Що приготувати з помідорів і баклажанів: 6 оригінальних рецептів

Що приготувати з помідорів і баклажанів: 6 оригінальних рецептів

Фото: Credits

Кінець літа і осінь – час, коли не потрібно ламати голову, з чого готувати обіди-вечері – свіжі і пружні, соковиті і ароматні – овочі самі просяться на стіл. Ну а незмінні фаворити сезону – баклажани і помідори різних форм і відтінків. Вони гарні в складі будь-яких страв окремо, але разом завжди викликають фурор.

Фото: Getty Images

Брускета "Лаціо"

Перевага цієї гарячої закуски полягає не тільки в чудовому смаку, але і у відсутності таких важкодоступних поза Італією інгредієнтів, як насіння пінії, портулак або рідкісні сорти сиру. Жителі краю Лаціо вирішили, нам на радість, що поєднання баклажанів і томатів з пряними травами і часником не потребує доповнення.

Порцій – 4

Рівень складності – легкий

Інгредієнти:

2 чіабати (або 2 шматочки французького батона довжиною 12 см)

2 баклажани

2-4 середніх міцних червоних і жовтих помідори

2 гілочки орегано і м'яти

2 зубчики часнику

12 маслин

сіль і мелений чорний перець

1 ст. л. білого винного оцту

оливкова олія

Запекти баклажани, очистити від шкірки і розім'яти виделкою в пюре. Змішати ложку оливкової олії, оцет, подрібнену зелень і 3/4 нарубаного часнику, приправити соус сіллю, перцем і додати в пюре з баклажанів.

Чіабати або шматочки французького батона розрізати уздовж, посолити, поперчити і запікати в духовці або на сковороді без олії до рум'яного кольору.

Помідори нарізати кубиками.

Кожен хлібний шматочок натерти рештою часником, побризкати оливковою олією, намазати баклажанным пюре, зверху викласти помідори і оливки, поставити в духовку рівно на дві хвилини, під час подавання прикрасити цілими листям м'яти і орегано.

Фото: Getty Images

Аджапсандали

Тушковані баклажани, помідори і перець у Франції називають рататуєм, в Італії – капоната, в Угорщині – лечо, в Туреччині – імамбаялди, ну а в Грузії – аджапсандали. Кінцевий смак визначать технологія виготовлення і приправи, і наш варіант неможливий без запікання і кінзи.

Порцій – 4-6

Рівень складності – середній

Інгредієнти:

500 г баклажанів

500 г помідорів – по 250 г рожевих і червоних

3-4 цибулини

4-5 зубчиків часнику

2-3 солодких червоних перців

рослинна олія

великий пучок кінзи

1 ч. л. меленого коріандру

¼ Ч. л. кориці

3-4 бутони гвоздики

Баклажани помити, розрізати навпіл, поколоти виделкою шкірку і запекти в розігрітій до 200°С духовці, не даючи їм потемніти, приблизно 35 хвилин. Не дозволяючи їм повністю охолонути, очистити і розібрати на волокна.

Зварити помідори, злити рідину, ручним блендером перетворити плоди на пюре. Спасерувати порізану пів кільцями цибулю до прозорості. Додати подрібнені солодкий і пекучий перець і пасерувати ще до м'якості. Влити в сковороду перетерті помідори з цибулею і подрібненим часником і тушкувати 10 хвилин, поки суміш трохи не загусне. Додати баклажани і інші інгредієнти і прогріти все на повільному вогні 5-7 хвилин. Наприкінці щедро засипати кінзою і одразу вимкнути вогонь.

Аджапсандали можна подавати гарячим, але традиційно перед сервіруванням його охолоджують.

Фото: Getty Images

Томатне фондю "Кривавий єпископ"

Невідомо, хто придумав коктейль "Кривава Мері", але відомо, хто склав фондю без фондюшниці з не менш "життєрадісним" назвою – англійці. Прабатько страви – однойменний коктейль, який у процесі еволюції став гарячим і ґрунтовним, як все британське. До речі, йому властивий той же антипохмільний ефект, що і коктейлю.

