Ваш начальник – самодур: що робити, якщо керівник весь час чіпляється

Ваш начальник – самодур: що робити, якщо керівник весь час чіпляється

Фото: www.credits

Стосунки начальника з підлеглими – конфлікт за визначенням. Керівник будь-якого рангу не може не робити зауважень – це його професійний обов'язок, зрештою, саме він несе відповідальність за все, що зроблять його співробітники. Важливо розуміти і приймати рекомендації начальства, роблячи з них правильні висновки. Але як бути, якщо бос весь час чіпляється, причому робить це з приводу і без?

Заяву на стіл!

На запитання, що робити, якщо начальник постійно зневажливо ставиться до одного зі своїх підлеглих, причому робить це без всяких підстав – просто так, тому що ця людина йому з якоїсь причини не подобається – більшість з нас відповість: "Та що тут думати – заяву на стіл і все, розмову закінчено!" Можливо, зерно істини в таких словах є – навіщо витрачати час, моральні сили і, головне, нерви на спілкування з людиною, яка свідомо налаштована проти вас, а значить, нічого путнього із взаємин з нею не вийде. Не краще піти з роботи, на якій не бачиш нічого, крім приниження, і знайти іншу – таку ж, а то і кращу?

На жаль, досить часто так складаються життєві обставини, що людина не може залишити місце, на якому працює. Причини тому можуть бути різними: наприклад, саме ця організація розташована недалеко від будинку, де чекає хвора мати або бабуся, в той час як до іншої довелося б їхати через все місто, або це місце – єдине у своєму роді, інші – рангом нижче, а то їх і зовсім немає. Як бути тоді?

Переконайтеся, що до вас чіпляються

Як каже письменник Семен Альтов, перш ніж відчути себе приниженим, переконайтеся в тому, що вас дійсно принизили. У нашому випадку – переконайтеся, що вас критикують марно, а потім... прийміть критику як обґрунтовану. Просто припустіть на мить, що ваш начальник правий, а ви – ні, і вам потрібно все виправити і зробити висновки з досконалої помилки. Такий маневр дасть вам можливість відійти від емоцій і тверезо оцінити ситуацію. Якщо і після цього ви будете впевнені, що претензії, які висуваються до вас, були безпідставними, доведеться визнати: до вас дійсно чіпляються.

Трамвайний хам

Знову-таки спокійно, без нервів, проаналізуйте ситуацію: начальник насправді принижує саме вас або йому властивий такий стиль спілкування, і подібним чином він поводиться з усіма? Зрозуміло, цей факт його жодним чином не виправдовує, але крапки над "і" розставляє. Якщо від самодурства керівника страждають всі, його злостивість не спрямована конкретно проти вас – як кажуть, нічого особистого – він просто є хамом за натурою.

Не приймайте все близько до серця

Втім, є ще один момент, який необхідно враховувати, і це – підвищена емоційність. Можливо, начальник не говорить вам нічого страшного, а ви – через особливості сприйняття – приймаєте його критику надто близько до серця? Можливо, варто відростити "шкуру" трохи товстішу і навчитися реагувати тільки на дійсно неприємні речі, а не на кожне "апчхи" свого керівництва? Можливо, начальник через п'ять хвилин вже не пам'ятає, що саме вам сказав, а ви ще декілька годин, а то і днів "пережовуєте" свою образу.

Даємо відсіч!

Переробити іншу людину – дуже складно, а часом і неможливо, та й взагалі не має сенсу – зрештою, як кажуть у народі, вам з вашим безпосереднім керівником дітей не хрестити, так чи варто витрачати на його "перевиховання" свій час і сили? Але дати тиранові відсіч ви цілком можете – люди такого типу впевнені, що можуть зневажати інших абсолютно безкарно, тому абсолютно не готові до відповідних дій з їхнього боку. Поставте зарозумілого начальника на місце – рішуче і твердо, але без тіні хамства (навіщо вчитися у нього поганого?) і ви будете здивовані, як швидко він "відіграє" свою поведінку тому. Два-три таких уроки хороших манер – і ваш деспот відчепиться від вас, можливо, вибравши іншу жертву для своїх нападок.

Увімкніть почуття гумору

Ті, кому не під силу такі рішучі дії, можуть скористатися іншим – не менш дієвим! – методом: включити почуття гумору. Можна раз і назавжди вирішити для себе, що ваш бос – божевільний, і спостерігати за ним, як за завсідником божевільні – навряд чи ви станете всерйоз ображатися на таку людину. Коли начальник особливо розійдеться і почне тупотіти ногами або стукати кулаком по столу, подумки одягніть йому на голову мішок з-під картоплі або старе іржаве відро – в такому вигляді він гарантовано не викличе у вас негативних емоцій, тільки позитивні. До речі, помітивши, що ви змінили своє ставлення до нього з вічно переляканого і ображеного на поблажливе й іронічне, зовсім інакше стане поводитися і сам начальник. Перевірено.

За допомогу у розкритті теми дякуємо психологу Марині Єлисєєвій.

Олександра Волошина

Стаття з добірки новин:
Поради психолога
Наступна публікація