Заїдаємо стрес: страви проти осінньої хандри
Поганий настрій час від часу буває у всіх: ви відчуваєте тугу і смуток, втрату інтересу до життя, постійну втому, перевертаєтеся ночами в марній спробі заснути.

Повірте, за допомогою звичайних продуктів ви зможете підвищити свій настрій і "вилікувати" депресію.
Яблука в шоколаді

Серед всіх продуктів-антидепресантів пальма першості у шоколаду. У зернах какао міститься фенілетиламін, який активно продукує ендорфіни — гормони щастя. Шоколад особливо гарний для жінок, і чорний варіант набагато корисніший молочного. Можна просто з'їсти солодку плитку, а можна приготувати вишуканий фруктово-шоколадно-яблучний десерт.
Інгредієнти:
5 яблук
плитка чорного шоколаду
3 ч. л. сметани
2 ч. л. цукру
1 ст. л. подрібнених волоських горіхів
Очистити яблука від шкірки і зерняток і порізати на четвертинки. Відварити в киплячій воді з цукром 5-10 хвилин, щоб не зварилися. Охолодити. Шоколад розкришити, залити сметаною, покласти в каструльку, розігріти на вогні, поки шоколад не розчиниться повністю. Рідким шоколадом залити яблука, укладені на деко з вощеним папером і посипати горіхами. Розігріти духовку і запікати яблука в шоколаді 15 хвилин.
Креольський банановий десерт
У бананах міститься речовина, яка допомагає виробляти в організмі серотонін — гормон радості і щастя. Плоди цих фруктів допомагають у разі анемії, підвищеного кров'яного тиску, депресії, вкрай корисні жінкам під час передменструального синдрому. І з бананів можна приготувати улюблене блюдо креолок.
Інгредієнти:
1 ст. молока
½ ст. цукру
40 подрібнених несолоних крекерів
1 скл. бананового лікеру або фруктового сиропу
2 скл. сметани
1 дуже перестиглий банан
1 просто стиглий банан
1 пакет бананового пудингу або заварного крему
На великому блюді зробити шар з розбитих 18 крекерів. Решту крихти відкласти. В окремій мисці збити блендером сметану з цукром, додати дуже перестиглий банан і продовжити збивати суміш протягом ще однієї хвилини. Далі влити молоко, зварений банановий пудинг або заварний крем. Збивати все разом, поки суміш не загусне.
Намазати половину бананової суміші на шар крекерів і посипати третиною крихт, які залишилися. Додати решту бананової суміші і всипати все крихтами, які залишилися. Порізати стиглий банан на тонкі часточки, обкласти десерт і поставити його в холодильник на пару годин.
Вівсянка з чорносливом
У вівсянці є стільки корисних речовин, включаючи тіамін — "вітамін оптимізму", а також магній, що не дивно, що її їдять у всьому світі. А чорнослив дуже корисний у разі шлунково-кишкових захворювань і особливо у разі закрепів, так що ця страва незамінна, якщо ви сидите на дієті.
Інгредієнти:
2 скл. вівсяних пластівців
3 скл. води
2 скл. молока
2 ст. л. вершкового масла
сіль і цукор за смаком
300 г промитого і порізаного чорносливу
Крупу залити водою і варити на слабкому вогні до випарювання води і повного загусання. Потім влити молоко, почекати, поки воно закипить і, продовжуючи помішувати, варити, поки каша не загусне. Зазвичай це ще 5 хвилин. Додати сіль, цукор і вершкове масло. У вже готову кашу додати чорнослив.
Салат "Морське диво"
Риба і морепродукти дуже корисні, і одна з причин цього — високий вміст вітамінів групи В і Омега-3. Хочете підняти собі настрій? Готуйте страви з морської риби, а ще краще мідій з креветками, і антидепресивний ефект вам забезпечений.
Інгредієнти:
1 пакунок (250 г) очищених мідій
1 пакунок (250 г) очищених креветок, кальмарів та іншої морської живності
1 скл. рису
100 г томатів
2 яйця, відварених круто
3 ст. л. рослинної олії
1 ст. л. яблучного оцту
жменя будь-якої зелені
сіль і чорний перець за смаком
чорний перець горошком і лавровий лист
Мідії і морепродукти кинути в окріп, додати перець горошком, лавровий лист, сіль і варити 10-15 хвилин. Потім їх охолодити і нарізати якомога дрібніше. Відварити в підсоленій воді рис до розсипчастості. Варені яйця дрібно порубати. Помідори дрібно нарізати.
