Випадкові зв'язки: навіщо потрібен секс на одну ніч

Випадкові зв'язки: навіщо потрібен секс на одну ніч

Фото: Credits

Корпоратив. Бризки шампанського. Ледь знайомий колега з сусіднього департаменту здається дуже симпатичним і скаженно дотепним. Ще шампанське вже у нього вдома. Секс. Сон. Туманний ранок. А тепер добре було б згадати, як його звати... Чим зазвичай закінчується випадкова пристрасть? Як до еротичних експромтів ставляться чоловіки й жінки? І чи може з цього вийти щось серйозне?

Ліжко – не привід для знайомства

Прийнято вважати, що чоловік – через свою полігамність і вміння любити очима – більш схильний до сексу мимохіть. Жінка ж від будь-яких стосунків, включаючи швидкоплинний секс, завжди чекає якогось продовження. Але останнім часом ситуація вирівнюється: панянки все частіше обирають спонтанне кохання без будь-яких зобов'язань. В цьому переконаний Олександр Полєєв, психотерапевт і сексолог. На доказ теорії він наводить секретні результати досліджень своїх американських колег.

Секретні, оскільки не дуже законні. Суть у такому: велика інвестиційна компанія замовила відомому комерційному центру психологічних досліджень вивчення неформальних стосунків своїх співробітників. Штат компанії – приблизно вісім тисяч осіб – переважно фінансисти і програмісти, люди з вищою освітою, здебільшого одружені і заміжні. У чайних, курилках та інших затишних місцях дослідники встановили надчутливу акустичну апаратуру, сконструйовану так, щоб зміст промови і дії визначалися чудово, а ось встановити ім'я, того, хто говорить, було неможливо, – через електронну зміну голосу (інакше це був би зовсім кримінал). Апаратура вмикалася одразу ж після закінчення робочого дня. Оскільки народу в компанії працювало багато, жоден вечір у стінах офісу-хмарочосу не минав без якогось локального свята в двох-трьох відділах. І щовечора акустика фіксувала три-чотири сексуальних контакти, причому абсолютно спонтанних, імпульсивних, – без будь-якої попередньої домовленості.

Судячи з аналізу аудіозаписів, випадкові партнери були не дуже-то й знайомі: тільки після близькості вони цікавилися сімейним статусом і захопленнями одне одного. Психологів вразило те, що тільки одна з десяти жінок висловлювала легке каяття з приводу того, що сталося. Більшість грішниць були всім задоволені, але не виявляли жодного бажання продовжити стосунки.

В житті і так багато стресів, а затяжний роман – це завжди додаткові переживання. На думку Олександра Полєєва, це одна з причин, через яку сучасні жінки віддають перевагу над довготривалими  стосунками короткостроковій сексуальній розрядці. Звичайно, менталітет американок і слов'янок дещо відрізняється, але загалом тенденцію до сексу на одну ніч доктор Полєєв вважає міжнародною. Тим більше, що рухають панянками в різних країнах ті самі мотиви.

Три причини для сексу на одну ніч

Фаза овуляції. За спостереженнями Енн Кемпбелл, професорки британського Даремського університету, найчастіше жінки погоджуються на випадкові зв'язки у фазі овуляції між 10 і 18 днями менструального циклу. У ці дні ми більше думаємо про секс, хочемо його і відчуваємо від чуттєвих задоволень максимальну насолоду. До речі, зачати дитину в такий день – раз плюнути. Англійський сексолог, психотерапевт Робін Бейкер і його команда, дослідивши генетичний матеріал п'яти тисяч заміжніх англійок 30-40 років, були шоковані: до 11% їх дітей (кожна дев'ята!) до законного батька не мають жодного стосунку! Причому в більшості випадків самі матері перебувають у незнанні щодо цього! Чи то жартома, чи то всерйоз доктор Бейкер прокоментував цей факт наявністю у прекрасної статі зайвого гена – "сексуальної невірності", який активізує овуляція. Зіставивши свої результати з дослідженнями колег, Бейкер зробив висновок: за подружнє життя практично кожна жінка в середньому 4-6 разів вступає в короткостроковий (частіше одноразовий) сексуальний зв'язок.

