулю, загорнути в харчову плівку і поставити на годину на холод.

У великій мисці збити яйця і жовток, додати цукор, сіль, лимонну цедру і всі спеції. Додати по черзі гарбузове пюре і сметану, щоразу гарненько все збиваючи.

Розкачати тісто в коло або прямокутник, що перевищують розміри форми. Викласти тісто у форму, з надлишків сформувати бортики висотою в 5 см.

Вилити на тісто начинку, обрізати зайве тісто і поставити форму в розігріту до 220°С духовку на чверть години. Зменшити температуру до 180°С і пекти пиріг ще 45-50 хвилин. Готовий пиріг остудити, а після цього охолодити в холодильнику.

На замітку

Зручныше буде запекти гарбуз і зробити тісто напередодні, а пиріг пекти на наступний день.

Пиріг готовий тоді, коли дерев'яна шпажка виходить з середини сухою.

Якщо ви використовуєте роз'ємну форму, про всяк випадок зробіть під неї підставку з дека і збризніть його водою.

Софія Фарах

Залиште свій коментар

Вибір редакції