Як швидко засолити товстолобика: рецепт від Андрія Величка
З однозначних плюсів таких рецептів — зручність, досить тривалий термін зберігання, ну і, звісно, смак.

Просолювання — дуже популярний метод консервації риби. Чи то морська риба, чи річкова і прісноводна — філе завжди можна посолити, замаринувати й отримати чудову закуску. З однозначних плюсів таких рецептів — це зручність, досить тривалий термін зберігання і смак.
Товстолоб — риба своєрідна, з характером. Далеко не завжди виходить смачною, потрібен досвід, щоб правильно вибрати і приготувати. Тому часто вважають за краще обрати більш "зручні" коропи й сазани. Але найкраще просолювання виходить саме з товстолоба.
Інгредієнти:
Товстолоб — 1 шт
6 ст. л. солі
2 ст. л. цукру
2 середні цибулини
3 ст. л. рослинної олії
Маринад:
1 літр води
1 ст. л. цукру
2 ст. л. солі
3 ст. л. оцту
3-4 лаврових листки
5-6 горошин запашного перцю
5-6 горошин чорного перцю
3-4 бутони гвоздики
Крок 1
Готуємо філе риби. Потрібне філе на шкірі без кісток. Це можна зробити самостійно вдома, зачистивши рибу і перетворивши кухню на рибний цех. Або попросити це зробити продавця. Важливо отримати філе без кісточок. Для цього я використовую спеціальний рибний пінцет. Далі філе товстолоба нарізаємо прямокутними шматками 2-3 см завширшки і 4-5 см завдовжки.
Крок 2
Змішуємо сіль із цукром. Така суміш називається збалансованою сіллю. За її допомогою складніше пересолити рибу, адже вона вбирає рівно стільки, скільки може. Пересипаємо шматки риби сумішшю і ставимо під прес на добу в холодильник. Після цього рибу потрібно буде промити під проточною водою і переходити до маринування.
Крок 3
Готуємо маринад. Для цього в очищену воду додаємо все за списком і доводимо до кипіння. Потім охолоджуємо. Повинен вийти ароматний солоновато-солодко-кислий супчик. Природно, важливо тільки співвідношення солі-цукру-оцту, а всі інші інгредієнти ви можете змінювати на свій смак.
Крок 4
Вибираємо тару, в якій буде маринуватися наш товстолобик. Як правило, рекомендується використовувати скляні банки — літрові або півлітрові. На дно банки укладаємо трохи рубаної півкільцями у 5 мм ріпчастої цибулі. Потім шар риби, а тоді знову шар цибулі. Таким чином перекладаємо кілька шарів до заповнення банки. І заливаємо маринадом, щоб покрив усе. Наприкінці вливаємо кілька ложок рослинної олії і ставимо на кілька днів маринуватися в холодильник. Але я наступного дня вже куштую. Якщо все правильно зробити, то така закуска може зберігатися до 2 тижнів у холодильнику.
Як їсти?
Дуже добре за класикою — з відвареною в кожушках картоплею і з домашньою олією.
Смачного!
Андрій Величко — один із небагатьох кухарів в Україні, хто отримав кулінарну освіту в Інституті Поля Бокюза, творця "нової французької кухні".
На своїй сторінці в Facebook він ділиться з підписниками цікавими рецептами та секретами приготування страв.
Читайте також: П'ять найкращих рецептів випічки з рибою і морепродуктами