Як навчитися відмовляти, коли у тебе позичають гроші

Як навчитися відмовляти, коли у тебе позичають гроші

Фото: Credits

Важко прожити життя, жодного разу не позичивши ні в кого грошей або не почувши аналогічного прохання на свою адресу. Однак далеко не завжди ми можемо і хочемо відповідати на нього позитивно. Причини можуть бути різними: хтось просто не має такої суми, хтось боїться не отримати свої гроші назад. Але щоразу, кажучи "ні", ми чомусь відчуваємо сором і провину. Як навчитися правильно відмовляти, коли у тебе позичають гроші?

Люди ставляться до прохання позичити грошей по-різному: хтось позичає всім, хто попросить, хтось робить це вибірково, вирішуючи, оцінивши всі "за" і "проти", є і такі, хто не робить цього ніколи.

А що натомість?

Якщо ви охоче позичаєте гроші, незважаючи на те, що вам їх рідко повертають, саме час задуматися про те, навіщо вам це потрібно – що ви отримуєте натомість? Безвідмовність не виникає просто так, за її допомогою ви вирішуєте власні проблеми або задовольняєте якісь свої потреби. Наприклад, вам подобається в очах оточення мати вигляд людини доброї і щедрої чи, навпаки, ви насолоджуєтеся роллю жертви (буває і таке!), яку всі кривдять, не розраховуючись за рахунками.

Не дам!

Якщо ви ніколи, нікому і нізащо не позичаєте гроші, на те є свої причини. Ось деякі з них.

Принцип. Одна з них – принцип, який ви для себе визначили, і тепер вважаєте неправильним від нього відступити, хоча десь в глибині душі і розумієте, що ваша принциповість виправдана далеко не завжди.

"Най би хто подав!" Як казала бабуся, що просить милостиню на паперті, героїня Аліси Фрейндліх у фільмі "Жорстокий романс": "Самій би хто подав!" Людина вважає, що вона недостатньо заможним, щоб позичати гроші іншим. Якщо це дійсно так, то нічого не вдієш, але дуже часто з таким переконанням живуть і досить заможні люди, яким просто подобається прибіднятися.

"Не дочекаєтеся!" Класична причина, коли людина щось робить або не робить – лише із принципу: "Ви хочете, щоб я позичив вам грошей? Не дочекаєтеся!" Втім, так вона так відреагує на будь-яке прохання – замінити когось на роботі або прикрити перед начальством під час відсутності – просто так, через непоступливість характеру.

Як правило, в кожному такому випадку людина зосереджується на якихось установках, які не дозволяють їй вчинити інакше. А це неправильно, оскільки ситуації бувають різні, і керуватися варто ними, а не внутрішніми психологічними блоками.

Мета виправдовує засоби

Перш ніж погоджуватися або відмовляти позитичити гроші, дізнайтеся відповідь на важливе питання – на що саме людина просить у вас гроші. Якщо мова йде про здоров'я – її або близьких – не дати грошей і виправдати своє рішення, як для нього, так і для себе, буде досить складно. Якщо ж гроші потрібні на те, щоб купити сто першу кофтинку або тисячну помаду, то ніхто вам не дорікне через відмову.

Дружба дружбою, а грошики нарізно?

На запитання, чи варто позичати гроші близьким друзям, кожен відповідає сам. З одного боку, існує народна мудрість, згідно з якою найкращий спосіб втратити друга – позичити йому грошей. З іншого, якщо в складних життєвих ситуаціях ми не можемо покластися на близьких друзів, то що ж це за дружба така і навіщо вона потрібна?

Вчимося відмовляти

Відмовляти важко, але іноді необхідно, адже не завжди ми можемо – а іноді і відверто не хочемо – віддавати свої "кровні". Тому, вирішивши відмовити в позичанні грошей, робіть це правильно.

Не поспішайте. Відповідаючи на грошове прохання, не поспішайте – візьміть тайм-аут, скажіть: "Мені потрібен час, щоб подумати і порадитися з чоловіком". Звичку давати відповідь одразу нам прищепили ще з часів середньої школи. "Іванов, скільки буде двічі по два?" – суворо запитувала вчителька. І горе-Іванову, якщо він не міг відбарабанити правильне вирішення одразу ж, тоді найчастіше йому доводилося чути: "Сідай, два!". Але тепер ви не в школі, а на життєві ситуації важко дати однозначну відповідь (до речі, це стосується не тільки грошей), та до того ж ще й зробити це швидко – це ж не таблиця множення, яку можна завчити раз і назавжди.

Не мніться. Вирішивши відмовити, не мніться, говорите твердо. Вихована і чуйна людина зрозуміє, що ви впевнені у своєму рішенні, і не буде продовжувати тему. Якщо ж співрозмовник поводиться нахабно, то, можливо, варто відповісти йому тим же і не церемонитися. Доки ви будете говорити невпевнено, вас будуть діставати проханнями і запитаннями.

Аргументуйте свою відмову. Ви не зобов'язані пояснювати, чому не хочете давати гроші в борг, це ваше право. Але психологи стверджують, що аргументовану відмову людина сприймає легше і не накопичує образи. Тому спокійно поясніть людині, що ви просто не маєте необхідної суми, або маєте, але призначена для давно запланованої і вкрай важливої для вас покупки, і питання буде закрите.

Метод "від зворотнього"

Метод "від зворотнього", який ми пам'ятаємо ще зі шкільних років, ефективний не тільки під час доведення теорем, його успішно можна використовувати і в повсякденному житті. Так, якщо людина постійно позичає у вас гроші і рідко їх віддає, чи не віддає взагалі, спробуйте... попросити в борг у неї. По-перше, це дасть вам можливість простежити її реакцію і, можливо, навіть повчитися, як відмовляти, і виробити свою тактику. По-друге, після двох-трьох таких прохань вона, найімовірніше, обере для своїх прохань інший об'єкт.

За допомогу у розкритті теми дякуємо психологині Діні Васильченко psymir.kiev.ua.

Олександра Волошина

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Поради психолога
Наступна публікація