Свято Маковея: рецепти випічки, які підкорять всіх ласунів

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Підбірка смакоти з маком, яка наповнить ваш будинок казковим ароматом.

14 серпня будемо відзначати Маковія або медово-маковий Спас. Підготуватися до свята допоможуть ці смачні рецепти від ведучої "Сніданку з 1+1" Валентини Хамайко.

ШУЛИКИ

Раніше цей десерт готували величезними порціями. Їли його з чималенької макітри, черпаючи торт ложками. Тепер і мої діти чекають на Маковея, щоб ламати коржі руками.

Інгредієнти для тіста:

Борошно – 240-280 г

Домашня сметана – 250 г

Жовток – 1 шт

Цукор – ½ ст. л.

Ванільний цукор – 1 пакетик

Сода – ½ ч. л.

Щіпка солі

Інгредієнти для макового молока на заливку:

Мак - 200 г

Мед - 3-4 ст. л.

Вода - 250 мл

ПРИГОТУВАННЯ

1. Змішуємо сметану, жовток, сіль, цукор. В окремий посуд просіваємо половину борошна з содою.

2. Вимішуємо тісто, поступово додаючи борошно (за необхідності). Тісто має бути м'яке. Залишаємо його на 20-30 хв за кімнатної температури.

3. Готуємо макове молоко. Мак заливаємо гарячою водою, додаємо цукор (або мед) за смаком. Заливка повинна бути солодкою, тому що в тісто ми цукру майже не додавали.

4. Тісто розгортаємо в пласт товщиною 1,5 см, викладаємо на деко і випікаємо до готовності за 180 град.

5. Готові коржі теплими ламаємо на дрібні (2-3 см) шматочки, розкладаємо в порційний посуд і заливаємо маковим молоком.

мак_3
Getty Images

МАКОВИЙ ПИРІГ

Випічка з маком – це моє дитинство. У нашому будинку маковий пиріг був класичної форми – робили крендель або, як говорили, штрудель. Я печу маковий пиріг і класичної форми, і сучасний – це коли завиванець ще сирим розрізають на дві довгі смужки і переплітають їх між собою. Красиво!

Інгредієнти для тіста:

600 г борошна

80 г цукру

1 пакетик ванільного цукру

4 г солі

2 яйця + 1 жовток

7 г дріжджів

50 мл молока

150-200 мл води

60 г масла

Інгредієнти для начинки:

300 г тертого маку

150 г цукру

1 білок

Горіхи, родзинки за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Дріжджі розтираємо з цукром, додаємо 50 мл теплого молока і залишаємо на 15 хвилин. Борошно просіваємо з сіллю, змішати з ванільним цукром.
  2. Яйця і жовток перемішуємо з дріжджовою сумішшю, додаємо до борошна і вимішуємо тісто, вливаючи 200 мл води. Тісто має бути досить м'яким. На цьому етапі додаємо розм'якшене вершкове масло, вимішуємо. Накриваємо тісто харчовою плівкою і залишаємо підходити на 1,5 -2 години.
  3. Перетертий мак ретельно змішуємо з цукром і білком. Якщо використовуємо горіхи і родзинки, підмішуємо їх.
  4. Розкачуємо тісто в прямокутний пласт товщиною 5-7 мм, викладаємо на нього начинку і звертаємо в рулет. Гострим ножем розрізаємо рулет уздовж навпіл і переплітаємо 2 половинки між собою, тримаючи їх зрізом вгору. Виріб укладаємо на деко і даємо йому підійти 40 хвилин.
  5. Випікаємо пиріг 15 хв за 200 градусів. Температуру духовки зменшуємо до 180 градусів і випікаємо до готовності.

МАКОВО-МИГДАЛЬНИЙ ПИРІГ БЕЗ БОРОШНА

З дитинства люблю десерти з маком! А ось цей десерт доповнює легкий крем із приємною кислинкою.

Інгредієнти для бісквітної основи:

Перетертий мак – 160 г

Цукор – 100 г

Кориця – ½ ч. л.

Яйця – 4 шт

Розпушувач – ½ ч. л.

Мигдальне борошно (або подрібнений мигдальний горіх) – 160 г

Інгредієнти для соусу:

Вершкове масло – 25 г

Цукор – 50 г

Вершки – 100 мл

Інгредієнти для прикраси:

Вершковий сир – 250 г

Вершки (вміст жиру – 33%) – 100 мл

Цедра 1\2 лимона

Цукрова пудра – 50 г

Ягоди за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Жовтки збиваємо з половиною цукру до збільшення об'єму і повного розчинення цукру (близько 5 хв).

2. Окремо збиваємо білки з цукром до стійкої піни.

