Мастурбація чоловіча і жіноча: навіщо ми це робимо і як

Мастурбація чоловіча і жіноча: навіщо ми це робимо і як

Фото: Credits

Більшість чоловіків і жінок роблять це, тобто займаються самозадоволенням. Є деякі схожі особливості чоловічої та жіночої мастурбації, як і відмінності. Про них ми поговоримо у статті.

Словом мастурбація позначається процес стимуляції власних статевих органів з метою доведення себе до оргазму. Саме слово походить від двох латинських слів: manuc – "рука" і turbo – "рухати". Таким чином, основним способом мастурбації вважається стимуляція своїх статевих органів за допомогою рук. До того як був введений термін "мастурбація", використовувався термін "онанізм", введений Зигмундом Фрейдом. Однак цей термін Фрейд застосовував і до маленьких дітей, які, проходячи певний етап статевого дозрівання, починають вивчати свої статеві органи, чіпати їх, що приносить їм задоволення. Однак така витівка не доводить малюків до оргазму, тому дослідником в області сексології Альфредом Кінсі був введений термін "мастурбація" як позначення акта, мета якого – отримати розрядку і оргазм.

Ставлення до мастурбації і статистика серед людей, які займаються самозадоволенням, змінювалися залежно від рівня толерантності до цього виду сексуального задоволення і до сексу взагалі. У 70-ті роки минулого століття, з розвитком сексуальної революції, жінок, які мастурбують, стало більше, ніж, скажімо, в 40-50-ті роки. Якщо в 40-50-ті роки дослідження показували, що до мастурбації протягом життя вдавалися понад 90% чоловіків і не більше 60% жінок, то дослідження, проведені вже в 70-х роках XX століття, виявили, що число жінок, які мастурбують, збільшилося приблизно до 80%. До 40-50-х років минулого століття статистичні дослідження у сфері сексу не проводилися. Однак до настання сексуальної революції, в усякому разі до тих пір, поки Фрейд не довів, що мастурбація абсолютно нешкідлива для здоров'я і психіки, а в багатьох випадках навіть корисна, ставлення до самозадоволення було переважно негативним.

Загалом мастурбація має схожі функції як для чоловіків, так і для жінок:

Процес пізнання себе, свого тіла і способів отримання насолоди і оргазму. Найчастіше мастурбація виконує цю функцію в підлітковому віці, на початку пубертату. Як показують дослідження, дівчатка починають пестити свої статеві органи раніше, ніж хлопчики, і на початку пубертату (11-12 років) число дівчаток, які вдаються до мастурбації, приблизно в п'ять разів більше, ніж хлопчиків. Приблизно до 15 років ця цифра зрівнюється, і потім кількість юнаків, які займаються мастурбацією, зростає, а число дівчат падає. Однак ці дослідження неточні, їх дані вже застаріли. Останнім часом все більше жінок і дівчат вдаються до такого способу отримання задоволення.

Окремо хочеться сказати про використання мастурбації як спосіб пізнання. Наразі сексологи рекомендують мастурбацію жінкам, у яких є труднощі з отриманням оргазму. Оскільки чоловіча аноргазмія зустрічається набагато рідше, то в цьому випадку мастурбація – жіночий спосіб вирішення проблеми. Досліджуючи своє тіло за допомогою різноманітних дотиків, жінки будь-якого віку можуть підвищити чутливість, вивчити власні відчуття, зрозуміти, які зони тіла і як відгукуються на дотики, що приносить більше задоволення і, нарешті, як вона може досягти оргазму. До цього процесу важливо також підключати сексуальні фантазії. Не менш важливо, вивчаючи реакції свого тіла під час мастурбації, відпрацьовувати ці реакції на інтимних стосунках з партнером, інакше мастурбація так і залишиться єдиним способом отримання оргазму.

Самозадоволення з метою розрядки, отримання задоволення. І жінки, і чоловіки мають право на свій оргазм окремо один від одного. Відмінності лише в тому (і, можливо, поки що), що чоловіки, займаючись мастурбацією, набагато частіше дивляться порно або картинки в журналах. Жінкам більш властиво вдаватися до фантазій про конкретного чоловіка, хоч чоловіки також фантазують про жінок, яких вони хочуть.

Цікаво, що й у християнській культурі, і в буддизмі чи індуїстської культурах чоловіча мастурбація вважається небажаною. У християнстві довгий час витрачання сімені вважалося гріхом. В буддизмі і індуїзмі немає як такого поняття гріха, але вважається, що витрачання сімені послаблює чоловіка. У той же час до жіночої мастурбації в тому ж Китаї ставлення загалом навіть позитивне.

Західні сексологи застерігають чоловіків від надмірних занять мастурбацією, коли цей спосіб задоволення заміщує собою нормальні статеві контакти з жінкою. Через те, що сила тертя під час стимуляції руками більша, ніж тертя об вагіну, чоловіки, які звикли задовольняти себе самостійно, будуть відчувати труднощі з отриманням оргазму під час звичайного статевого контакту. Що ж стосується жінок, то, на думку Фрейда, жінці після кліторального оргазму під час мастурбації буде складніше перейти до вагінального, вона так і залишиться сексуально незрілою. Фрейд вважав, що зрілий оргазм тільки вагінальний. Але згодом сексологи спростували його теорії  і "дозволили" жінкам отримувати насолоду різними способами, не турбуючись про те, наскільки вони правильні. Однак звичка до отримання оргазму за допомогою стимуляції клітора може зіграти злий жарт і зі слабкою статтю, якщо не навчитися отримувати оргазм, стимулюючи клітор опосередковано, а не безпосередньо. Правда, цей момент можна обійти, якщо вдаватися до прямої стимуляції клітора під час сексу з партнером.

Спосіб урізноманітнити сексуальні стосунки в партнерстві. Мастурбація може бути хорошим виходом для пари, яка перебуває в розлуці. Але і коли пара перебуває разом, спостереження за партнером, який займається самозадоволенням, спостерігаючи, як це робить другий партнер, може привнести в сексуальне життя нові нотки.

Цікаво, що в суспільстві толерантність до жіночої і чоловічої мастурбації різна, як і до жіночого та чоловічого гомосексуалізму. Дивитися відео, в якому жінки мастурбують, цікаво і жінкам, і чоловікам. Дивитися відео з чоловічою мастурбацією цікаво лише небагатьом жінкам і дуже невеликій кількості чоловіків.

Авдотья Разгуляєва

Читайте також: Про шкоду мастурбації

Повʼязані теми:

Наступна публікація