Єлизаветі II виповнюється 95 років: згадуємо чотири круглі дати королеви

Єлизаветі II виповнюється 95 років: згадуємо чотири круглі дати королеви

День народження королеви Єлизавети II / Фото: Associated Press

21 квітня 2021 Єлизавета II святкує свій 95-річний ювілей.

Він стане першим для королеви, на якому не буде присутній її чоловік принц Філіп, герцог Единбурзький. Він не дожив до ювілею дружини лише 11 днів і два місяці до свого власного 100-річчя. Згадуємо, як святкувала свої попередні ювілеї Єлизавета II раніше і що планувалося цього року.

95 років королеві

День народження королеви Єлизавети II / Фото: Associated Press

Так склалося, що своє 95-річчя Єлизавета II зустрічатиме, перебуваючи в жалобі за покійним чоловіком. Королева ніколи не святкує день народження пишно саме в квітні, його святкування завжди відбувається влітку, традиційно у другу суботу червня. Якраз на цей час припадав день народження її дорогого чоловіка Філіпа. 2021 року королівська сім'я планувала відсвяткувати одразу два ювілеї — 95-річчя королеви і 100-річчя принца Філіпа — і провести масштабний парад Trooping the Colour — так звана Церемонія винесення прапора, за якою монархиня і її найближчі родичі спостерігають з балкона Букінгемського палацу. Члени сім'ї повинні були зібратися разом, як в старі добрі часи.

2020 року церемонія, проведена полками армій Британії та Співдружності, була скасована через карантин, введений через пандемію коронавірусу.

День народження королеви Єлизавети II 2020 року / Фото: Associated Press

Парад все ж провели, але в дуже скромному форматі на території Віндзорського замку, де тоді жила королева. Що буде цьогоріч, поки що невідомо, адже смерть принца Філіпа внесла серйозні корективи в формат свята.

Парад до Дня народження королеви Єлизавети II 2020 року / Фото: Associated Press

90 років королеві

Своє 90-річчя Єлизавета II святкувала 2016 року. З цієї нагоди у Віндзорському замку відбулося масштабне шоу, що минуло в травні, яке готувалося не один день. До програми було залучено близько 1,5 тисячі учасників, 900 коней, яких звозили з усього світу спеціально заради королеви, а також виступи зірок: Кайлі Міноуг, Андреа Бочеллі, Джеймса Бланта, Деміена Л'юїса і акторки Гелен Міррен, що зіграла роль Єлизавети II у фільмі "Королева".

Гелен Міррен / Фото: Getty Images

Міррен зі сцени розповіла про найбільш значущі історичні події, що сталися під час царювання Єлизавети II.

Її Величність в бірюзовому костюмі і з бірюзовою брошкою на грудях спостерігала за шоу разом із членами своєї сім'ї. На фото видно, що поруч із нею був зазнімкований дорогий чоловік Філіп, невістка герцогиня Кембриджська, яку, як завжди, чимось розсмішив у той момент принц.

Єлизавета II, принц Філіп і герцогиня Кембриджська на шоу / Фото: Getty Images

З герцогом Единбурзьким у Кетрін були чудові стосунки. Улюблена дочка принца Філіпа — принцеса Анна — брала участь в кінному шоу з нагоди 90-річчя своєї матері. 66-річна принцеса чудово трималася в сідлі.

Принцеса Анна на шоу / Фото: Getty Images

У червні королівська сім'я зібралася на традиційному параді Trooping the Colour, Єлизавета II з'явилася на балконі в пальті салатового кольору і капелюсі в тон із яскравою фіолетовою квіткою.

90-річний ювілей королеви Єлизавети II / Фото: Associated Press
90-річний ювілей королеви Єлизавети II / Фото: Associated Press

85 років королеві

85-річчя Єлизавети II випало на свято напередодні Великодня 2011 року, яке називається Чистий четвер, тому, згідно з багатовіковою традицією, королева брала участь в роздаванні королівської милостині у Вестмінстерському абатстві. Традиція полягала в тому, щоб Єлизавета II повинна була роздати 85 чоловікам і 85 жінкам приблизно її ж віку символічну милостиню. Кожен із них отримав з рук монархині два мішечки — червоний і білий — із монетами номіналом в 5 фунтів стерлінгів, випущеними до 90-річного ювілею чоловіка королеви герцога Единбурзького, "олімпійською" монетою в 50 пенсів на честь Ігор 2012 року в Лондоні і милостинею на загальну суму, рівну віку монархині.

Герцогиня Кембриджська та принц Вільям на 85-річному ювілеї королеви Єлизавети II / Фото: Associated Press

А в червні відбувся традиційний парад, він, до речі, став першою масштабною подією для герцогині Кембриджської Кетрін, яка тільки в квітні 2011 року стала дружиною принца Вільяма — онука Єлизавети II і майбутнього короля Великої Британії (Вільям стоїть у черзі на трон другим, після свого батька принца Чарльза). Герцог Кембриджський також брав тоді участь в параді кінної гвардії.

Принц Вільям на 85-річчі бабусі — королеви Єлизавети II / Фото: Associated Press

Сама Єлизавета II прийшла на свято в ніжно-блакитному пальті та капелюсі з широкими крисами, в білих рукавичках і з улюбленими перлинними прикрасами.

85-річний ювілей королеви Єлизавети II / Фото: Associated Press

80 років королеві

2006 року Велика Британія святкувала 80-річний ювілей королеви Єлизавети II. За традицією королева, її чоловік і сім'я зібралися біля Букінгемського палацу на парад кінної гвардії. Урочистості розпочалися з церемонії виносу прапорів, в якій взяли участь близько 1 тис.100 гвардійців. За цією церемонією спостерігали десятки тисяч глядачів.

80-річний ювілей королеви Єлизавети II / Фото: Associated Press

Королева Єлизавета і її чоловік принц Філіп, герцог Единбурзький під'їхали на парад на кареті 1842 року. Єлизавета II одягла на парад пурпурне пальто і бузкову шовкову сукню, доповнила аутфіт крислатим капелюхом із двома стрічками, білими рукавичками, брошкою на грудях, перлинною прикрасою на шиї і перлинними сережками.

Королева Єлизавета II і принц Філіп / Фото: Associated Press

Саме цього року її улюблений онук принц Гаррі вперше одягнув на парад військову форму. Він якраз закінчив військову академію в Сандхерсті і був приписаний до полку гвардійців. 2021 року Єлизавета II позбавила свого онука військових звань після остаточного рішення Гаррі та його дружини Меган Маркл покинути королівську сім'ю.

Принц Гаррі на 80-річному ювілеї бабусі Єлизавети II / Фото: Associated Press

Багато хто говорить про те, що після свого 95-річчя Єлизавета II може передати трон старшому синові Чарльзу. Але у нас є сумніви з цього приводу, адже 2022 року королева відсвяткує 70-річчя перебування на троні і з цього приводу вже готуються масштабні святкування. Якщо Єлизавета II і відречеться від корони, то швидше за все, тільки після цієї грандіозної події, за кілька місяців до свого 96-річчя.

Читайте також: Королева Єлизавета II і принц Філіп: історія кохання у фотографіях

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Британські монархи
Наступна публікація