Гострі відчуття. Ну що таке подружній секс? Ніч проти неділі, ті самі пози/фрази і остогидлий скрип дивану. А чого насправді хочеться жінці? Світло на її справжні бажання пролив американський сексолог Метью Джонс у своїй статті, опублікованій в журналі Sexuality and Culture. Мріє вона, якщо вірити дослідженням Джонса, про ризик, підпорядкування домінувальному самцю, незвичайні умови, поспішність і навіть деяку грубуватість в діях партнера. Ідеальна картина спонтанного сексу з незнайомцем.

Вік 40+. Зв'язок між віком і випадковим сексом підтверджують опитування жінок у Штатах і Росії. Після сорока жіноча сексуальність досягає свого піку. Жінка знає багато про себе і про чоловіків, розуміє, що відкладати на завтра те, що можна пережити й відчути сьогодні, не має сенсу, але і руйнувати сім'ю вона теж не налаштована. Яскраві стосунки, що ні до чого не зобов'язують, експерименти в ліжку або на офісному столі, що збуджують уяву, – якраз те, що потрібно. 

Ніколи не кажи "ніколи"

Після сорока жінки взагалі ставляться простіше до експериментів на інтимному фронті. "Це вік сексуальної зрілості, коли жінка більше концентрується на самому процесі, його різноманітності, – коментує Марго Березюк, сексологиня, психологиня-практик, – тому вона сміливіше і охоче відгукується на випадковий секс або сама його провокує. До того ж мисливиця на чоловіків на корпоративах – необов'язково самотня жінка, з невпорядкованим особистим життям. Є цікаве спостереження: в сім'ях зі стажем, де чоловік і дружина духовно близькі і не уявляють життя одне без одного, дуже мало сексуальності. Пара живе душа в душу, але практично без сексу, і може добирати відсутні емоції і відчуття в коротких інтрижках на стороні. Це, до речі, поширений стереотип: якщо люди кохають одне одного, значить, з сексом у них все добре. На практиці це далеко не так".

І все ж, на думку Марго Березюк, спонтанний секс з незнайомцем частіше трапляється у кризові періоди, коли шлюб здається особливо невдалим і нещасливим, життя – критично одноманітним, а власна привабливість – тане з кожним днем. Разові стосунки у таких випадках можуть підняти життєвий тонус, але можуть, навпаки, опустити нижче плінтуса. Особливо часто відчуття спустошеності накочує після серії випадкових зв'язків. Вивченням внутрішнього стану жінок і чоловіків після одноденних романів займалася група дослідників британського Даремського університету. Як з'ясувалося, власна полігамія і розкутість тішила далеко не всіх. На ранок після бурхливої ночі 54% жінок відчували каяття з приводу свого вчинку, почувалися "використаними" і недостатньо оціненими партнером. Та й сам експрес-коханець не виправдав очікувань. Але 46% все-таки були щасливі і не шкодували ні про що. Серед чоловіків приниженими і ображеними себе вважали тільки 20% опитаних, 80% після ранкової кави бігли хвалитися друзям любовною пригодою.

Взагалі-то, спонтанна пристрасть, що раптово спалахнула між двома малознайомими людьми, не передбачає продовження стосунків. Але історії відомі різні випадки. На глибоке переконання Марго Березюк, абсолютно неважливо, з чого саме починаються стосунки – хоча б і з випадкового сексу – у них завжди є шанс перерости у щось більше і цікаве. Так що в спонтанній пристрасті для сімейних панянок є чимала частка ризику. Цю теорію підтверджує соціолог Ентоні Паїк з університету Айови: "Наша команда вивчила особисте життя тисячі американських пар, і ось, що я скажу вам напевно: стосунки, що почалися з сексу, можуть бути не менш якісними, ніж ті, які пройшли через довгий цукерково-букетний період. Кохання цілком можливе, навіть якщо знайомство зав'язалося з нестандартних експериментів у ліжку".

Ольга Лєтова

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Поради психолога
Наступна публікація