На вихідні до Полтави: авторські галушки, міські фотозони і чудові місця для освідчення

На вихідні до Полтави: авторські галушки, міські фотозони і чудові місця для освідчення

Якщо ви не плануєте відпустку, але все ж хочеться десь відпочити, радимо вирушити на вікенд до Полтави. Це місто з цікавою історією, затишними чистими вуличками, скверами, цікавими місцями для фотосетів, спокійним ритмом життя, гостинними мешканцями та смачними галушками.

Редакція Леді.ТСН.ua перевірила на собі гостинність Полтави, скуштувала справжніх галушок, подивилася виставу "Наталка-Полтавка", пройнялася духом Котляревського та Гоголя, і тепер спішить поділитися враженнями з вами.

Як доїхати

Від Києва до Полтави - 346 км. Можна поїхати на власному авто, маршрутці чи автобусі, але тут потрібно враховувати стан доріг, який, на жаль,  не тішить.  Тому орієнтовний час в дорозі – близько 4 год. – може розтягнутися на довше. Найкращим варіантом, який обрали й ми, є поїзд "Інтерсіті" – 3 год. і ви вже у Полтаві.   

Що подивитися

Центральна вулиця Полтави – Соборності – протягується майже через усе місто, і всі найважливіші пам’ятки розташовані неподалік неї.

Перш за все, куди потрібно завітати у Полтаві, – це Краєзнавчий музей, який в минулому був будівлею Губернського земства. Він збудований у стилі модерн з елементами українського народного стилю. Будівля одразу ж приголомшує красою свого фасаду – на ній зображені герби повітових міст Полтавської губернії та різноманітні орнаменти.

В середині не менш гарно. Милуватися кольоровим інтер’єром з різноманітними візерунками, етнічними мотивами та зразками декоративно-прикладного мистецтва та живопису можна дуже довго. Це місце – чудовий варіант для невеликої фотосесії. Оскільки ми фотозалежні, то не могли не використати можливості зробити кілька десятків яскравих світлин на цьому чудовому фоні.

У сорока залах музею представлено понад 300 експонатів. З них можна дізнатися про історію краю від кам’яного віку і до ХІХ століття. Що нам найбільше запам'яталося, так це величезний скелет мамонта, антична кераміка, скіфське золото, різноманітна зброя та зразки народного побуту та мистецтва.

Загляньте і на подвір'я музею – воно дуже затишне та цікаве. Там ви зустрінете кам’яних баб – пам’ятки сакрального мистецтва – статуї заввишки метр-півтора. Для пращурів кам'яні баби символізували дике поле, де свою відвагу, силу та волю демонстрували кіммерійці, половці, скіфи та козаки.

Є у Полтаві Кругла площа з Корпусним садом всередині – унікальний архітектурний ансамбль, від якої, наче промінчики, відходить вісім вулиць. У центрі неї стоїть пам’ятник Слави у вигляді колони з бронзовим орлом, який у дзьобі тримає лавровий вінок, як символ перемоги, а у пазурах – стріли, щоб знищувати ворогів. Монумент був встановлений на честь 100-річчя перемоги над шведами під Полтавою.

Візитівкою міста є Ротонда дружби народів, або як її називають містяни "Біла альтанка" – 9-метрова споруда, яка нагадує величезну підкову, що лежить на колонах.

Вона розташована в історичному центрі Полтави – на Івановій горі. Звідси відкривається чарівна панорама на місто. Вдалечині на іншому пагорбі видніється розкішний Хрестовоздвиженський монастир – єдина в Україні семиголова церква у стилі бароко, яка збереглася донині.

Поряд з Ротондою розташований символ міста – пам’ятник галушці – це величезна миска з галушками і ложка, в якій можна зробити фото на згадку, що ми і зробили. Це дуже популярна фотолокація не лише для туристів, а й містян.

З іншого боку Ротонди – музей-садиба Івана Котляревського. Дуже хвилююче побачити на власні очі і пройнятися духом оселі, де народився та жив зачинатель української літературної мови, де він написав свої славнозвісні твори: "Енеїда", "Наталка Полтавка", "Москаль-чарівник".

Неподалік розташований Свято-Успенский собор, виконаний у стилі бароко. Його будували 22 роки – від 1748 до 1770 року. Храм навіть відвідала Катерина ІІ. А 1934-го собор було зруйновано. І лише в 2000-их собор відбудували. Біля храму 1774-го збудували чотириярусну дзвіницю у класичному стилі. Раніше у третьому ярусі був великий дзвін, який відлили у XVIII столітті з трофейних турецьких гармат (їх відібрали під час штурму Полтавської фортеці). Нині цей дзвін експонується у Полтавському краєзнавчому музеї.

