Коли варто телефонувати роботодавцеві після співбесіди

Коли варто телефонувати роботодавцеві після співбесіди

Фото: Credits

У різних компаніях термін зворотного зв'язку може бути різним. Та як претендентам зрозуміти коли вже варто нагадувати рекрутерові про себе, а коли ще зарано?

Зазвичай, коли є конкурс на вакантне місце, роботодавець не поспішає давати миттєвий зворотний зв'язок одразу після співбесіди. І на це є важлива причина — бажання поспілкуватись із якомога більшою кількістю пошукачів, аби знайти такого, який ідеально підійде для цієї роботи. Шукачі, своєю чергою, опиняються в режимі очікування на зворотний зв'язок від роботодавця, з якого стане зрозумілим, наскільки вдалою була співбесіда.

Коли нагадувати про себе?

У різних компаніях термін зворотного зв'язку може бути різним. Та як пошукачам зрозуміти, коли вже варто нагадувати рекрутерові про себе, а коли ще зарано? Про це ми запитали в Аліси Лаговської, керівниці відділу рекрутингу міжнародного сайту з пошуку роботи Jooble.

Передусім, важливо зрозуміти, що немає єдиного стандарту терміну надання зворотного зв'язку, якого дотримуються всі роботодавці. Все дуже індивідуально, а тому шукачам варто домовлятися про зворотний зв'язок наприкінці співбесіди. Не бійтесь бути активними та запитати у рекрутера, коли ви можете очікувати на зворотній зв’язок та у якій формі якщо він/вона не згадали про нього. Фраза "Ми вам перетелефонуємо" насправді залишає це питання відкритим, тому, поцікавившись про чіткий термін, ви дасте зрозуміти, що ця посада бажана для вас, і вам дійсно небайдужий фідбек.

Якщо рекрутер не телефонує

Якщо домовлений термін минув, а ви ще не отримали результату співбесіди — нагадайте про себе у спосіб, який ви погодили на зустрічі: за допомогою дзвінка, e-mail, через месенджери, соцмережі тощо. Не варто хвилюватись раніше часу, якщо вам відповідають не одразу, адже у рекрутера на це може бути декілька причин: наприклад, йому необхідно поспілкуватись іще з кількома кандидатами на вакансію, або погодити подальші етапи співбесіди з керівником чи командою.

Якщо ж обіцяний рекрутером термін зворотного зв'язку минув, а з вами не виходять на зв'язок та ігнорують ваші дзвінки або листи, варто задуматись, чи потрібно вам домагатися відповіді — така непрофесійна поведінка рекрутера може бути показником низької культури в компанії та й загалом налагодженість внутрішніх процесів. Буває й таке, що рекрутер просто некоректно організував свою роботу або боїться/не вважає важливим відмовляти кандидатам, а тому ігнорує їхні дзвінки. У будь-якому разі, якщо така проста річ, як зворотний зв'язок, не вважається за потрібне й обов'язкове, хтозна, чи не таке ж ставлення у роботодавця до його працівників та їхніх потреб.

Як реагувати на відмову

Якщо компанія надала перевагу іншому кандидатові, не варто сприймати це надто негативно та агресивно, звинувачуючи рекрутера у вашій невдачі. Винесіть максимум користі із цієї ситуації — попросіть рекрутера про чесну відповідь щодо того, які професійні та особистісні навички вам варто вдосконалити, аби претендувати на таку посаду у майбутньому. Якщо ви виконували тестове завдання та не впоралися, попросіть деталізувати ваші помилки — це допоможе більше не припускатися їх.

З досвіду знаю, що коли відмова кандидату відбувається через розбіжність його цінностей із цінностями компанії або через особистісні якості, чи так звані soft skills, це сприймається претендентом важче, а іноді й навіть як особисті образи. Та насправді це можна розглядати з точки зору ще однієї зони для вашого розвитку, якщо вам дійсно цікаві компанії з такими цінностями. Якщо ж ні, тоді цей вибір роботодавця дає вам можливість знайти компанію, із якою у вас будуть спільні погляди, і де робота буде насправді комфортною.

Чого не варто робити

Аліса Лаговська

Важливе правило комунікацій після співбесід — не сперечатись, чому вас не взяли на бажану роботу, ображатись чи докоряти рекрутеру. Наш світ дуже тісний, і ніхто не знає, де та коли вам доведеться перетнутися в роботі із цим рекрутером. Тож не варто залишати про себе негативне враження, а краще думати про майбутнє. 

Підрезюмуємо?

Хоч фідбек — справа нешаблонна, ніколи не бійтеся нагадати про себе та сповістити рекрутера, що вам цікава вакансія і ви чекаєте на зворотній зв’язок; сприймайте негативну відповідь як можливість зробити висновки, вдосконалити свої навички і в наступний раз пройти співбесіду успішно; будьте ввічливими — це запорука гарної репутації не лише під час проходження співбесіди, а й у житті.

Читайте також: Про що варто запитати рекрутера на співбесіді

Повʼязані теми:

Наступна публікація