Смачна квасоля з овочами: рецепт від Андрія Величка

Смачна квасоля з овочами: рецепт від Андрія Величка

Фото: Facebook Андрія Величка

Така квасоля ідеальна як гарнір, але також з неї можна зробити незрівнянний веганський паштет.

Квасоля. Насправді смачно приготувати квасолю нескладно, але водночас обов'язково треба дотримуватися кількох правил - адже тут, як і в усьому, важливі нюанси.

Інгредієнти:

  • квасоля червона - 200 г
  • цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • морква - 1 шт.
  • часник - 6 зубчиків
  • перець чилі - 1 шт. (якщо ви, як і я, любите погостріше)
  • томати у власному соку - 800 г
  • королівські печериці - 300 г
  • картопляний крохмаль - 1 ст. ложка
  • кінза і петрушка - по пучку
  • трохи рослинної олії

Етап 1

Необхідно промити, перебрати і замочити квасолю. У холодній воді. Бажано не з крана, очищеній. Замочити на добу, в холодильнику.

Етап 2

Нарізання овочів. Ви навіть не уявляєте, як нарізання впливає на смак. Звичайно, можна моркву натерти на тертці, а цибулю порубати великими шматками. Але повірте, ліпше витратити 15-20 хв на якісне нарізання. Результат буде приголомшливим.

Етап 3

Відварюємо квасолю. Оскільки ви заздалегідь запланували приготування страви і замочили квасолю, вона звариться досить швидко - хвилин за 30. Іноді, для того, щоб бобові варилися швидше, у воду додають щіпку соди. Але це якщо потрібно дуже швидко, наприклад, зварити нут для хумус. Хоча в такому випадку він буде трохи темнішим. Я рекомендую просто додати у воду листок лавра і половину цибулини. І не соліть воду!

Етап 4

Готуємо овочі. Ідеально в чавунному казані або сотейнику. На слабкому вогні обсмажуємо на олії часник і перець чилі. Часник не повинен стати золотистим, а лише віддати олії свій аромат. І навесні з часнику, як і з цибулі, необхідно витягувати серцевину - аромат буде приємнішим. Після додаємо цибулю і солимо - так цибуля буде готуватися швидше. Після цибулі кладемо моркву і цукор - так морква віддасть більше соку і теж буде готуватися швидше. Через 15 хв додаємо гриби і тушкуємо ще 10 хвилин. У вас в підсумку вийде дуже красива пассеровка, яку, до речі, можна використовувати як основу для супу. Але ми готуємо квасолю, тому вливаємо томати у власному соку, трохи розчавивши їх руками. Спробуйте томатний соус з овочами, якщо вам подобається - продовжуємо.

Етап 5

Крохмаль необхідно розвести в холодній воді (близько 150 мл буде достатньо). Тонкою цівкою вводимо цю рідину в соус, що кипить, постійно помішуємо. Після цього додаємо відварену квасолю, посічену зелень і даємо закипіти. Якщо потрібно - досоліть.

І цю страву можна одразу подавати до столу. Закрийте кришкою, укутайте рушником. Квасоля повинна увібрати в себе аромат трав і овочів. В ідеалі подавати через кілька годин.

Мені така квасоля ідеальна як гарнір до ковбасок з качиного м'яса (такі готують мої друзі-болгари з Болграда), ну або з кремовим картопляним пюре.

А друга страва - не додавши томати і зелень, перебийте квасолю з овочами в блендері. Вийде чудовий веганський паштет, на зразок грузинського лобіо. Ідеально подавати на підсушеному хрусткому багеті.

Смачного!

Андрій Величко - один із небагатьох кухарів в Україні, хто отримав кулінарну освіту в Інституті Поля Бокюза, творця "нової французької кухні".

На своїй сторінці в Facebook він ділиться з передплатниками цікавими рецептами та секретами приготування страв.

Читайте також: Молозиво - український делікатес: рецепт від Андрія Величка

Більше рецептів шукайте в розділі "Кухня"

Повʼязані теми:

Наступна публікація