Що не так з сучасними чоловіками: до чого призвела еволюція

Що не так з сучасними чоловіками: до чого призвела еволюція

Фото: Credits

Мамонти вимерли, полювання і наскельну творчість замінили поїздки до молів і зависання в соцмережах. Життя первісного чоловіка було сповнене небезпек і адреналіну, зате щодо його змісту і рольових моделей – голови печери, мисливця, воїна – запитань не виникало. Сьогодні, щоб зрозуміти для себе, хто взагалі я (він) такий, і чоловікам, і жінкам іноді роками доводиться чекати на прояснення.

Зміна параметрів

Колись еволюція тривала два з половиною мільйони років – стільки часу знадобилося природі, щоб вкоротити зуби і збільшити обсяг мозку людини до сучасних розмірів. Божевільна швидкість сучасного життя прискорила всі, включаючи еволюційні, процеси. За останні сто років середньостатистичний чоловік підріс на 11 сантиметрів, став на 14% повільнішим, подовжився в руках і ногах, розширився в талії, а ось пеніс сучасника на сантиметр вкоротився (останнє дослідження стосується британських чоловіків, що з нашими – поки незрозуміло). Дослідники пов'язують зовнішні зміни з екологічними метаморфозами, що вплинули на ендокринну систему. Втім, зовні новий чоловік, як і раніше впізнаваний: сантиметр плюс, сантиметр мінус – не рахується. А ось внутрішньо часом скидається на інопланетянина – в силу нових переконань і установок.

4 зміни, що відбулися з чоловіками

Уніфікація статі. Пів століття тому ситуації "чоловік заробляє менше за дружину" або "чоловік підпорядковується жінці-босові" здавалися непристойним непорозумінням. Тепер це норма життя. Чоловіки успішно няньчать дітей в декретній відпустці, а їхні дружини в цей час керують бізнесом і заправляють долями компаній. За даними міжнародного інтернет-ресурсу Globe Women, в Європі кількість жінок-управлінців перевалило за 40%. Освоївши навички постановки мети і нагостривши списи, жінки виходять на полювання нарівні з чоловіками. Колись вони за це боролися, але, здобувши перемогу, почали нарікати на те, що сильна стать здрібніла. "Сьогодні ми спостерігаємо вирівнювання ролей, – міркує Євгеній Пестерніков, коуч, віцепрезидент Київської бізнес-школи. – Жінка прагнула до свободи, і чоловік зрештою сказав: "Ок". Це не означає, що він здрібнів. Просто великий відсоток незалежності передбачає велику зону відповідальності і трансформацію культурних кодів. Тепер не вважається непристойним, якщо чоловік і жінка, що перебувають у стосунках, сплачують у кафе кожен сам за себе, або чоловік заробляє менше дружини. Проте у суспільстві відбувається певне ламання: колишні ролі вже не працюють, а нові не сформовані. Мені здається, сьогодні жінка не проти деемансипувати – знову стати залежною і перекласти весь тягар відповідальності на чоловіка. Але новий чоловік цього вже не хоче".

Скасування кодексу честі. Типаж сучасника з зіпсованим характером, що останнім часом дещо актуалізувався, Пестерніков називає гламурним покидьком або злоякісним нарцисом, а російський письменник і поет Дмитро Биков – слабким, але надзвичайно нахабним хамом, що вдається в разі необхідності до будь-яких недозволених прийомів. Всі три типажі одного поля ягоди: цинічні, вибагливі нігілісти, опускають нижче плінтуса будь-які цінності. Биков пише про них так: "Головна і найсумніша зміна – зникнення правил поведінки, які визнаються саме чоловічими. Сучасний чоловік не повинен тримати слово, ухвалювати небезпечні для себе і зручні для інших рішення, займатися добродіяннями таємно. Вияв слабкості з його боку почав сприйматися як норма, а культ сили замінився культом грубості". Походження цього страшного гібрида хама з пофігістом теж звалюють на жінок з їхньою боротьбою за рівні права і можливості. Сиділи б вдома тихо, варили борщі, в'язали шарфики – дивись, і мужик на їхньому тлі мав би мужній вигляд.