Порцій – 4

Рівень складності – середній

Інгредієнти:

24 помідори

1 баклажан білий

3 цибулини

4 зубчики часнику

2/3 ст. оливкової олії

¼ склянки винного оцту

1 ст. хересу

терта лимонна цедра

1 зірчастий аніс

4 бутони гвоздики

2 ч. л. томатного кетчупу

1 ч. л. з верхом насіння коріандру

1 ч. л. шафрану

по кілька крапель соусу "Вустершир" і "Табаско"

Надрізати хрест-навхрест, ошпарити окропом і очистити помідори від шкірки, розрізати на четвертинки, покласти на сито або друшляк і дати стекти соку. Сік зберегти в окремій ємності, помідори дрібно нарізати і відкласти.

Не очищаючи білий баклажан від шкірки, нарізати його кубиками. У каструлі з товстим дном в оливковій олії на повільному вогні змішати цибулю, часник і спеції крім шафрану.

Додати помідори, томатний сік, соус "Вустершир", довести до кипіння, зменшити вогонь, всипати шматочки баклажана і залишити каструлю на повільному вогні на пів години. За допомогою блендера збити все в однорідну масу, влити оцет, херес і додати лимонну цедру і соус "Табаско". Накрити каструлю і залишити на слабкому вогні протягом години або навіть довше, періодично помішуючи, щоб суп, який густрішає, не підгорав. За 15 хвилин до закінчення шафран залити кількома столовими ложками окропу, залишити на 5-7 хвилин і після цього додати в фондю.

Готовий суп повинен бути темно-червоного кольору, а за консистенцією нагадувати сметану.

Подавати дуже гарячим з пшеничними сухариками або грінками.

Фото: Getty Images

Курка, запечена по-туніськи

Це чудовий рецепт для тих, хто хоче смачно поїсти, але не бажає довго стояти біля плити і помішувати-перевертати-стежити-щоб не підгоріло. За певної вправності часу на підготовку йде мінімум, а результат здатен здивувати найприскіпливіших гурманів.

Порцій – 6

Рівень складності – легкий

Інгредієнти:

6 курячих ніжок

сіль і мелений чорний перець

великий пучок свіжого базиліку

2-3 баклажани

3 цибулини

500 г помаранчевих і жовтих помідорів чері або вершків

головка часнику

1 ст. л. гострої гірчиці

свіжий червоний чилі

по ½ ч. л. порошку паприки, куркуми, коріандру, імбиру

1 ч. л. зіри

1 ст. л. бальзамічного оцту

оливкова олія

зелень селери і кропу

1/4 склянки мигдалю

Змішати гірчицю, сіль, перець, паприку, куркуму, коріандр, зіру і імбир, капнути в них оцет, натерти цією сумішшю шматочки курки і поставити у холодне місце на 1 годину. Баклажани очистити, нарізати уздовж пластинами завтовшки до 1 см, посипати сіллю і відставити на пів години, потім злити сік, що утворився, і віджати. Розігріти духовку до 200°C. Викласти на змащений олією глибокий лист баклажани, зверху курятину, далі нарізану кільцями цибулю, посипати подрібненим базиліком, часником і чилі, і завершити шаром розрізаних навпіл томатів. Посолити, поперчити і збризнути все оливковою олією. Поставити в духовку приблизно на годину, спочатку на максимальний вогонь, а хвилин через сім зменшити вогонь до мінімуму, а за необхідності поставити на нижню полицю чавунну каструлю з водою.

Мигдаль розділити на половинки і обсмажити, селеру і кріп накришити і посипати ними готову страву.

Фото: Getty Images

Помідори, фаршировані по-марокканськи

Принадність цієї страви полягає в тому, що за всієї легкості вона досить ситна і чудово пасує як до повсякденного столу, так і до урочистого, оскільки має дуже ефектний вигляд. До речі, з її допомогою можна нагодувати кашею найбільш примхливу дитину.

