Підбірка смакоти з маком, яка наповнить ваш будинок казковим ароматом.
14 серпня будемо святкувати Маковія або медово-маковий Спас. Підготуватися до свята допоможуть ці смачні рецепти від ведучої "Сніданку з 1+1" Валентини Хамайко.
ШУЛИКИ
Раніше цей десерт готували величезними порціями. Їли його з чималенької макітри, черпаючи торт ложками. Тепер і мої діти чекають на Маковія, щоб ламати коржі руками.
Інгредієнти для тіста:
Борошно – 240-280 г
Домашня сметана – 250 г
Жовток – 1 шт
Цукор – ½ ст. л.
Ванільний цукор – 1 пакетик
Сода – ½ ч. л.
Щіпка солі
Інгредієнти для макового молока на заливку:
Мак - 200 г
Мед - 3-4 ст. л.
Вода - 250 мл
ПРИГОТУВАННЯ
1. Змішуємо сметану, жовток, сіль, цукор. В окремий посуд просіваємо половину борошна з содою.
2. Вимішуємо тісто, поступово додаючи борошно (за необхідності). Тісто має бути м'яким. Залишаємо його на 20-30 хв за кімнатної температури.
3. Готуємо макове молоко. Мак заливаємо гарячою водою, додаємо цукор (або мед) за смаком. Заливка повинна бути солодкою, тому що в тісто ми цукру майже не додавали.
4. Тісто розгортаємо в пласт товщиною 1,5 см, викладаємо на деко і випікаємо до готовності за 180 град.
5. Готові коржі теплими ламаємо на дрібні (2-3 см) шматочки, розкладаємо в порційний посуд і заливаємо маковим молоком.
МАКОВИЙ ПИРІГ
Випічка з маком – це моє дитинство. У нашому будинку маковий пиріг був класичної форми – робили крендель або, як говорили, штрудель. Я печу маковий пиріг і класичної форми, і сучасний – це коли завиванець ще сирим розрізають на дві довгі смужки і переплітають їх між собою. Красиво!
Інгредієнти для тіста:
600 г борошна
80 г цукру
1 пакетик ванільного цукру
4 г солі
2 яйця + 1 жовток
7 г дріжджів
50 мл молока
150-200 мл води
60 г масла
Інгредієнти для начинки:
300 г тертого маку
150 г цукру
1 білок
Горіхи, родзинки за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
- Дріжджі розтираємо з цукром, додаємо 50 мл теплого молока і залишаємо на 15 хвилин. Борошно просіваємо з сіллю, змішати з ванільним цукром.
- Яйця і жовток перемішуємо з дріжджовою сумішшю, додаємо до борошна і вимішуємо тісто, вливаючи 200 мл води. Тісто має бути досить м'яким. На цьому етапі додаємо розм'якшене вершкове масло, вимішуємо. Накриваємо тісто харчовою плівкою і залишаємо підходити на 1,5 -2 години.
- Перетертий мак ретельно змішуємо з цукром і білком. Якщо використовуємо горіхи і родзинки, підмішуємо їх.
- Розкачуємо тісто в прямокутний пласт товщиною 5-7 мм, викладаємо на нього начинку і звертаємо в рулет. Гострим ножем розрізаємо рулет уздовж навпіл і переплітаємо 2 половинки між собою, тримаючи їх зрізом вгору. Виріб укладаємо на деко і даємо йому підійти 40 хвилин.
- Випікаємо пиріг 15 хв за 200 градусів. Температуру духовки зменшуємо до 180 градусів і випікаємо до готовності.
МАКОВО-МИГДАЛЬНИЙ ПИРІГ БЕЗ БОРОШНА
З дитинства люблю десерти з маком! А ось цей десерт доповнює легкий крем із приємною кислинкою.
Інгредієнти для бісквітної основи:
Перетертий мак – 160 г
Цукор – 100 г
Кориця – ½ ч. л.
Яйця – 4 шт
Розпушувач – ½ ч. л.
Мигдальне борошно (або подрібнений мигдальний горіх) – 160 г
Інгредієнти для соусу:
Вершкове масло – 25 г
Цукор – 50 г
Вершки – 100 мл
Інгредієнти для прикраси:
Вершковий сир – 250 г
Вершки (вміст жиру – 33%) – 100 мл
Цедра 1\2 лимона
Цукрова пудра – 50 г
Ягоди за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Жовтки збиваємо з половиною цукру до збільшення об'єму і повного розчинення цукру (близько 5 хв).
2. Окремо збиваємо білки з цукром до стійкої піни.
3. Змішуємо перетертий мак, мигдалеве борошно, корицю і розпушувач. Підсипаємо отриману суху суміш до збитим жовтків і перемішуємо на низьких обертах або лопаткою.
