Яблука на сніданок: чотири найкращих рецепти

Дата публікації
Яблука на сніданок: чотири найкращих рецепти

www.credits

Яблука на сніданок восени – закономірний вибір для тих, хто хоче харчуватися смачно, різноманітно і з користю для здоров'я. Це універсальний фрукт, смачний у будь-якому вигляді – сирому чи запеченому, цілий або тертий. До того ж, соковиті плоди чудово поєднуються з більшістю продуктів, які традиційно їдять на початку дня – головне, правильно вибрати сорт.

Золотий стандарт

Яблука плюс вівсянка – завжди чудове поєднання, чи то проста каша зі скибочкою уприкуску, фаршировані злаками фрукти або супермодні вівсяно-яблучні смузі. Користь цього поєднання перебільшити складно, але якщо ви любите не тільки здорове, але і хрустке, ваш вибір – гранола або, як у нашому випадку, пиріг у стилі гранола.

www.credits

Яблучний пиріг "Гранола"

Інгредієнти на 16 порцій:

7 ст. л. вершкового масла

1/3 скл. коричневого цукру

3 ст. л. меду

2 натертих на середній тертці яблука (приблизно 1 скл.)

2 1/4 скл. вівсяних пластівців швидкого приготування

2 ч. л. меленої кориці

1/4 ч. л. подрібненого мускатного горіха

1/4 ч. л. подрібненого кардамону

1/4 ч. л. солі

2 тонко нарізаних яблука

Розігрійте духовку до 180°С. Застеліть форму для випічки папером для випікання так, щоб на довгих боках він виходив за край на 4-5 см.

Розтопіть масло, цукор і мед у пательні на середньому вогні, помішуючи, поки масло не розтане. Зніміть з вогню. Всипте терті фрукти, вівсяні пластівці, корицю, мускатний горіх, кардамон і сіль. Ретельно перемішайте. Перенесіть суміш на деко, розрівняйте. Зверху укладіть і злегка втисніть яблучні скибочки. Запікайте від 20 до 25 хвилин, поки верхівка не стане золотистою. Охолодіть пиріг і акуратно вийміть, використовуючи надлишок паперу по краях. Розріжте на порції дуже гострим ножем. Подавайте зі сметаною, медом або яблучним пюре.

Якщо ви використовуєте вказану кількість продуктів, вам знадобиться форма близько 22-33 см.

Шматочки граноли можна зберігати в герметичному контейнері за кімнатної температури протягом 4 днів – це зручний варіант для готування заздалегідь.

Це не тільки чудовий сніданок, але і робочий перекус.

У базовий рецепт завжди можна додати волоські горіхи, насіння льону або сушені фрукти.

Найкращі сорти яблук для приготування пирога – "Гала" "Голден Делишез", "Гренні Сміт" "Джонатан", "Пінк Леді".

У дусі традицій

Хто сказав, що страви з яблуками завжди повинні бути солодкими? Солодкі, кислі і кисло-солодкі плоди чудово доповнять не тільки різдвяного гусака, але і будь-який інший різновид м'яса. І не забудьте про правило: чим щільніше і жирніше блюдо, тим кисліший сорт.

www.credits

Запіканка "Яєчний чеддер"

Інгредієнти на 4-6 порцій:

1 ст. л. оливкової олії

150 г домашньої ковбаси, нарізаної кільцями

1/8 чорного хліба, нарізаного кубиками

1 яблуко, нарізане дрібними шматочками

100 г копченого сиру чеддер, нарізаного кубиками

6 великих яєць

0,5 склянки молока

1/4 скл. сметани

1 ст. л. діжонської гірчиці

1/4 ч. л. солі

1/8 ч. л. свіжомеленого чорного перцю

½ ск. подрібненої зеленої цибулі

Розігрійте духовку до 200°С. Збийте яйця в мисці, доповніть молоком, сметаною, гірчицею. Посоліть і поперчіть. Нагрійте масло в чавунній сковороді, додайте ковбасу і злегка обсмажте. Через 2-4 хвилини додайте до ковбасі хліб, яблука та чеддер. Змішайте все разом і обсмажуйте 1-2 хвилини. Вилийте на пательню молочно-яєчну суміш і відправте в духовку на 10-12 хвилин або доти, поки верхній шар не буде яскраво-золотистим. Перед подаванням посипте зеленою цибулею.

