Поганий начальник: які є різновиди

Поганий начальник: які є різновиди

Фото: Credits

Вважаєте, що всі погані начальники однакові? Помиляєтесь! Виявляється, існує класифікація начальників, від яких хочеться бігти на край світу.

Злюка

Такий начальник весь час чимось незадоволений, йому практично неможливо догодити. Він не хвалить своїх підлеглих, навіть якщо вони на це заслужили, проте лає їх часто й охоче, за будь-який – навіть мінімальний – гріх. Приводів для цього більш ніж достатньо: насварилося вище начальство; працівники, хоч і впоралися із завданням, не врахували якісь його розпорядження; дорогою на роботу оштрафували за перевищення швидкості – годиться будь-яка подразнювальна подія. Спілкуватися з такою людиною складно, працювати ще складніше, тому співробітники  його відділу, зазвичай, не затримуються.

Істеричка

Такий керівник мало того що лютуэ з приводу і без, так ще і влаштовує істерики. Накричати, стукнути кулаком по столу або почати тупотіти ногами для нього – цілком звичні дії, в яких він не бачить нічого особливого чи недозволеного. Зрозуміло, в кабінеті у вищого начальства він нічого такого собі не дозволить, а от відірватися на підлеглих – мила справа. Зазвичай, така поведінка диктується повною відсутністю культури та виховання, які не варто плутати з освітою. Відомі також випадки, коли подібна – нестримана поведінка – була виявом хвороби, наприклад, діабету: людина, що не знає про діагноз, і не отримує належного лікування, стає запальною та істеричною  але це вже зовсім інша історія.

Контролер

Даючи завдання, такий начальник постійно контролює своїх підлеглих, ставлячи нескінченні запитання: "Чим ти зараз займаєшся?", "На якій стадії перебуваєш?", "Чому вибрав саме цей шлях?", "Скільки тобі ще часу знадобиться, щоб все закінчити?". Такий "інтерес" сприймається як постійні причіпки і дратує, а необхідність постійно звітувати тримає в напруженості і відволікає від роботи, в результаті ви все робите не швидше, а повільніше, ніж могли б. Психологи вважають, що така поведінка начальства з головою видає його невпевненість, але тільки не у вас, а в самому собі.

Без організаторських здібностей

Начальник повинен вміти організувати людей для виконання тих завдань, які стоять перед відділом. Хтось купує організаторські здібності в процесі навчання, хтось має їх від народження, але без них на місці керівника робити нічого – він не зможе ні налаштувати колектив на роботу, координувати її згодом. Працювати з таким босом, можливо, простіше, але плентатися в хвості у інших відділів і постійно сидіти без премій і заохочень, мало кому сподобається.

Хам

Мабуть, найнеприємніший різновид керівництва – начальник-хам. Користуючись своїм становищем, він дозволяє собі вчинки, які, м'яко кажучи, тривожать оточення. Такому босові нічого не варто вщипнути свою підлеглу, зробити їй непристойну пропозицію, ужити в розмові сороміцький вислів, вилаятися матом. Таких людей – незалежно від професії і службового становища – дуже важко присоромити і перемогти у суперечці, вони поважають тільки грубу силу. Тому, якщо керівний хам обрав своєю жертвою вас, а у вас немає м'язів як у Шварценеггера, краще перейти до іншого відділу.

За допомогу у розкритті теми дякуємо психологу Марині Єлисєєвій.

Олександра Волошина

Повʼязані теми:

Наступна публікація