4. Обережно, порціями вводимо в тісто збиті білки - вони повинні створювати об'єм.
5. Тісто викладаємо у форму діаметром 20-21 см, застелену пергаментом, і випікаємо основу 35-40 хв за 180 градусів. Щоб верхівка пирога не пригоріла, я накриваю форму фольгою дном або від іншої тортівниці більшого діаметра.
6. Через 30 хв. знімаємо фольгу (дно тортівниці) і допікаємо макову основу. Перевіряємо готовність на сухий сірник.
7. Для соусу в маленькому сотейнику змішуємо вершки з цукром, додаємо масло і доводимо до кипіння не середньому вогні. Не збільшуючи вогонь, варимо до карамельного кольору.
8. Гарячий пиріг, який тільки що вийняли з духовки, за допомогою товстої дерев'яної шпажки часто проколюємо. Поливаємо пиріг карамельним соусом, заливаючи його в кожну дірочку. Підготовленій основі даємо добре охолонути за кімнатної температури.
9. Для крему холодні вершки збиваємо і акуратно змішуємо з вершковим сиром і цукровою пудрою. Додаємо в крем цедру половини лимона. Зверніть увагу: цукрова пудра і цедра лимона додаються за смаком. Я б не радила робити сирний крем дуже солодким.
10. На холодну макову основу пирога викладаємо товстим шаром вершковий крем і прикрашаємо ягодами за смаком і гілочками м'яти або меліси.
МАКОВИЙ ТОРТ ІЗ НІЖНИМ КРЕМОМ І МАЛИНОВИМ СЮРПРИЗОМ
Готувати цей торт доведеться досить довго. Однак будьте впевнені: ваші зусилля будуть винагороджені щирим захопленням, адже така краса нікого не залишить байдужим.
Інгредієнти для сметанного бісквіта:
5 яєць
180 г цукру
200 г сметани
1 пакетик ванільного цукру
50 г перетертого маку
2 ч. л. розпушувача
200 г борошна
Цедра лимона
Інгредієнти для лимонного сиропу:
1 лимон (сік + цедра)
30 г цукру
20 мл води
Інгредієнти для малинового/смородинового шару:
400 г малинового пюре без кісточок
130 цукру
1 ст. л. крохмалю
8 г желатину.
Інгредієнти для шоколадного крему:
315 г вершків
180 г лимонного фрешу
440 г білого шоколаду
15 г желатину
400 г вершків для збивання або домашньої сметани
ПРИГОТУВАННЯ:
1. В окремих ємностях збиваємо яйця з цукром і сметану. У сметану додаємо перетертий мак. В яєчну масу кладемо цедру лимона за смаком.
2. Борошно змішуємо з розпушувачем. Яєчну і сметанну маси перемішуємо і порціями вводимо в борошно. Перемішуємо до однорідного тіста і порційно випікаємо з нього 3 коржі за 180 градусів.
3. Для малинового шару замочуємо желатин в 1 ст. л. води. 2-3 ст. л. малинового пюре змішуємо з крохмалем. До решти малинового пюре додаємо цукор і ставимо на вогонь.
4. Малинове пюре нагріваємо, не доводячи до кипіння. У гаряче малинове пюре цівкою вливаємо пюре з крохмалем і, постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню, додаємо набряклий желатин і перемішуємо, поки він повністю не розчиниться. Ділимо суміш на 3 частини і розливаємо по формах. Я роблю це напередодні, використовуючи 3 однакові тортівниці, вистелені харчовою плівкою.
5. Для лимонного сиропу всі інгредієнти змішуємо до повного розчинення цукру.
6. Для крему желатин замочуємо в холодній воді. Нагріваємо 315 мл вершків, заливаємо ними подрібнений білий шоколад і перемішуємо до однорідності, потроху вливаючи лимонний фреш. Додаємо в гарячу шоколадну масу з фрешем желатин і перемішуємо, поки він не розчиниться.
7. В окремій посудині збиваємо вершки (сметану) і підмішуємо у шоколадну масу з желатином. Готовий крем ділимо на 3 частини.
8. Збираємо торт. Маковий корж просочуємо лимонним сиропом, кладемо на нього малиновий шар-сюрприз, і накриваємо третиною крему. Шари повторюємо двічі.
9. Готовий торт ставимо в холодильник на 4-6 годин.
Усі ці смаколики ви знайдете в книжці "Солодка неділя" Валентини Хамайко. До видання увійшли 58 рецептів, які допоможуть урізноманітнити сімейне меню.
Читайте також: Чарівний букет: 7 українських рослин-оберегів