Замість домашньої ковбаси можна використовувати будь-які інші види для смаження – ковбаски-гриль, франкфуртські, купати і т. д. Заощадити вранці час допоможе їх готування напередодні ввечері.

Залишки сніданку можна зберігати на холоді в герметичному контейнері до 4 днів.

Підхожі сорти для страви – "Антонівка", "Айдаред", "Гренні Сміт", "Голден Делишез", "Джонаголд", "Регент".

Казковий смак

Тісто і яблука ніби створені одне для одного, і, хоча вважається, що на випічку йде багато часу, а його завжди не вистачає саме зранку – це аж ніяк не так, коли йдеться про швидкі рецепти для сніданку або страви, які можна і потрібно готувати з вечора.

www.credits

Яблучний кекс "Хвилинка"

Інгредієнти на 2 порції:

4 ст. л. пшеничного борошна

2,5 ст. л. цукру

4 ст. л. молока

3 ст. л. рослинної олії

1 яйце

¼ ч. л. соди

¼ ч. л. оцту

дрібка кориці

½ натертого яблука

Змастіть підготовлену чашку або ¼ чашки рослинного масла. Змішайте в одній мисці цукор і борошно, в іншій – молоко, яйце і ¾ рослинного масла. З'єднайте молочно-яєчну і борошняну суміші і гарненько розмішайте. Тісто для кексу повинно виглядати як на оладки. Погасіть соду оцтом і влийте у суміш. Одразу після цього додайте натертий фрукт і, розмішавши, розподіліть тісто по ємностях, заповнюючи їх не більше ніж на 2/3. Посипте заготовки корицею і поставте в мікрохвильову піч на 5-9 хвилин на максимальну потужність.

Для приготування 1 великого кексу потрібно чашка об'ємом 400 мл та більше. Для двох маленьких – 2 по 200 мл

Час приготування залежить насамперед від режиму: в режимі НВЧ потужності 700 Вт займе від 7 до 9 хвилин за 800 Вт і вище час готування буде менше.

Найкращі сорти для приготування кексу – "Антонівка", "Семеренко", "Макінтош", "Гренні Сміт", "Шафтран", "Ренет", "Голден Делишез", "Гала", "Сніжний Кальвіль".

Експериментальний рецепт

Якщо пробігтися сайтами і блогами знаменитих кулінарів світу, то в кожному другому знайдеться пара-трійка незвичайних рецептів з яблуками. І, на наш погляд, саме дивне застосування всіма улюблених фруктів – замість хліба, як основи для бутербродів. Ми перевірили – виходить дуже смачно, швидко і красиво.

www.credits

Сендвіч "Триколірний фреш"

Інгредієнти:

1 червоне яблуко сорту "Слава переможцям", "Осіннє смугасте", "Ред Делишез", "Джонатан", "Чемпіон", "Фуджі", наприклад.

1 лист капусти кале (можна замінити листовим салатом)

1 ч. л. зерен гранату

50-70 г козячого сиру або фети

дрібка червоного перцю чилі

сіль

Плід вимийте і, не розрізаючи, звільніть від серединки. Половину капустяного листа нарвіть вручну, другу половину намажте половиною сиру і покладіть всередину яблука. Дуже гострим ножем наріжте плід кільцями. На кожне укладіть шматочки листків капусти, сир і зерна граната. Посоліть і поперчіть. Складіть кільця назад в "ціле" яблуко.

Крім спеціального пристосування для вирізування серединки яблук, цю процедуру легко провести гострим вузьким ножем.

Соня Яроцька

Читайте також: Домашній квас: рецепт від Євгена Клопотенка

Наступна публікація