Особливої уваги заслуговують вулиці зі старовинними будинками з масонськими знаками. Адже відомо, що у Полтаві була своя масонська ложа, до якої входили політичні діячі, письменники, художники, архітектор та інші.

Справжнім романтикам цікаво буде послухати легенду про особняк Бахмутського або будинок кохання. Колись, у 1906-1909 роках, його збудував для своєї коханки підрядник Наум Бахмутський. Одноповерховий мурований будинок створений у стилі раннього романтичного модерну з використанням на фасаді елементів мавританської архітектури.

Згодом Бахмутський емігрував до Франції, а його кохана залишилася тут. Говорять, що її душа і донині чекає свого Наума у будинку, який, на жаль, стоїть порожній та поступово руйнується.

Хлопці, візьміть на замітку – це одне з найкращих місць для освідчення у Полтаві. Потрібно всього лише знайти скрипаля, який зіграє там красиву романтичну мелодію, під яку ви станете на коліно і освідчитеся своїй коханій.

Де зупинитися

Більшість туристів, приїжджаючи до будь-якого міста, зазвичай обирають житло в центрі, від якого буде найлегше дістатися у різні куточки. У Полтаві, на перетині вулиць Гоголя і Пушкіна, розташований величезний чотиризірковий готель Premier Hotel Palazzo.

Біля нього, на розі вулиць, стоїть дві бронзові постаті – Гоголя і Пушкіна. Олександр Сергійович привітно вітається, піднявши свого капелюха, а Микола Васильович протягує горнятко, ніби запрошує з ним випити кави.

Зайшовши до готелю, який нагадує ззовні класичний європейський палац, тобі здається, що ти потрапив до музею. Таке враження створює інтер’єр, зокрема красиві тканні гобелени, яких тут 370 з різних куточків світу. Їх почала колекціонувати 20 років тому власниця готелю Олена Шуліка.

У готелі є екзотичний мешканець символічного забарвлення – друг власниці готелю – жовто-блакитний папуга Арчі, який вміє розмовляти. Його привезли з Парагваю.

Арчі – справжній ловелас. Він дуже любить дівчат, залюбки до них залицяється – "стріляє очима", та із задоволенням позує, коли його фотографують. Від харизми такого красеня важко встояти. А якщо ви ще й застримите цього красунчика собі у прямий ефір в Instagram, впевнені – отримаєте десятки лайків і захоплених коментарів.

До речі, у готелі Premier Hotel Palazzo можна замовити як екскурсії містом, так і туристичними пам'яткам Полтавщини, а також придбати сувенір на згадку – від керамічних виробів до гобеленів ручної роботи від місцевих майстрів.

Культурна програма  

Must have культурної програми у Полтаві – це похід до Музично-драматичного театру імені Гоголя. Особливо символічно буде, якщо ви подивитеся виставу "Наталка Полтавка" (до речі, нещодавно виповнилося 200 років від дня її створення), щоб на повну пройнятися духом цього краю.

Перш згадки про цей театр сягають ще 1810 року. За словами дослідників, на прем’єрі "Наталки Полтавки" тут був присутній тоді ще молодий Микола Гоголь, який був учнем повітового училища.

Де поїсти

Оскільки ми жили в Premier Hotel Palazzo, то ресторан при ньому був найкращим для нас варіантом. Меню ресторану може задовольнити навіть найвибагливішого гурмана. Воно складається з класичної європейської кухні та традиційних цікавих місцевих страв, більшість з яких ви точно не куштували.

Ось приміром, полтавський борщ з домашньою куркою, чорносливом та копченою грушею; котлети по-гоголівськи зі шпинатом; "качана" каша з курячими пупками, паштет з курячої печінки під ягідним мармеладом та мигдалевою стружкою і, звичайно ж, галушки. Вони тут теж незвичайні – на вибір вам можуть запропонувати галушки фаршировані язиком і в'яленими томатами або підсмажені галушки, фаршировані печінкою з беконом.

На десерт – вареники з тонесеньким тістом та начинкою з вишень. Все настільки було смачно, що навіть думка про зайві кілограми не могла змусити нас зупинитися їсти. Добре наївшись та запивши п’янкими домашніми наливками – вишнівкою та хріновухою – ми одноголосно вирішили, що полтавські страви – одні з найсмачніших в українській кухні.

Тож наш вердикт – їхати до Полтави, хоча б на вихідні, однозначно потрібно.

Повʼязані теми:

Наступна публікація