Домашній тиран: що робити, щоб чоловік не бив? Коментує психологиня Наталя Підлісна

Домашній тиран: що робити, щоб чоловік не бив? Коментує психологиня Наталя Підлісна

Фото: Credits

Сімейне життя – це не завжди ідилія. У деяких з нас воно влаштоване зовсім не так, як про це мріялося у юності.

Нам ніколи не говорили у школі та університеті, що робити, якщо п'яний чоловік повертається опівночі і починає бити тебе ногами. Ніхто не розповідав, що робити, якщо у відповідь на якусь фразу він потрапляє кулаком правої руки просто в твоє око. Ніхто не розповідав, як треба на наступний день брехати людям, що впала зі сходів або сама вдарилася.

Психологи кажуть, що у таких стосунках двоє завжди притягують одне одного, як інь і янь. Але проблема в тому, що не завжди такі важкі стосунки можна розірвати, а також у тому, що є всі шанси, що життя з тираном рано чи пізно може закінчитися трагедією. Що вже й казати про невинних дітей, яким, окрім побоїв, життя з такими батьками закладає негативний сценарій на все життя.

Випадки домашнього насильства знайомі навіть благонадійним сім'ям, про які ніколи ніхто б не подумав!

Як же бути в такій ситуації? Чи справді з неї немає виходу?

На форумах нерідко жінки анонімно шукають відповіді на запитання «Що робити, коли чоловік б’є дружину?», «Як вгамувати тирана, якщо розлучитися – неможливо?». Таким чином з’ясовується, що людей у такому становищі – багато, і вони не знають, як вибратись з цього жаху.

Запитувати поради у рідних і знайомих теж не дуже хочеться. Від них часто можна почути лише слова співчуття чи засудження

«Не бійтеся отримати допомогу і сказати всім знайомим про те, що ви жертва домашнього насильства. Це страшно тільки на початку. Потім у ваше життя прийдуть люди, які допоможуть, і те, що ви оприлюднили – стане вашою силою. Домашнє насильство – це сміття. Його потрібно виносити з дому», – переконана психологиня Наталя Підлісна.

Експертка зауважує, що психологічний стан жінок, яких б'ють, погіршується з кожним разом і вони стають все більш піддатливими та безвільними.

«Жінки чекають що все припиниться, але нічого не припиниться. Так буде завжди і з кожним разом буде ще гірше», – каже психологиня.

Найчастіше жінки через низьку самооцінку навіть не намагаються змінити ситуацію і покинути чоловіка-деспота. Так і живуть разом роками. Більшість сторонніх людей з легкістю засуджують таких жінок за нерішучість. Але найчастіше на практиці ситуація виявляється складнішою, ніж це видно з боку. І її справді неможливо безболісно вирішити раз і назавжди. І причин тому – безліч.

Проблема в тому, що тиран підсвідомо підбирає собі у дружини дівчину без амбіцій, спокійну, спрямовану на заміжжя, домашні турботи і створення сімейного затишку. Здавалося б, такі жінки, як ніхто, заслуговують на домашній затишок.

І справді, чоловік на початку стосунків дає дівчині все. Деспотичний чоловік дуже красиво створює картинку ідеального, обдаровує подарунками, виконує бажання, потурає жіночим примхам. Відповідає на всі 100% еталону чоловіка.

Чому ж згодом нібито ідеальний чоловік стає тираном?

У кожному конкретному випадку – свої причини. І розуміння їх – це вже частина успіху на шляху вирішення проблеми.

Один з варіантів такої ситуації – чоловік наслідує приклад батьківських нездорових взаємин, що стали нормою поведінки для сина. Як бути в такому разі? Показати чоловіку, що ваша родина і ваші стосунки – не чиясь копія.

Якщо його мама все життя терпіла і страждала, одразу покажіть, що ви не така. Не миріться з насильством. Боріться, знайдіть для цього свій спосіб. Головне – дати йому зрозуміти, що це – не нормально. А ще дуже добре щоб він розумів – що за таку поведінку буде покарання чи наслідки.

Також варто розглядати варіант, що можливо для чоловіка бити дружину є способом самоствердження. Це логіка поведінки чоловіків-невдах, які стикаються зі складнощами на роботі або не вміють постояти за себе в конфліктах. Накопичується злість, яку він і зганяє на жінці.

Що робити, якщо чоловік б'є і ображає?

Слід знайти в собі рішучість і сили сказати йому, що така поведінка для вас неприйнятна. Категорично не можна знаходити аргументи, які нібито виправдають насильство. Своєю добротою жінка буде тільки провокувати агресора на нове насильство.

Не сподівайтесь, що його можна перевиховати. Зробити так, щоб все було «добре і мирно» не вдасться – йому не потрібно, щоб все було так. Він хоче постійно відчувати владу та домінувати, саме тому ображає та принижує. Тільки страждання жертви дають йому задоволення.

Наталя Підлісна радить жінкам йти на курси самооборони і вчитися боротися фізично.

«Налаштуйте себе на постійну боротьбу. Якщо він піднімає на вас руку і ви даєте йому здачі, якщо ви зумієте йому правильно відповісти – він, швидше за все, перестане вас бити.

В душі тирана криється страх перед силою, отриманий ним в дитинстві. Але навіщо вам ці стосунки, як на рингу? Це закладе основу сценарію поведінки ваших дітей. Вони теж будуть тиранами або жертвами», – каже психологиня.

За її словами, варто звертатись в групи самодопомоги жінок, які переживають домашнє насильство і йти, куди можете.

У таких випадках варто звертатись до поліції, а саме до мобільних груп протидії домашньому насильству в Україні. Це підрозділ поліції під назвою «Поліна».

Якщо ви вирішили піти від чоловіка-тирана, насамперед, не бійтеся залишитися ні з чим і почати все з нуля. Ви, як мінімум, отримаєте спокій, свободу і незалежність. Обов'язково розкажіть про свій намір близьким і друзям, вони підтримають вас у всьому. Зверніться на анонімну гарячу лінію психологічної допомоги. Наприклад, в Україні проблемами жінок давно та успішно займається громадська організація Ла Страда.

Подібні дії з боку чоловіка взагалі не варто якимось чином виправдовувати. Жаліти в цій ситуації варто тільки саму себе і дітей, якщо вони є. Якщо дійсно нікуди йти, немає ні родичів, ні друзів, не бійтеся звернутися в кризовий центр, вам нададуть психологічну та юридичну допомогу, і, можливо, забезпечать тимчасовим житлом.

Олена Литвинова

Читайте також: Як розпізнати соціопата

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Поради психолога
Наступна публікація