Мама і донька: як стосунки між ними позначаються на подальшому житті дочки

Мама і донька: як стосунки між ними позначаються на подальшому житті дочки

Фото: Credits

Вважається, що татки просто обожнюють своїх дочок і прив'язані до них іноді навіть сильніше, ніж до синів. Донечка – це таткове світло, ніжність і гордість.

І все ж психологи вважають, що саме мама чинить на дівчинку вирішальний вплив. Від того, як мама зуміє налагодити стосунки з дочкою, чому навчити і які якості прищепити, багато в чому залежить те, якою жінкою в майбутньому стане її дочка. Детальніше про це розповів психолог Наталія Сідорьонок.

Дочки копіюють своїх мам

Донька завжди помічає і запам'ятовує реакції мами на те, що відбувається навколо: як вона ставиться до старших, до протилежної статі, до кар'єри, як стежить за собою, про що мріє і так далі.

Якщо мама – самодостатня особистість, шанована оточенням, а вдома – прекрасна господиня і улюблена дружина, то донька, яка живе в атмосфері любові, праці і турботи, приймає ті правила, які прийняті в цій родині, і будує своє доросле життя за тим самим принципом. А якщо мама нічим в житті не цікавиться, нічого не домоглася і відчуває себе нещасною, то, швидше за все, дитина теж не зможе себе реалізувати і прожити своє життя інакше. Хоча бувають винятки – якщо дівчинка розумна і самостійна, вона швидко зрозуміє, що зобов'язана вирватися з затхлого домашнього світу і побудувати своє життя кардинально по-іншому.

У будь-якому разі дуже багато залежить саме від мами, від її особистості і прийомів виховання своєї дочки. А мами бувають різні...

Мама - сама дитина

Якщо мама – людина не самостійна, в усьому сумнівається і не здатна на рішучі вчинки, донька може вирости такою ж нерішучою, не вміє розібратися в своїх почуттях, тож зазнає впливу оточення. Такі дівчинки з віком не прагнуть до кар'єри, не вміють ризикувати і не намагаються зловити "журавля в небі", а просто пристосовуються до обставин. Вони не вміють за себе постояти і на всіх ображаються. В результаті відчувають себе нещасливими.

Мати-тиран

Погано і коли мати – справжній тиран, який чує тільки себе і вважає, що тільки вона знає, як чинити правильно і доцільно. У такої мами неможливо відпроситися в кіно на вечірній сеанс або на дискотеку. Тільки мама вирішує, з ким треба дружити і з яким хлопцем зустрічатися. А ще – яку професію обрати дочці і який вигляд їй мати. Непослух загрожує погрозами й покараннями. У таких сім'ях глава сім'ї – тільки мама, а чоловіка або немає, або він зовсім не бере участь у вихованні дітей і не має права голосу. Тому донька з раннього дитинства не сприймає представників сильної статі як опору і не має до них поваги і довіри.

Дівчинка в такій атмосфері може бути схожа на матір: жорстка і деспотична, або, навпаки, безініціативна, закомплексована і не здатна на самостійні вчинки. Такі дівчатка навіть не підозрюють, якою щасливою може бути сімейне життя, коли папа, мама і дочка – єдина дружна команда, де один одного поважають і цінують.

Мати-квочка

Якщо мати всіляко захищає свою дочку, не обтяжує її жодною роботою, виконує всі її бажання і всіляко пестить, то дівчинка з роками так нічому і не навчиться, залишиться інфантильною дитиною, примхливою і не здатною ухвалювати рішення і протистояти життєвим труднощам. Матері в такий спосіб намагаються зробити життя дитини кращим і комфортнішим, ніж своє власне, однак цим вони тільки шкодять.

Мати-самозакоханість

Зустрічаються матері, які люблять тільки себе. Вони зарозумілі, займаються лише своєю зовнішністю, кар'єрою і відпочинком. На дитину не звертають жодної уваги. Дівчинка в такій сім'ї надана сама собі. Вона не знає, що таке турбота, любов, співпереживання. Вона не звикла думати про ближнього. З таких дочок зазвичай виростають холодні й зарозумілі жінки, які не вміють створити сімейний затишок, бути відданим другом. Це не ті жінки, які вміють щиро любити і здатні жертвувати собою заради коханого. У них може скластися кар'єра, але щасливими в особистому житті вони бувають рідко.

Мати-подруга

Найкраще – коли мати є подругою, однодумницею і спільницею дочки. Чудово, якщо всю домашню роботу мати і дочка роблять спільно. Разом відпочивають і подорожують. Такі матері зазвичай живуть інтересами своїх дітей, знають їх друзів, завжди дадуть слушну пораду і допоможуть у скрутну хвилину. А ще поважають думку дочки і чоловіка, і всі суперечливі моменти намагаються вирішувати без скандалів, шляхом обговорення.

Це прекрасні стосунки, якщо тільки мама виховує дитину у потрібному напрямку, тобто якщо вона не асоціальна. Ще один важливий момент: мама-подруга все ж повинна зберігати певну дистанцію, виховувати повагу до думки дорослого досвідченого людини, інакше дитина незабаром просто припинить прислухатися до її порад.

У мами-подруги, як правило, виростають дочки чуйні, товариські, працьовиті, вони вміють вирішувати проблеми і не бояться їх. Дочки зазвичай не самотні в житті і вміють знайти спільну мову з людьми. А ще з них виростають досить привабливі жінки, які вміють стежити за своєю зовнішністю.

Кожній матері слід критично оцінювати свої позитивні і негативні якості характеру, розуміючи, що вони позначаться на вихованні дочки. Потрібно намагатися боротися з вадами, не боятися визнавати свої помилки і вдосконалюватися.

Поради мамам, які бажають виростити щасливих дочок

Ніколи не намагайтеся за допомогою дочки втілити в життя свої нереалізовані мрії: не змушуйте займатися танцями або музикою, як самі мріяли в дитинстві, якщо дитині цікаво займатися в'язанням або малюванням.

Дозвольте дочки самій вибрати ту професію, до якої лежить душа, а не ту, яку ви вважаєте найбільш оптимальною.

Якщо донька досягла значних успіхів в житті, її кохає оточення - не смійте до цього ставитися з ревнощами і критикувати її досягнення. Вмійте визнати, що дитина виявилася талановитішою і успішнішою за вас!

Мама завжди повинна пам'ятати, що її слова, звички і вчинки оцінюються і запозичуються дочкою. Тому потрібно тримати себе у руках за будь-яких обставин, проявляти терпіння і завжди бути позитивною. Якщо ви вмієте радіти життю і сміятися з невдач, то й дочка буде оптимісткою, а у таких людей більше шансів знайти щастя.

Читайте також: Як не виховати з дитини нарциса

Стаття з добірки новин:
Поради психолога
Наступна публікація