Замороження ягід останнім часом стало, мабуть, найпопулярнішим способом їхньої заготовки на зиму.
Це обумовлено тим, що за такого способі заготівлі та зберігання ягоди не піддаються тепловій обробці, а значить, повністю зберігають всі вітаміни і корисні властивості. Крім того, цей спосіб не завдає особливого клопоту, не вимагаючи навіть мінімального варіння і підготовки тари. Вибравши заморожування, забудьте про свої клопоти, пов'язані зі стерилізацією.
Взимку із заморожених ягід можна зварити компот або кисіль, додати їх в смузі, використовувати як начинку для вареників, пирогів або мафінів. Ягідним пюре добре поливати запіканки або млинчики.
Замороження цілих ягід
Ягоди перебрати, видаливши недостиглі і пошкоджені, акуратно вимити, очистити і просушити, уклавши тонким шаром на паперових кухонних рушниках. Підсохлі ягоди розкласти в один шар на плоскому піддоні і відправити в морозильну камеру. Коли ягоди замерзнуть, пересипати їх в контейнери або пакети і відправити на зберігання.
Ягідне пюре
Перебрані ягоди промити, дати стекти воді, очистити, засипати цукром в співвідношенні 100-200 г цукру на 1 кг ягід і пюрувати блендером. Ягідному пюре дати трохи постояти, періодично помішуючи, до повного розчинення цукру. Готове пюре розлити в контейнери, невеликі пластикові пляшки (догори не наливати) або форми для мафінів і заморозити. Застигле в формах пюре вийняти і перекласти в пакети або контейнери.
Цілі ягоди в пюре
Приготувати ягідне пюре, як зазначено вище. Коли цукор повністю розчиниться, додати в пюре цілі щільні ягоди, розлити в форми або контейнери і заморозити.
На замітку
Таким чином можна заморожувати будь-які ягоди: полуницю, малину, ожину, смородину, чорницю, лохину, аґрус, обліпиху, вишню, черешню.
Ягоди для заморозки беріть свіжі. Великі і пружні заморожувати цілком, дрібненько перетираючи в пюре.
Зберігати заморожені ягоди найкраще в контейнерах або пакетах із застібкою Zip-Lock. Намагайтеся підбирати однакові, щоб їх зручно було складати і максимально використовувати корисний простір морозильної камери.
Пакети та контейнери обов'язково маркуйте, вказуючи назву ягід і дату заморожування.
Читайте також: Заготовки на зиму: варення-п'ятихвилинка з чорної смородини