Хто такий аб'юзер і як його розпізнати

Дата публікації
Перегляди
691к
Час на прочитання
5 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Хто такий аб'юзер і як його розпізнати

насильство, абьюзер / Фото: www.credits

У наш час все частіше можна почути слово "аб'юз", а заодно і похідне від нього – "аб'юзер", що означає людину, яка практикує такий психологічний прийом. То хто ж такий аб'юзер і як його розпізнати?

Хто такий аб'юзер

Аб'юз в перекладі означає "насильство", "образа" і "жорстоке поводження", а, отже, людина, яку називають аб'юзером, піддає інших насильству – ображає, принижує, шантажує або примушує їх до чогось проти їхньої волі. Ґвалтівником, що зазіхає на наше фізичне або психічне здоров'я, може бути хто завгодно, починаючи від найближчих людей – батьків, бабусь і дідусів, дітей і чоловіка, і закінчуючи людьми сторонніми, як більш, так і менш значущими – начальником, сусідом, продавцем в магазині і навіть попутником в громадському транспорті, поспілкувавшись з яким, ви ще довго будете почуватися пригнічено. А йому, власне, це і треба.

Яким буває аб'юз

Аб'юз може бути різним, зокрема фізичним і сексуальним, але ці його види простіше розпізнати – важко не зрозуміти, що людині, свідомо чи підсвідомо, бажають зла, якщо її намагаються вдарити або, всупереч її волі, схилити до сексуальних стосунків. З психологічним аб'юзом справа йде куди складніше – він набуває найрізноманітніших форм, і його жертва не завжди розуміє, що має справу з професійним маніпулятором, мета якого – образити чи принизити.

Звідки беруться аб'юзери

На запитання, звідки ж беруться аб'юзери, можна відповісти, використовуючи знання про те, що ображають інших тільки нещасні люди, щасливим це не потрібно – у них є набагато цікавіші заняття. Зазвичай, аб'юзер – людина з купою комплексів, незадоволена собою і своїм життям, яка замість того, щоб впоратися зі своїми об'єктивними і суб'єктивними проблемами, намагається зробити крайніми інших – як близьких, так і не дуже людей.

Не одноразові випадки, а система

Найважливіша ознака аб'юзу – систематичність. Якщо людина раз або два пожартувала стосовно іншого або, скажімо, накричала на нього, це ще не привід зараховувати його до моральних ґвалтівників, зрештою, право на емоції має кожен з нас. аб'юзером її можна вважати лише в тому разі, якщо вона принижує або ображає когось постійно – з завзятістю, гідною кращого застосування.

Як розпізнати аб'юзера

Існує низка ознак, за якими аб'юзера можна розпізнати на самому початку спілкування, що дозволить уникнути його негативного впливу. Наявність у нового знайомого хоча б декількох з них має вас насторожити.

Агресія по стосовно слабких і беззахисних. Аб'юзер зазвичай агресивний стосовно слабких і беззахисних, тобто тих, хто, образно кажучи, не може дати йому здачі – дітей, літніх людей, тварин. Якщо чоловік при вас з ненавистю говорить про якусь із цих категорій, можете не сумніватися: з часом від нього дістанеться й вам.

Пристрасть до критики. Аб'юзер у всьому бачить лише негатив, тому він постійно критикує всіх – ви не дочекаєтеся від нього жодного доброго слова на чиюсь адресу. Він буде говорити, що ви маєте поганий вигляд, несмачно готуєте, неправильно виховуєте дітей і зовсім не вмієте одягатися – тобто, тицьне пальцем в найболючіше місце, "оголивши" те, що ви, можливо, намагаєтеся приховати від оточення. Щоб зрозуміти, чи є ваш знайомий емоційним ґвалтівником, послухайте, що він говорить про інших – швидше за все, точно так само він засуджує вас, коли ви цього не чуєте.

Було ваше – стало наше. Для емоційного ґвалтівника не існує особистого простору іншої людини, що, втім, зрозуміло: чим ближче – як у прямому, так і в переносному – сенсі він підійде до своєї жертви, тим більше болю він зможе заподіяти їй. Тому малознайомі аб'юзери так люблять підходити до вас на недозволено близьку відстань, хапати за руки, поблажливо поплескувати по плечі, а члени сім'ї – входити до вашої кімнати без стукоту, читати вашу пошту і без дозволу користуватися вашими речами.

Облік і контроль. Аб'юзер завжди буде старатися контролювати вас, змушуючи звітувати в кожній хвилині: що робили, де були, з ким зустрічалися? Звичайно, у людей, що живуть поруч, таких можливостей більше, але друзі, подруги і коханці теж – за бажання – досягнуть успіху в контролі за вашим життям.

"Тепер ти тільки моя!" Набагато простіше емоційно тиснути на людину, у якої немає підтримки з боку інших, тому аб'юзер намагається відгородити свою жертву від усього світу. Так, чоловік-тиран робить все, щоб ізолювати дружину від усіх, з ким вона спілкується – спочатку від подруг і приятельок, а потім і від рідних і близьких, після чого він, образно кажучи, може брати її голими руками.

"Ніхто не буде кохати тебе так, як я". При цьому емоційний ґвалтівник запевняє свою жертву в тому, що ніхто не буде любити її так, як він. Це потрібно аб'юзеру для того, щоб жертва не зірвалася з гачка, на який він зловив її, подумавши: "Так, він, звичайно, важка людина, але де я ще знайду того, хто буде кохати мене, як він, і прощати мені всі мої недоліки". До речі, щойно ви повірите в те, що нікому більше не потрібні, що, звичайно ж, не так, знайте: аб'юзер досяг своєї мети – ваша самооцінка впала до нуля і ви тепер цілком і повністю залежите від цієї людини.

Найкращий спосіб захисту – напад

Щоб дати відсіч емоційному ґвалтівникові, потрібно знати, перед чим він пасує. Будь-який аб'юзер нахабніє, коли його бояться, в такому разі він буде завдавати своїй жертві все нові й нові "удари", а ось, отримавши відсіч, він губиться і відступає. Головне, побороти страх перед ним і згадати, що найкращий спосіб захисту – напад. Можливо, одна контратака не вирішить проблему стосунків з емоційним ґвалтівником, але через два-три рази в нього відпаде бажання вас катувати.

Не менш ефективний спосіб протистояння аб'юзеру – демонстрація байдужості до його нападів. Оскільки йому потрібне "підживлення", яким виступає ваш страх, нерви і сльози, не отримавши його, він, подібно до актора, який грає перед порожнім залом і не отримує відповідної енергетики, незабаром дасть вам спокій.

Олександра Волошина

За допомогу у розкритті теми дякуємо психологу Марині Єлисєєвій.

Повʼязані теми:

Наступна публікація