Порцій – 6

Рівень складності – складний

Інгредієнти:

150 г кус-кусу

200-250 мл овочевого бульйону

2 моркви

1 червоний солодкий перець

2 білих баклажани

1 червона цибулина

1 свіжий чилі

100 г зеленого горошку

1 ч. л. меленого коріандру

1 ч. л. зіри

50 г родзинок

12 великих і щільних червоних або помаранчевих томатів

100 г овечого сиру

пучок салату

сіль, перець

2 ст. л. оливкової олії

пучок змішаної зелені

Зварити кус-кус в 150 мл киплячого овочевого бульйону. Замочити родзинки в окропі на пів години. Очищену моркву, цибулю, чилі і болгарський перець нарізати дуже дрібними кубиками і підрум'янити на сковороді. Додати зелений горошок, сіль, перець, коріандр, зіру, кус-кус, родзинки і бульйон, що лишився, і тушкувати, поки не випарується рідина.

Розігріти духовку до 200°С. Помідори вимити, видалити плодоніжки, зрізати верхню частину, вийняти серцевину, змішати її з фаршем і наповнити сумішшю помідори. Сир розкришити. Помідори викласти на змащену маслом форму, посипати кожен сиром і випікати 20 хвилин.

Ретельно вимити і висушити листя салату, вистелити ними велику тарілку, присолити, збризнути олією, зверху покласти запечені помідори і щедро все посипати подрібненою зеленню.

Приготувати із запечених баклажанів ікру, збивши м'якоть з сіллю, оцтом, часником і зеленню. Наповнити ікрою невелику піалу і встановити її в центр тарілки.

Фото: Getty Images

Овочевий клафуті "Чотири сторони світу"

Первинно клафуті – це фруктовий або ягідний пиріг, але хто сказав, що за таким же принципом не можна приготувати овочевий? Яскравий вигляд різнокольорових овочів, багатство смаку, апетитний аромат і легкість виконання – усе це виводить рецепт до сезонних улюбленців.

Порцій – 6

Рівень складності – легкий

Інгредієнти:

Для тіста:

3 яйця

1 ст. борошна

1 ст. кефіру

½ розпушувача

½ ч. л. солі

¼ меленого білого перцю

Для начинки:

4 червоних помідори

4 жовтих помідори

4 чорних помідори

2 баклажани

1 цибулина

5-6 гілочок фіолетового базиліку

2-3 зубчики часнику

1/2 - 1 ч. л. свіжого чилі

сіль, мелений чорний перець

Помідори, цибулю і баклажани нарізати кружечками, останні скласти в миску, посолити і відставити на пів години. Часник, чилі і базилік подрібнити.

Змішати яйця, сіль, кефір і збити, поступово всипати борошно з розпушувачем і білим перцем, замісити тісто трохи густіше, ніж на оладки. Відцідити баклажани і викласти на сковороду з рослинною олією, зверху викласти шар жовтих помідорів і часнику, посолити, далі розмістити чорні помідори і базилік, теж посолити і доповнити подрібненим чилі, завершити конструкцію червоними помідорами. Залити все тістом і відправити в розігріту до 220°С духовку на 15-20 хвилин, зменшивши вогонь на п'ятій хвилині до середньо-мінімального.

Чи знаєте ви?

Помідори – одні з небагатьох рослин, у яких після тепловогооброблення кількість корисних властивостей або не змінюється, або збільшується.

Наприклад, у них зростає концентрація лікопіну і проколагену, які захищають шкіру, сповільнюючи процес її старіння. Зберігаються серотонін – гормон щастя, і тіамін, який перетворюється на серотонін всередині організму, і завдяки їм помідори – природні антидепресанти. Також збільшується вміст інших потрібних для здоров'я складових.

Щоб зберегти чудові якості баклажанів, їх слід не смажити, а запікати. Так у них залишиться третина таблиці Менделєєва з "захисниками" серця і судин і "вбивцями" шкідливих холестерину і пуринів, а також залізом і бактерицидними пектинами. Невипадково на Сході баклажани, що обегіють від проблем, пов'язаних з віком, називають "їжею довгожителів". Крім того, в запечених, як і в сирих плодах, мікроскопічна кількість калорій - у 100 г лише 24 кКал, тож вони ідеальні як частина розвантажувальної дієти.

Софія Фарах

Читайте також: Томатний сік: рецепт від Євгена Клопотенка

Повʼязані теми:

Наступна публікація