128-ма річниця весілля: згадуємо, як виходила заміж бабуся королеви Єлизавети II - Марія Текська

128-ма річниця весілля: згадуємо, як виходила заміж бабуся королеви Єлизавети II - Марія Текська

Марія Текська і король Георг / Фото: Getty Images

Сьогодні виповнюється 128 років від дня весілля Марії Текської – бабусі королеви Єлизавети II – і короля Георга V.

Ще до заручин з принцом Йоркський Георгом Марія Текська була заручена з його старшим братом Альбертом Віктором. Однак він помер від ускладнень, викликаних вірусом грипу і Марія знову залишилася в наречених, правда ненадовго.

Молодший брат покійного принца, Георг, герцог Йоркський, став першим в лінії успадкування престолу. Під час спільної жалоби він зблизився з Марією, а королева Вікторія продовжувала розглядати принцесу в ролі підхожої партії для майбутнього монарха.

Марія Текська / Фото: Getty Images

Пізніше Георг освідчився Марії і вона відповіла згодою. Їхній шлюб виявився досить щасливим. Вони обвінчалися 6 липня 1893 року в Королівській капелі Сент-Джеймсського палацу в Лондоні. А після весілля оселилися в котеджі Йорк, скромному будинку недалеко від Сандрингемского палацу, графство Норфолк, мало подружжя і свої кімнати в Сент-Джеймсському палаці.

Жили вони добре, і в любові, Георг ніколи не зраджував дружину, хоча часто бував у роз'їздах. У цьому шлюбі, який виявився досить міцним і щасливим, у них народилося шестеро дітей: Едуард, Альберт, Марія, Генрі, Георг і Джон (остання дитина Марії від дитинства страждала від епілепсії і померла у віці 13 років).

Марія Текська і король Георг / Фото: Getty Images

Найбільш відомими стали двоє старших синів пари – Едуард, який відрікся від корони черех кохання до американки Волліс Сімпсон і Георг (батько принцес Єлизавети і Маргарет), який зійшов на престол після зречення брата.

Кажуть, зі своїми дітьми Марія Текська була досить холодною, хоча, безумовно, любила їх. А ось своїх онучок – Єлизавету і Маргарет – вона обожнювала, часто брала їх із собою на різні заходи.

Марія Текська і король Георг / Фото: Getty Images

В шлюбі королева Марія і король Георг V прожили 43 роки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація