Принт polka dot: 10 цікавих фактів про горошок

Принт polka dot: 10 цікавих фактів про горошок

Тіллі Лош, одягнена в блузу в горошок з темною курткою від Yvonne Carette і тюрбан з Boucheron. 1930 рік / Фото: Getty Images

Найпопулярніший принт нинішнього року – старий і настільки добре забутий, що може вважатися новим, принт polka dot або, простіше кажучи, горошок. Що ми про нього знаємо?

Офіційною датою народження знаменитого принту вважається 1854 рік – саме тоді в американському літературному журналі був опублікований матеріал про нього. Проте вчені-історики впевнені, що polka dot з'явився набагато раніше – приблизно три-чотири тисячі років тому: в ті доісторичні часи первісні художники використовували його для зображення тварин у наскельному живописі та на керамічних виробах.

У середньовічній Європі горошок, на відміну від клітинки або смужки, не прижився. Ураженому різноманітними епідеміями Старому Світу малюнок "в цятку" нагадував висип, який супроводжував смертельно небезпечні захворювання, тому модниці того часу його уникали.

Моду на горошок у другій третині XIX століття ввів... чоловік – ним був Джордж Брамелл, що користувався репутацією денді, – він завжди був одягнений елегантно і зі смаком. Брамелл першим почав носити краватки з візерунком polka dot, а за ним моду на них підхопили й інші.

Назвали "гороховий" принт – polka dot – на честь танцю, який був особливо популярним у США наприкінці XIX століття. Танцювали польку скрізь, а її назва незмінно привертала увагу, тому її вставляли куди можна і куди не можна. Продавці чудово знали: названий на честь польки товар буде проданий насамперед. З часом термін polka dot отримав безпосередній стосунок до танцювального мистецтва – у першій половині ХХ століття тканина з таким малюнком використовувалася переважно для створення одягу для танців.

Модель у сукні в горошок. 1946 рік / Фото: Getty Images

"Батьком" знаменитого принту можна назвати Крістіана Діора – саме його New Look відкрив polka dot для широкої публіки. Дебютна колекція великого модельєра, яку він представив 1947 року, здійснила справжню революцію в світі моди. Аскезу часів Другої світової у його колекції змінила післявоєнна розкіш: силует "пісочний годинник", вузькі ліфи, пишні спідниці, капелюшки, туфлі на шпильці і дорогі тканини яскравих кольорів, найпоширенішою з яких став принт "горошок".

Слідом за Діором моду на візерунок polka dot підхопили і продовжили Ів Сен-Лоран, Мері Квант і Руді Гернрайх. У різні роки до нього зверталися такі модні Будинки, як Chanel, Moschino, Gucci, Carolina Herrera, Marc Jacobs, Emanuel Ungaro, Anna Sui та інші.

Мерилін Монро / Фото: Getty Images

Візерунок polka dot зачарував і простих домогосподарок, і зірок Голлівуду. Найяскравішим образом з використанням принту стала поява фотографій Мерилін Монро в грайливому купальнику в горошок – вони викликали справжній фурор, і кількість прихильниць polka dot, яка й без того зашкалювала, збільшилася в рази. До того ж одяг в горошок із задоволенням носили не тільки жінки, але і чоловіки – краватки та сорочки з цим принтом розкуповувалися представниками сильної статі з блискавичною швидкістю. Візерунок polka dot також дуже любили Елізабет Тейлор і Елеонора Рузвельт.

Принцеса Дтана / Фото: Getty Images

Принт polka dot дизайнери повернули до життя в 70-ті роки ХХ століття – такий крок диктувала мода на одяг в стилі ретро. Про його популярність говорив той факт, що в комплект форми жінок поліцейських того часу входили не однотонні блузи, а з візерунком у горошок. У 80-ті роки одяг із polka dot перестали носити, але аксесуари з його використанням – обручі для волосся, хустки, пояси і навіть сережки – були поза конкуренцією. У 90-ті роки захоплення візерунком горошок зійшло нанівець, але вже у середині 2000-х знову зазнало піднесення – країною відродження polka dot стала Велика Британія.

Кортні Лав / Фото: Associated Press
Меланія Трамп / Фото: Associated Press
Першою зіркою, що "вдягла" одяг з малюнком в горошок, стала подруга знаменитого Міккі-Мауса, діснеївська мишка Мінні Маус. Художники з костюмів, які працювали над фільмами та виставами, часто використовували polka dot для створення костюмів головних героїнь, але, мабуть, найвідомішим в історії кіно стало вбрання, яке придумав для Вів'єн Ворд у виконанні Джулії Робертс у комедійній мелодрамі Гаррі Маршалла "Красуня" знаменитий Ніно Чарутті. Коричнева сукня в білий горошок і така сама стрічка на капелюшку були в середині 90-х років настільки популярними, що їх не соромилися копіювати навіть відомі світові дизайнери.

Герцогиня Кембриджська Кетрін / Фото: Associated Press

Серед зірок, що у різний час носили одяг з принтом polka dot, можна назвати принцесу Діану, Софі Лорен, Бріджит Бардо, Мадонну та Прінса. Сьогодні серед прихильниць горошку значчаться Моніка Беллуччі, Мішель Обама, Ліндсей Логан, Кендалл Дженнер і Міранда Керр.

Нікі Хілтон / Фото: Associated Press

Міла Корольова

Повʼязані теми:

Наступна публікація