Два сімейних полюси: формат single і усвідомлений сім'янин. Стосовно створення сім'ї нові чоловіки розосередилися на два полюси. На одному – мегаусвідомлений сім'янин, на другому – вільний художник, що полюбляє шлюбну незалежність. "Сім'я і діти стали економічно невигідними, – вважає Пестерніков. – Це раніше разом було легше виживати, дітей з шести років можна було залучати до сільськогосподарських робіт. Сьогодні діти перестали "відбиватися". Життя поодинці вже не представляє загрози для виживання, навпаки, одному легше себе прогодувати. А в плані продовження себе, так багато з них говорять: "А я продовжуюсь у справі", – і або взагалі не одружуються, або відтягують цей момент до останнього".

З іншого боку – чоловіки, ті, які зважилися на сім'ю, стали кращими чоловіками й батьками. Психолог Анна Римаренко тепер часто спостерігає таких на своїх тренінгах для "вагітних" пар. "Це раніше вони сиділи в гаражі або перед телевізором, граючи в будинку роль весільного генерала, – ділиться вона. – Сьогодні з'явилися хлопці 20-30 років, які розуміють, що сім'я – це великий ресурс, їм вже цікаво і з дітьми повозитися, і з дружиною поспілкуватися. На мій погляд, це результат прозорості та проникності сучасного світу, що став таким завдяки інтернету: розширилося коло спілкування, з'явилося більше інформації, зріс інтерес до внутрішнього життя, стала очевидною важливість постаті батька".

Результати досліджень Американської асоціації психологів збігаються з висновками українських колег: у сім'ях по обидва боки океану вже практично не поділяють домашню роботу на чоловічу і жіночу. Чоловіки успішно експериментують на кухні, пилососять, роблять закупи в супермаркеті, орієнтуються в цінах і ведуть сімейний бюджет. Сучасний батько непогано розбирається в дитячих хворобах, відвозить і забирає дітей зі школи, допомагає з домашнім завданням, ходить на курси майбутніх батьків, присутній на пологах і допомагає доглядати за немовлям.

Орієнтація на "велнес". Років 20 тому на консультації до психологів ходили винятково жінки. Орієнтиром для чоловіків у цьому сенсі був анекдот: "У конкурсі на звання "Найкращий психотерапевт року" знову перемогла горілка". Сьогодні гендерний баланс клієнтів психологів у країні практично вирівнявся. "З дванадцяти клієнтів, яких я зараз веду, шість чоловіків і шість жінок, – говорить Геннадій Мустафаєв, гештальт-терапевт. – Адже раніше вважалося, що виносити сміття з хати – неприпустимо. Але якщо періодично цього не робити, квартира перетвориться на смітник. З головою аналогічно. Чоловіки тепер частіше "чистять голову", вони стали гнучкішими, вільнішими і менше залежать від стереотипів.

Про що ж каже новий чоловік на прийомі у психолога? "Можливо, я когось здивую, – повідомляє Юрій Кравченко, – але клієнти тепер більше говорять про незадоволення сенсом життя, ніж про незадоволеність у сексі, частіше нарікають на відсутність відчуття власної цінності, ніж на дефіцит матеріальних цінностей. Все більше чоловіків, записуючись до мене на групи, ставлять запитання: "Цей тренінг допоможе мені тільки в бізнесі або в саморозвитку теж?" Новий чоловік хоче не тільки добре почуватися, але і мати гарний вигляд. Сьогодні вже ніхто не здивується, побачивши у спортклубі хлопця, що розстилає килимок для пілатесу або який ходить на танцювальну аеробику. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ, все більше наших чоловіків орієнтуються на здоровий спосіб життя і менше п'ють. Навіть криза середнього віку у них минає інакше. Замість традиційної втечі у запій або до молодої коханки симптоми переламного стану тепер виявляються у раптовому захопленні спортом, тяжінні до татуювань, переході на йогурти і каші, купівлі байку або чоловічої косметики.

Ольга Лєтова

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Поради психолога
Наступна публікація