Прем'єра: Катерина Кухар та MONATIK знялися у документальному фільмі про танцювальну культуру в Україні

Прем'єра: Катерина Кухар та MONATIK знялися у документальному фільмі про танцювальну культуру в Україні

Прем'єра: Катерина Кухар та MONATIK знялися у документальному фільмі про танцювальну культуру в Україні

Катерина Кухар/пресслужба

Відбулася прем'єра нової серії документального серіалу про українську культуру — "Спалах", темою якого стала нова українська танцювальна культура.

У новій серії "Спалах" мова йде про українську танцювальну культуру. Від вуличних танців і шоупрограм в нічних клубах до телевізійних проєктів, які об'єднали всю країну, видовищних кліпів і стадіонних шоу зірок, неможливих без хореографії.

Про все це в серії розповідають відомі танцюристи і хореографи: Катерина Кухар, MONATIK, Влад Яма, Раду Поклітару, Мирослав Вантух, Анатолій Сачівко, Олександр Бобик, Андрій Стулез, Марина Кущова, Денис Стульніков, Олена Коляденко й продюсер Володимир Завадюк.

Катерина Кухар, цитата з серії:

Катерина Кухар/пресслужба

"За радянських часів артисти балету виїжджали за кордон. Наприклад, до Японії, звідки привозили авто з лівим кермом, але тут вони їх продавали і купували квартиру. Привозили відеомагнітофони, техніку з Японії, якої тоді в нас ще не було. І, звичайно, артисти балету на той час вважалися небесними створіннями, і всі хотіли віддати своїх дітей до балету".

Влад Яма, цитата з серії:

Влад Яма/пресслужба

"Як показали роки: як би класно ти не танцював, щоб добре заробляти на цій справі, варто їхати за кордон. У Києві за місяць ти можеш заробити приблизно 500 доларів, в Китаї — 2000 доларів. Підписуєш контракт, працюєш десь у парку розваг або на круїзному лайнері, їдеш на пів року. Щоб залишитися в Україні й непогано себе почувати, усі намагалися працювати з зірками. Але туди потрапили одиниці. Танцюристів в рази більше, ніж можуть найняти наші зірки".

MONATIK, цитата з серії:

MONATIK/пресслужба

"Коли Олександр Пономарьов вийшов на сцену, співав" З ранку до ночі "і з ним танцювали Крутецкого хлопці, я зрозумів, що брейк-данс близько, що їм можна опанувати, що це не казкова тема".

Мирослав Вантух, цитата з серії:

Мирослав Вантух/пресслужба

"Журналісти всього світу пишуть: "Хто не знає ще, що таке Україна, підіть подивіться ансамбль Вірського, і вам все буде зрозуміло"".

Олександр Бобик, цитата з серії:

Олександр Бобик/пресслужба

"Тоді була мода ходити до нічних клубів. Усі ці клуби, особливо у Києві, боролися за танцювальний контент. У кожному нічному клубі була велика сцена з обов’язковою шоу-програмою. Тобто ти міг прийти й потрапити на годинну або півгодинну програму з артистами, циркачами й танцюристами".

Раду Поклітару, цитата з серії:

Раду Поклітару/пресслужба

"Порівнюючи танці кінця 80-х і сьогодні, можу сказати, що за цей час прогрес, якого досягла українська танцювальна культура, просто неймовірний. Це політ у космос. Але ми поки злетіли, пролетіли трошки стратосферу, а до зірок ще далеко… Головне, щоб не було щілин у космічному апараті й кисень нормально надходив, щоб ми все-таки долетіли".

"Спалах" — документальний серіал про нову українську культуру та її сучасних героїв і героїнь від медіа СЛУХ. Кожна серія розкриває важливу тему: від феномену української попмузики і кліпмейкінгу до кіно, комедії, стріт-арту і локальних брендів одягу.

Для серіалу було знято понад 100 інтерв'ю, а його героями і героїнями стали Святослав Вакарчук, Дмитро Монатик, Юрій Бардаш, Роман Вінтонів (Майкл Щур), Ната Жижченко, "ДахаБраха", Влад Яма, Євген Клопотенко, Антоніо Лукіч, Олексій Потапенко, Іван Дорн, Андрій Данилко, Гео Лерос, Алан Бадоєв, Vivienne Mort, ресторатори Дмитро Борисов, Міша Кацурін, засновники CLOSER, Veselka, "Культура Звуку", "Планета кіно", Ukrainian Fashion Week, KSENIA SCHNAIDER і багато інших представників української культури.

Автори серіалу зазначають, що українці не звикли помічати наших творців або їхні роботи, поки їх не визнає світова індустрія. Але популярність за кордоном не є знаком якості або культурної значущості. Тому документальний серіал з 10 епізодів має на меті створити єдину історію про самодостатню і стильну українську культуру.

Документальний серіал "Спалах" створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Повʼязані теми:

Наступна публікація