Як залучити гроші в своє життя?

Як залучити гроші в своє життя?

Фото: Credits

Гроші дають нам і блага, і статус, і можливість комфорту, і розвитку.

Завдяки грошам ми можемо не тільки почуватися в безпеці, але і, будемо відверті, поліпшити власний імідж, знайти нові стосунки, зрештою, оплатити курси, які дозволять нам розвиватися особистісно і професійно.

Чому ж одні люди катаються як сир в маслі, не маючи нестачі в грошах, в той час як інші живуть від зарплати до зарплати – і навіть перевернутий віник не допомагає?

З'ясовує і дає фінансово-психологічні поради психологиня, експертка благодійної організації "100% Життя" Катерина Панделі.

Всі ми теоретично знаємо або як мінімум один раз читали в популярній фінансовій літературі різні поради з серії "Як стати мільйонером".

Як правило, це рекомендації з серії "Відкладати мінімум 10% доходів", "Рахувати і ретельно записувати свої витрати", "Не приймати необдуманих рішень під час покупок", "Не брати споживчі кредити, а, навпаки, інвестувати кошти". Все це добре і корисно. Але не відповідає на головне запитання: чому деякі з нас можуть їх дотримуватися, підраховувати витрати, відкладати гроші, інвестувати і не робити компульсивних покупок, а деякі – ні?

Спробуємо з'ясувати психологічний бік питання і спробуємо змінити своє ставлення до грошей.

Насамперед треба визнати, що енергія грошей дуже велика. І варто приймати її до уваги як важливу частину свого життя. Над багатьма з нас тяжіють настанови з дитинства, що "гроші – не головне", "багата людина не може бути хорошою", "великі гроші неможливо заробити чесною працею". Всі вони впливають на наше ставлення з грошима. У ситуації вибору ми частіше будемо спиратися на наші переконання, тим самим втрачаючи можливість від наміру перейти до дії і обрати гроші.

Цікаве спостереження, про яке багато хто з вас міг чути: коли достатньо заможні люди, які одного разу побували банкрутами і втратили все, знову повертаються у світ великих грошей і деколи досягають ще більшого фінансового добробуту. Але і тут ми можемо знову потрапити в пастку обмежувальних переконань – "гроші до грошей", "багаті друзі, хороші зв'язки". Насправді це про здатність дозволити собі бажати більшого, ніж тільки те, що необхідно для існування.

Такі люди не думають категоріями "заощаджу на гречці, куплю сир подешевше, візьму локшину на розпродажі". У широко мислячих людей категорії інші – яхта, дорогий ресторан, бутик з брендовим одягом. Таким людям, навіть якщо вони збанкрутували, легше знову все почати спочатку. Яскравий приклад – Дональд Трамп, який двічі був банкрутом, а став президентом Сполучених Штатів. Такі люди не думають, де взяти гроші на їжу – їх плани набагато масштабніші і включають запит, як заново заснувати багато мільярдний бізнес.

Зупинимося на питанні "заощадити на собі і купити дешевше". Це типовий приклад тунельного мислення: тільки-но ми зациклюємося на питаннях "від зарплати до зарплати", і на це вистачить, то Всесвіт говорить нам: ок, і на це вистачить.

"Просто так нічого не дається! Якщо тобі щось дарують, треба дати їм!" Ці настанови геть неправильні і псують нам життя (і наші фінансові надходження). Поставте собі запитання: якщо я отримаю від знайомої мені людини несподіваний подарунок, як я буду почуватися? Як ви ставитеся до компліментів, подарунків, безкоштовних "фішок" від інших? Відстежте, як ви це сприймаєте? Чи ви берете це відкрито, з вдячністю, чи ви напружені, і тим самим не приймаєте дарів з радістю і захопленням.

Тільки-но ви починаєте відстежувати у вашому ставленні до матеріальних подарунків такі стримувальні/забороннні реакції, тут же ситуація почне змінюватися в позитивний бік. Пам'ятайте, приймаючи подарунки, важливо дозволити собі бути радісним і захопленим від того, що відбувається. Адже тільки людині щасливій і щедрій на емоції хочеться дарувати подарунки – не тільки людям, але й навколишньому Всесвіту.

Читайте також: Як правильно розподілити сімейний бюджет: поради психолога

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Поради психолога
Наступна публікація