Озеро Синевир та гора Озерна: простий маршрут для подорожі до Карпат на вікенд

Озеро Синевир та гора Озерна: простий маршрут для подорожі до Карпат на вікенд

фото: Ольга Кузьменко

Якщо ви були в Карпатах і не відвідували знамените озеро Синевир, вам варто безсумнівно приїхати сюди ще раз хоча б на вихідні. Адже там можна не тільки побачити найбільше гірське озеро в Україні, а й піднятися на одну з вершин, щоб помилуватися красою навколишньої місцевості з висоти.

Національний парк Синевир і знамените озеро

Синевир, фото: Ольга Кузьменко

Найвідоміше озеро українських Карпат розташоване у верхів'ях річки Тереблі на висоті 989 м над рівнем моря. Озеро утворилося близько десяти тисяч років тому в післяльодовиковий період після зсуву в результаті землетрусу. Середня глибина озера 10-12 метрів, а максимальна — 24 метри. Через те, що воно розташоване на такій висоті і має велику глибину, вода тут навіть у літню спекотну погоду не прогрівається вище 12 градусів, та й купатися в Синевирі заборонено. В центрі озера, як зіниця, розташований невеликий острів, звідси і народна назва — Морське Око Карпат. Коли вода в озері піднімається, острів зникає. Але коли його видно, туди можна сплавати на плоту за невелику плату, багато туристів так і роблять. В озері водиться багато форелі та раків, але ловити рибу заборонено.

Синевир, фото: Ольга Кузьменко

Зате можна нескінченно довго гуляти і фотографуватися, адже природа в парку просто неймовірна і захоплює своєю первоствореною красою. Від 1989 року на територіях навколо озера був створений Національний парк Синевир. Любителі екстриму можуть зайнятися рафтингом на річках Теребля і Чорна річка, розташованих неподалік. Ну, а тих, хто любить підніматися в гори, ми закликаємо відвідати гору Озерну. Маршрут на неї не дуже складний і підійде навіть тим, хто приїхав на Синевир із дітьми.

Гора Озерна, висота 1496 м над рівнем моря

Гора Озерна, фото: Ольга Кузьменко

Гора розташована на висоті 1496 м над рівнем моря і майже вся вкрита хвойним лісом. Жодних покажчиків на старт підняття стежкою немає. Щоб знайти її і почати сходження, обійдіть озеро з лівого боку стежкою (там ходять всі туристи, прогулюючись навколо озера), коли дійдете до кінця стежки зверніть ліворуч у бік лісу. Підняття на гору Озерну починається в лісі. Місцями дорога досить крута, приблизно під кутом 60 градусів.

Підйом на гору, фото: Ольга Кузьменко

Але загалом, якщо вам пощастить з погодою, жодних особливих проблем виникнути не повинно. Якщо ж потрапите під дощ, дорогу швидко розмиває і в невідповідному взутті йти буде вкрай важко. Краще подбати про це одразу, взяти зручне взуття і дощовик, а ще багато питної води. Пройшовши підняття в лісі ви опинитеся на галявині, вже звідти відкривається гарний краєвид, але не зупиняйтеся.

Гора Озерна, фото: Ольга Кузьменко

Попереду на вас чекає ще один підняття в гору і просто неймовірної краси краєвиди на навколишні гірські масиви.

Гора Озерна, фото: Ольга Кузьменко

З деяких точок навіть видно озеро Синевир. Спуск із гори нітрохи не легший, ніж підняття, особливо, якщо ви піднімалися під час дощу. Але враження у вас залишаться неймовірні.

Реабілітаційний центр бурих ведмедів

Реабілітаційний центр бурих ведмедів, фото: Ольга Кузьменко

Якщо вже ви приїхали на Синевир, не відмовте собі в задоволенні відвідати реабілітаційний центр бурих ведмедів, який був відкритий 2011 року. На площі 12 га тут живуть ведмеді, які раніше містилися в неволі і піддавалися жорстокому поводженню. Тут на природі в природному середовищі існування вони відновлюються і вчаться жити в нових і комфортних для себе умовах. Місцева природа і кліматичні умови повністю відповідають тим умовам проживання, в яких мають потребу бурі ведмеді. Тварини, які потрапляють до центру, проходять карантин, їм роблять відповідні щеплення, після чого здійснюється їхня адаптація до життя в умовній свободі.

Реабілітаційний центр бурих ведмедів, фото: Ольга Кузьменко

Багато людей приїжджає подивитися на ведмедів. Підгодовувати звірів заборонено, але деякі люди порушують правила і кидають клишоногим яблука. Ведмеді і самі охоче випрошують ласощі у людей. Однак, порушувати правила краще не варто, інакше у ведмедів можуть бути проблеми зі здоров'ям. Ну і, звичайно, не підходьте дуже близько до огорожі і не засовуйте руки через неї з метою своєї ж безпеки. Вхід до реабілітаційного центру для дорослих становить 30 грн, а враження ви отримаєте незабутні.

Загалом подорож до Карпат влітку — гарна ідея. Навіть викроївши лише три вихідних дні, можна встигнути подивитися багато. Головне правильний настрій і коректно побудований маршрут.

Читайте також: 5 місць Закарпаття, в які можна закохатися

Повʼязані теми:

Наступна публікація