Всі продукти змішати, посолити і поперчити за смаком, заправити сумішшю з рослинної олії і оцту. Залишити в холодильнику на пів години-годину, і під час подавання на стіл прикрасити зеленню.
Сирна фритата
Твердий сир піднімає настрій завдяки вмісту в ньому амінокислот — тираміну, триктаміну, фенілетиламіну. Фахівці запевняють, що найбільш "оптимістичний" сир — рокфор. Але якщо сир з цвіллю вас не особливо надихає, для цього рецепта підійде будь-який інший твердий сир.
Інгредієнти:
2 яйця
½ скл. молока
2 ст. л. борошна
1 болгарський перець, нарізаний кубиками
1 цибулина, нарізана кубиками
2 подрібнених зубчики часнику
жменя нарубаної зелені селери
рослинна олія
Яйця збити з сіллю, молоком і борошном і вилити на невелику сковорідку з розпеченою олією на малий вогонь. Почекати, поки запечеться нижній шар. Перець, цибулю і часник обсмажити окремо і викласти на вже схопив яєчну суміш. Через хвилину посипати сиром, накрити кришкою, зменшити вогонь до мінімуму і почекати 5-7 хвилин. Готову фритату посипати зеленню селери.
Чилі Кон Карне
У стручків червоного пекучого перцю так багато корисних властивостей, що антидепресивні властивості на цьому тлі просто губляться. Червоний перець містить капсаїцин, вітамін А, С, бета-каротин. І список хвороб, які лікують за допомогою чилі, воістину невичерпний. Але найцікавіше, що, на думку журналу British Journal, чилі пригнічує апетит, що дуже актуально для охочих схуднути жінок.
Інгредієнти:
200 г строкатої квасолі
500 г яловичини або свинини
500 г томатів
2 ст. л. рослинної олії
3 цибулини, нарізаних кубиками
3 подрібнених зубчики часнику
1 ст. л. зіри
1 ст. л. паприки
1 стручок свіжого подрібненого червоного перцю чилі
пару бутонів гвоздики і горошин запашного перцю
1 ст. л. цукру
3 ст. л. винного оцту або червоного сухого вина
жменя зелені кінзи
сіль за смаком
1,5 скл. окропу
Квасолю замочити на ніч, вранці промити і зварити без солі. Рідину злити. З яловичини або свинини зробити фарш на м'ясорубці з великими ґратами. Швидко на рослинній олії обсмажити фарш, весь час його помішуючи. Відкласти готовий фарш в окрему миску і на цій же олії потушкувати цибулю до м'якості, додати подрібнений часник і спеції, пів хвилинки їх обсмажити, весь час помішуючи. Томати подрібнити і викласти в сковороду з цибульно-часниковою сумішшю, обсмаженим фаршем і ложкою цукру, потушкувати трохи під кришкою. Додати до суміші квасолю і півтори склянки гарячої води. Посолити за смаком.
Готувати на невеликому вогні хвилин 20, з яловичиною — 40.
Перед тим як зняти суміш з вогню, додати зелень і винний оцет, все перемішати.
Заспокійливий і протизастудний чай
Дуже багато рослин мають благотворний вплив на нервову систему. Всім відома валеріана, здавна застосовується як заспокійливий засіб, який до того ж і регулює сон. До заспокійливих трав належать також звіробій, насіння вівса, материнка, хміль, чебрець. Також допоможе чай з ромашки, особливо випитий на ніч із медом і молоком.
Інгредієнти:
1 л окропу
невелика скибочка свіжого натертого імбиру або 1 ч. л. меленого
2-4 ст. л. ромашки
кориця, куркума, гвоздика — все приблизно на кінчику ножа
4 ст. л. меду
1 скл. молока
Залити окропом ромашку і приправи, крім свіжого імбиру. Мед і молоко додати, коли окріп охолоне. Точно так само вчинити з імбиром. Пити протягом дня, залишивши пів літра на вечір.
Прості поради
Якщо ви відчуваєте нездужання, настрій "на нулі", додавайте до страв кінзу, базилік, корицю, чебрець, коріандр. Гарні також салати з редиски, селери, капусти, моркви, латуку, листового салату.
Триптофан — джерело щастя
З триптофану в головному мозку людини утворюється гормон щастя — серотонін. Найбільш багаті триптофаном гриби, овес, банани, сушені фініки, арахіс, кунжут, кедрові горіхи, молоко, йогурт, сир і соєві боби. Готуйте і їжте їх на здоров'я.
Софія Фарах
Читайте також: Крем-суп із шампіньйонів: рецепт від Андрія Величка