Емоційний обмін у стосунках: що це таке і чому так важливо звертати на нього увагу

Емоційний обмін у стосунках: що це таке і чому так важливо звертати на нього увагу

Фото: Credits

Чи траплялося з вами таке, що ви з партнером сварилися через дрібниці? Або навіть ловили себе на думці, ніби хочеться навмисне до когось причепитися?

Психологиня Марина Іванова розповідає про емоційний обмін, без якого неможливо уявити жодні стосунки. 

Це цікавий феномен емоційного обміну в стосунках. Зазвичай на початку стосунків такий обмін реалізується через флірт. Але з часом, коли стосунки тривають роками, а до них додаються побут, діти, справи, то замість гарячого листування у нас в телефоні списки продуктів або сухі факти "затримаюся на роботі, вечеряй без мене". І от ми вже сидимо і не відчуваємо, що контакт в парі зберігається. Так виникають ці сварки на порожньому місці, які згодом ми пояснюємо собі чи то не тим розташуванням зірок, чи то ПМС, чи то невдалим днем місячного календаря. А насправді ми просто воліємо знати, що не байдужі одне одному.

Важливо пам'ятати, що:

  1. Люди прагнуть підсвідомо відчувати різні за інтенсивністю та полярністю емоції, тобто ми не можемо постійно бути щасливими або нещасними. Інтенсивність емоції змінюється, а чергування умовно позитивних і негативних емоцій надає життю смак, наче спеції страві.
  2.  Не треба організовувати життя навколо того, аби попередити сварку. Бо контроль виснажує неймовірно. А вміння конфліктувати без персональних образ - дуже корисна навичка.
  3. Та не треба підливати масла у вогонь, якщо його можна взагалі погасити. Якщо можна не роздмухати сварку, це буде вдалим рішенням.
  4.  Зберігайте цікавість одне до одного. Намагайтеся спілкуватися не лише про побут чи роботу, бо це зазвичай заважає нам бачити особистість поряд і будувати функціональні стосунки.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як не втратити стосунки під час війни.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація