Як приготувати фалафель: рецепт модної страви від шеф-кухаря Андрія Величка

Як приготувати фалафель: рецепт модної страви від шеф-кухаря Андрія Величка

Фото з фейсбуку Андрія Величко

Пропонуємо вам рецепт страви єврейської кухні, яка, за словами бренд-шефа Андрія Величка потішить сім'ю у важкі часи карантину.

Фалафель - це такі котлетки, ну або кульки, які можна посмажити і подати з соусом, або з салатом.

Чому фалафель

Вибір саме цього рецепта Андрій Величко пояснює так:

1. Я вирішив опублікувати серію рецептів з простих і доступних зараз продуктів, які легко знайти, а багато з них у вас точно є. Деякі можна докупити.

2. Це пісна страва. Так, ви ж не забули про піст?

3. Це одна з небагатьох страв без м'яса, яка за смаком йому точно не поступається. Кажу, як затятий м'ясоїд!

4. Це шалено смачно і ще й корисно.

Рецепт фалафеля

Інгредієнти:
Нут - 500г
Цибуля ріпчаста - 2 шт
Часник - 5 зубків
Петрушка і кінза - по 1 пучечку
Сіль і чорний перець
Розпушувач для тіста або сода з оцтом
Спеції (зіра і затар, але можна замінити будь-якими, на ваш смак)
Олія рослинна (для смаження) - 800мл

Перший етап - потрібно гарненько промити нут і залити його холодною водою. І залишити на добу в холодильнику. Андрій Величко рекомендує залишити навіть на 2 доби - так горошини розбухнуть, і майбутні котлети стануть соковитішими.

Другий етап - потрібно пропустити через м'ясорубку замочений нут, цибулю, часник і зелень. Або використовувати блендер. На думку Андрія Величка, ліпше саме м'ясорубка, з середньою решіткою - 4-5 мм. Тепер можна перемішати. Повинна вийти однорідна маса приємного зеленуватого кольору. Залежно від кількості зелені, колір може бути від блідо-зеленого до яскраво-зеленого. Тепер можна додавати сіль і спеції.

Спеції кухар рекомендує використовувати не мелені, а цілі. Наприклад, зіру необхідно злегка просушити на пательні, а потім змолоти за допомогою кавомолки, а краще розтерти в ступці. "Аромат на кухні стояв божевільний!" - стверджує Андрій Величко. Отриманий з нуту фарш слід відправити на кілька годин в холодильник, щоб він настоявся, аромати спецій насичують нут, а сік зелені та цибулі з часником тим часом почнуть його підготовлювати.

Як готувати

Третій етап - власне приготування. З маси сформувати кульки, діаметром 2-3 см. Їх смажимо в гарячій рослинній олії, як у фритюрі. Другий варіант - приплюснути ці кульки, і підсмажити у невеликій кількості олії. Як котлети.

"Другий варіант набагато зручніший, - каже кухар, - але перший достеменно смачніший. Смажити, поки поверхня не стане коричневого кольору. Вуаля, все готово - киньте на паперову серветку, яка вбере зайву олію і подавайте до столу."

Бренд-шеф Андрій Величко

З чим їсти

Андрій Величко рекомендує кілька варіантів:

Традиційний: із тахіні - це соус з перетертого з маслом кунжуту.

З йогуртом. Кухар рекомендує грецький або, як його називають, лабане.

З салатом. Андрій Величко рекомендує свіжий салат з молодої капусти, з редискою і огірком, який заправлений ароматною олією і оцтом.

Андрій Величко - один із небагатьох кухарів в Україні, хто отримав кулінарну освіту в Інституті Поля Бокюза, творця «нової французької кухні». На своїй сторінці у фейсбуці він бажає передплатникам приємного апетиту, не хворіти і рекомендує сидіти вдома.

Читайте також: Рецепт від Наталі Портман: як запекти цвітну капусту з золотистою скоринкою

Повʼязані теми:

Наступна публікація