3. Змішуємо перетертий мак, мигдалеве борошно, корицю і розпушувач. Підсипаємо отриману суху суміш до збитим жовтків і перемішуємо на низьких обертах або лопаткою.

4. Обережно, порціями вводимо в тісто збиті білки - вони повинні створювати об'єм.

5. Тісто викладаємо у форму діаметром 20-21 см, застелену пергаментом, і випікаємо основу 35-40 хв за 180 градусів. Щоб верхівка пирога не пригоріла, я накриваю форму фольгою дном або від іншої тортівниці більшого діаметра.

6. Через 30 хв. знімаємо фольгу (дно тортівниці) і допікаємо макову основу. Перевіряємо готовність на сухий сірник.

7. Для соусу в маленькому сотейнику змішуємо вершки з цукром, додаємо масло і доводимо до кипіння не середньому вогні. Не збільшуючи вогонь, варимо до карамельного кольору.

8. Гарячий пиріг, який тільки що вийняли з духовки, за допомогою товстої дерев'яної шпажки часто проколюємо. Поливаємо пиріг карамельним соусом, заливаючи його в кожну дірочку. Підготовленій основі даємо добре охолонути за кімнатної температури.

9. Для крему холодні вершки збиваємо і акуратно змішуємо з вершковим сиром і цукровою пудрою. Додаємо в крем цедру половини лимона. Зверніть увагу, цукрова пудра і цедра лимона додаються за смаком. Я б не радила робити сирний крем дуже солодким.

10. На холодну макову основу пирога викладаємо товстим шаром вершковий крем і прикрашаємо ягодами за смаком і гілочками м'яти або меліси.

мак_2
Getty Images

МАКОВИЙ ТОРТ ІЗ НІЖНИМ КРЕМОМ І МАЛИНОВИМ СЮРПРИЗОМ

Готувати цей торт доведеться досить довго. Однак будьте впевнені: ваші зусилля будуть винагороджені щирим захопленням, адже така краса нікого не залишить байдужим.

Інгредієнти для сметанного бісквіта:

5 яєць

180 г цукру

200 г сметани

1 пакетик ванільного цукру

50 г перетертого маку

2 ч. л. розпушувача

200 г борошна

Цедра лимона

Інгредієнти для лимонного сиропу:

1 лимон (сік + цедра)

30 г цукру

20 мл води

Інгредієнти для малинового/смородинового шару:

400 г малинового пюре без кісточок

130 цукру

1 ст. л. крохмалю

8 г желатину.

Інгредієнти для шоколадного крему:

315 г вершків

180 г лимонного фрешу

440 г білого шоколаду

15 г желатину

400 г вершків для збивання або домашньої сметани

ПРИГОТУВАННЯ:

1. В окремих ємностях збиваємо яйця з цукром і сметану. У сметану додаємо перетертий мак. В яєчну масу кладемо цедру лимона за смаком.

2. Борошно змішуємо з розпушувачем. Яєчну і сметанну маси перемішуємо і порціями вводимо в борошно. Перемішуємо до однорідного тіста і порційно випікаємо з нього 3 коржі за 180 градусів.

3. Для малинового шару замочуємо желатин в 1 ст. л. води. 2-3 ст. л. малинового пюре змішуємо з крохмалем. До решти малинового пюре додаємо цукор і ставимо на вогонь.

4. Малинове пюре нагріваємо, не доводячи до кипіння. У гаряче малинове пюре цівкою вливаємо пюре з крохмалем і, постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню, додаємо набряклий желатин і перемішуємо, поки він повністю не розчиниться. Ділимо суміш на 3 частини і розливаємо по формах. Я роблю це напередодні, використовуючи 3 однакові тортівниці, вистелені харчовою плівкою.

5. Для лимонного сиропу всі інгредієнти змішуємо до повного розчинення цукру.

6. Для крему желатин замочуємо в холодній воді. Нагріваємо 315 мл вершків, заливаємо ними подрібнений білий шоколад і перемішуємо до однорідності, потроху вливаючи лимонний фреш. Додаємо в гарячу шоколадну масу з фрешем желатин і перемішуємо, поки він не розчиниться.

7. В окремій посудині збиваємо вершки (сметану) і підмішуємо у шоколадну масу з желатином. Готовий крем ділимо на 3 частини.

8. Збираємо торт. Маковий корж просочуємо лимонним сиропом, кладемо на нього малиновий шар-сюрприз, і накриваємо третиною крему. Шари повторюємо двічі.

9. Готовий торт ставимо в холодильник на 4-6 годин.

Усі ці смаколики ви знайдете в книжці "Солодка неділя" Валентини Хамайко. До видання увійшли 58 рецептів, які допоможуть урізноманітнити сімейне меню.

Читайте також: Чарівний букет: 7 українських рослин-оберегів

Залиште свій коментар

Вибір редакції